Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Vid Koprivšek: “Lepotno piratstvo”

13 December 2023 > 13 Januar 2024 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Vida Koprviška: "Lepotno piratstvo", v sklopu enote Neznano področje (Unfamiliar Area).

 

»Simulaker je kopija nečesa brez originala, simulacija pa je imitacija operacije procesov v resničnem svetu ali sistemov v času.« (Baudrillard, Simulaker in simulacija (1981)).

Delo Cosmetic Piracy umetnika Vida Koprivška je digitalni 3D-model s teksturo, svetlobo in formo. To je trodimenzionalni objekt v virtualnem prostoru, katerega branje nas omejuje že zaradi nekonvencionalne tehnike modeliranja x-, y- in z-prostora. Branje, opazovanje in interakcija s trodimenzionalnim umetniškim objektom so mogoči le z deljenjem prostora na dvodimenzionalen in trodimenzionalen prostor. Digitalen 3D-objekt bi lahko opazovale_i le preko holograma oziroma tehnologije, ki bi omogočala tridimenzionalen pogled.

Tekstura objekta je brez reference, objekt obstaja samo v stanju simulacije. Vidimo ga lahko zgolj zaradi teksture. Umetnik ga želi povsem izprazniti asociacij, znakov in ostalih idej, da lahko gledalka_ec opazovano razume po svoje ter dodaja pomene in ostale interpretacije o objektu samem. Posameznico_ka, ki objekt opazuje, želi avtor preusmeriti, razbremeniti, ob tem pa znova in znova preusmerja pozornost v umetno ustvarjen svet ekranov in imitacije, ki nam jih le-ti posredujejo.

Kakor pravi avtor Vid Koprivšek: »Ker je v primeru sintetične podobe stanje izvirnega objekta zabrisano, zamejeno, oziroma celo zamenljivo s samo kopijo, se odpre možnost za njegovo potvarjanje, za nekakšno performativno gesto, kjer se povsem avtorske intervencije lahko načrtno zakrinka v logiki objekta, prezentiranega kot objekt.«

Ta gesta je možna zgolj zaradi narave branja sintetičnih podob, kjer zmeraj prevlada branje podobe kot posnetka. Takšno branje pa je pogojeno tudi s strani postmoderne medijske krajine, ki deluje po logiki simulakra – v kateri se neskončno mnoštvo medijskih podob zaradi popolne zasičenosti in brezreferenčnosti vzpostavlja kot nekakšna druga narava.

Nina Baznik


Vid Koprivšek je leta 2021 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomiral iz slikarstva z diplomsko nalogo Odnos med digitalno podobo in sodobnim slikarstvom, za katero je prejel Prešernovo nagrado UL ALUO. Trenutno zaključuje drugi letnik magistrskega študija Video in novi mediji na ALUO. Zanima se za presečišča in vzporednice digitalnih prostorov s fizičnimi slikarskimi in kiparskimi objekti, natančneje se ukvarja z uporabo VR-tehnologij in programske opreme za izdelavo videoiger, ki jih vzporedno s principi fiktivljanja uporablja za kontekstualizacijo in razširitev fizičnih objektov. Njegova umetniška praksa obsega novomedijsko umetnost (interaktivne digitalne instalacije, digitalna tridimenzionalna grafika), preplet slikarskih in kiparskih tehnologij ter oblikovanje. Polymer Ooze, prvo samostojno razstavo, nastalo v sodelovanju z umetnikom Matejem Mihevcem (r. 1995), je predstavil novembra 2022 v galeriji DobraVaga. Sodeloval je na skupinskih razstavah Pogled naprej v galeriji DLUL (2022), Terminal Drift v MoTA Lab (2022), Sveže Ribe: #akvarij v DobriVagi (2022) in Ni belega platna v Mali galeriji Banke Slovenije (2020). Oblikoval je več grafičnih podob za serije teoretskih predavanj in glasbenih albumov, med drugim naslovnico mednarodne glasbene kompilacije Bag of Toys, za katero je skupaj z Matejem Mihevcem prejel prvo nagrado za najboljšo podobo albuma na vizualnih natečajih Tresk #12 (2021). Deluje med Mariborom in Ljubljano.

Instagram: @koprivsekvid (https://www.instagram.com/koprivsekvid/)

 


Lepotno piratstvo, 3D-model, 2023


---------------------------------------------------
Ostale razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)
Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)
(na dnu strani)
----------------------------------------------------
Kuratorstvo: Nina Baznik
Lektura: Sonja Benčina
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo