Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Jan Martinčič: “2 stola”

09 Oktober 2024 > 09 November 2024 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Jana Martinčiča "2 stola", v sklopu enote Neznano področje (Unfamiliar Area).



 

V betonu in železu in plastiki in smradu se ljudje gibamo kot slabi odtisi in vse, kar je bilo včasih delo in odmaknjenost, se prisili v vsakdan – v trenutku samote in počitka se teža tvojega življenja povesi okoli tebe in kot smrdljiva zavesa pokrije tvoje misli in zrak okoli tebe.

Delo 2 stola umetnika Jana Martinčiča ponuja vizualno refleksijo o izgubljanju identitete in odtujenosti v sodobnem svetu. Dve figuri, zdelani od življenja, sedita v temačnem, klavstrofobičnem prostoru, njuni telesi pa se zlivata z dimom, ki prihaja iz njiju, ju zapušča in hkrati jemlje s seboj. Umetnik skozi temačno barvno paleto in zamegljene oblike v ospredje postavlja občutek tesnobe, ki preveva sodobnega človeka, ujetega v rutino in izolacijo. Ta proces odtujenosti je metaforično prikazan skozi formalno preobrazbo: sedeči figuri se dobesedno preoblikujeta v stola, kar simbolizira razkroj subjektivnosti in ujetost v materialni svet.

Ekspresivni podobi figur, ki izginjata v dimu, poudarjata razkroj notranjega sveta, njuni telesi  sta le še senci nekdanjih jazov. Delo lahko razumemo tudi kot kritiko sodobne družbe, v kateri posameznik_ca postaja vse bolj statičen_a, avtomatiziran_a in brezoseben_a. Na to razčlovečenje opozarja delo že z naslovom, pa tudi z zlitjem razgaljenih figur z neživima predmetoma. Umetnik s tem postavlja gledalko_ca pred vprašanje: kaj pomeni biti živ_a v svetu, ki je osredotočen na produktivnost in delo, medtem ko čustva, razmislek in identiteta izginjajo v vsakdanji sivini?

Lucija Zajc


Jan Martinčič (2000) živi in ustvarja v Sloveniji. Leta 2020 se je vpisal na oddelek za slikarstvo na ALUO. Njegova umetniška praksa se osredotoča na raziskovanje notranjega sveta in upodabljanje občutkov tesnobe, nemoči in minljivosti časa. Golota v njegovih delih ne služi kot idealizacija ali erotični simbol, temveč kot metafora telesne negotovosti in ranljivosti. Prostori, v katere postavlja svoje subjekte, so pogosto umazani, tesnobni in zatirajoči, s čimer poudarja in izpostavlja občutek ujetosti. Gibanje likov je redko energično – bolj kot ne je utrujeno, simbolizirajoč breme, ki ga prinašata neizogibno minevanje časa in navzoča čustvena teža.

 


2 stola, akril na platnu, 2023


---------------------------------------------------
Ostale razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)
Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)
(na dnu strani)
----------------------------------------------------
Kuratorstvo: Lucija Zajc
Lektura: Sonja Benčina
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo