Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Marija Klun: “Deterioracija oblike”

11 Junij 2024 > 11 Julij 2024 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Marije Klun "Deterioracija oblike", v sklopu enote Neznano področje (Unfamiliar Area).



Marija Klun se v delu Deterioracija oblike poglobi v koncept oblike in ene izmed njenih definicij, ki jo določa kot zunanji videz, konture ali obrisi nečesa ali nekoga. Z delom pokaže, kako ta definicija v današnjem svetu ni postala le realnost, ampak tudi osrednja točka našega dojemanja. Družbeni mediji, revije, hiperseksualizirano oglaševanje in filmski liki prispevajo k oblikovanju družbe, kjer je končni cilj prilagoditi se nerealnim, površnim standardom lepote. Ta razširjena miselnost oblikuje posameznike v identične replike, s čimer se razvrednoti pravo bistvo oblike.V Deterioraciji oblike Klun uporablja svoj umetniški postopek, da simbolizira in poudari omenjeno kritiko. Z oblikovanjem kalupa človeškega telesa, uporabo lepilnega traku, barvanjem notranjosti z rožnato akrilno barvo in sestavljanjem teh delov v stoječi plastični model sestavi vizualno predstavo o tem, kako poskuša družba oblikovati posameznike. Detajli v rdeči akrilni barvi dodatno poudarjajo umetno naravo teh vsiljenih standardov.Transformativni vidik Kluninega projekta se začne, ko začne kip zažigati z majhno baklo. To dejanje postopnega uničenja, ki ima za posledico valovanje in luknje, metaforično ponazarja jedek vpliv družbenih pritiskov na posameznikov občutek samega sebe. Ko se skulptura topi in zmanjšuje, služi kot opomin, kako lahko neusmiljeno iskanje skladnosti spodkoplje individualnost. Klun skozi svoje delo subtilno, a zgovorno poudarja krhkost in fluidnost identitete ter nas opominja na vrednost avtentičnosti v svetu, ki jo pogosto razvrednoti.

Lucija Zajc


Marija Klun (2000, Ljubljana) je interdisciplinarna umetnica, ki trenutno obiskuje Akademijo za vizualne umetnosti (AVA). Njena umetniška praksa obsega različna področja, vključno s kiparstvom, instalacijami, mešanimi mediji in grafičnim oblikovanjem. V svojih delih poskuša graditi koncepte, ki jih podpira s kritičnim razmišljanjem in pristopom k obravnavani temi. Pri ustvarjanju svoj umetniški pristop združuje z lastnim slogom, v okviru katerega se ne omejuje na določene medije, materiale ali načine ustvarjanja.

 


Deterioracija oblike, video, 2021


---------------------------------------------------
Ostale razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)
Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)
(na dnu strani)
----------------------------------------------------
Kuratorstvo: Lucija Zajc
Lektura: Sonja Benčina
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo