Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Nina Baznik: Neznano področje (Unfamiliar Area)

19 Maj 2021 > 19 Junij 2021 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Nine Baznik "Neznano področje" (Unfamiliar Area).



V letošnjem letu začenjamo z novo programsko enoto z imenom Neznano področje (Unfamiliar Area), ki jo je navdihnil projekt Nine Baznik. V času razmaha koronske krize v lanskem letu je pripravila sklop risb, ilustracij in stripa. V njih vizualno raziskuje neprekinjeno delujoče mehanizme človeških možganov, ki (lahko) vplivajo na (posamezničino_kovo) obnašanje in čustvovanje in jih je znanost šele začela spoznavati. Osredotočila se je na razumevanje (psihološke) bolečine, ki lahko izhaja iz neraziskanega sveta podzavesti.

Naslovna podoba njenega projekta bo prevzela vlogo logotipa programske enote. Podoba opominja na neznano območje, v katerem smo se znašle_i v času epidemije, ki nam vzbuja občutke nelagodja, izgubljenosti, izoliranosti, obupa in strahu. V središču črno-bele ilustracije se sredi neopredeljenega praznega prostora nahaja bitje, ki izgleda kot simpatična prikazen, duhec. Položaj oči odraža zmedo in negotovost, črte ob glavi preobremenjenost. Sredi telesa je izrisana globoka svetla krožna odprtina, ki se proti središču poglablja. V njej se na različnih globinah nahajajo kroglasti bodeči predmeti. Spominjajo na stiliziran koronavirus, vendar lahko ponazarjajo tudi koncentrirane stiske bitja.  Enega od predmetov poskuša ujeti človeška roka, ki od zunaj sega v ilustracijo, zbuja pa vtis, da bo gib prinesel bolečino. Globlje zagledamo tudi manjšo figuro upodobljenega duhca, ki se vrti proti sredini odprtine kot proti odtoku, nevarno blizu drugega bodičastega predmeta.

Podoba je s svojimi številnimi elementi odprta za različne interpretacije. Čustveni skupni imenovalec prizora pa so gotovo anksioznost, občutek nevarnosti in atmosfera, ki spominja na nočno moro.

Podobo lahko razumemo kot simbolen prikaz hitro spreminjajoče se resničnosti, ki razkriva dejstvo, da še vedno ostajamo v negotovosti, saj ne vemo, kakšna bo prihodnost po zaključku koronakrize. Podobno nelagodje doživljamo v stiku z  mehanizmi, ki vplivajo na naše počutje, s katerimi se dnevno soočamo, ne da bi se zares zavedale_i, kako delujejo.

Vzporednice pa lahko potegnemo tudi z občutji, s katerimi se srečujejo mlade_i umetnice_ki, ki v iskanju potrditve in prepoznavnosti šele začenjajo svoj pohod v svet umetnosti. Ta pot je lahko strašljiva in stresna, še toliko bolj v trenutnem času, ko so možnosti za predstavitev, sproščeno spoznavanje ter mreženje omejene.

Programska enota je zato namenjena predstavitvi umetnic_kov, ki šele pričenjajo z iskanjem svoje pozicije v umetniškem svetu. Njihove mini razstave bodo okvirno mesečno potekale zgolj na spletu, in sicer bo predstavljeno eno delo s kuratorskim opisom in življenjepisom. Za razstavljanje bodo prejele_i tudi majhen honorar. S projektom bo kot kuratorica in selektorica pričela Nina Baznik, avtorica krovne podobe enote. Ta je pronicljiva ilustracija zmede in obupa trenutne situacije, vendar pa jo lahko beremo tudi širše. Pričakujete  lahko različne pristope in odzive na sodobnost, vsekakor pa nelagodje vzbujajoča umetniška dela s strašljivim podtonom.

Ana Grobler, Sebastian Krawczyk


 

Nina Baznik (1994, Ljubljana) je leta 2017 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 2018 je razstavljala na video festivalu Narave. Istega leta je bila štipendistka Mednarodnega festivala računalniških umetnosti (MFRU) in razstavljala na skupinski razstavi Sladke barve/Sweet Colours v sklopu Laboratorija svetlobne gverile pod mentorstvom avstrijskega kolektiva MO:YA Visuals in Saše Sedlačka. Leta 2019 je sodelovala na razstavi študentskih del Glasno-žitje v Mali galeriji Banke Slovenije, ki je potekala ob 100. obletnici Univerze v Ljubljani. Leta 2020 je skupaj s programerjem Žigo Tronteljem razstavljala v Galeriji Tir v Novi Gorici. Razstavljala sta interaktivni projekt, imenovan Particles/Delci. Prav tako je leta 2020 prispevala animacijo To mimic/Oponašati k samostojni TV postaji PVTV(Umetniska kolektiva PVTV) v segmentu ArtStab.

https://ninas-blank-site-e54dab.webflow.io/

 







 

----------------------------------------------------

Ostale razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)

Tim Kropivšek: Nano favna (Nano Fauna)

Domen Dimovski: Pot do pravice

Fart Attack: Blue Bib (Modri slinček)

Daša Vinšek in Karin Vrbek: The Transient (Minljivo)

Nuka Horvat: Trans ogroženi

Miha Majes: Dark Fantasy (Temačna fantazija)

Ognjen Odalović: Distopija

Zala Klančnik: =

ft.props

Lucija Klauž: Izmik, zamik in zamuda

Lara Žagar in Oskar Kandare: Luknja

Pika Terpin: Rak

Sara Skenderija: Faktotum MXM:06

Svitlana Ryabishchuk: Iz te moke ne bo kruha

Amadeja Keršič: Kako je biti klovn

Žiga Gojević: Can You Hear the Bells (Ali slišiš zvonove)

Hana Zadnikar: Objekt Subjekt

Lučka Centa: Koža, v kateri se rodimo

Tamara Mihalič: V krču

Claudi Sovrè: Inner Saboteur (Ne klič hudiča!)

Beti Frim: Smetke

Vid Koprivšek: Lepotno piratstvo

e_________: Krvavi prt, vojna in smrt

Hana Besjedica & Hana Jelovšek: Sodobna ženska

Tian Breznik, Ana Meisel: Blink

----------------------------------------------------

Kuratorstvo on-line razstave Nine Baznik: Ana Grobler, Sebastian Krawczyk
Lektura: Neja Berlič

Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo

Nina Baznik, Unfamiliar Area (Neznano področje), digitalna ilustracija, krovna podoba projekta, 2021 Nina Baznik, The Flower (Roža), digitalna ilustracija, 4000x4000 dpi, iz serije Unfamiliar Area (Neznano področje), 2021