Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | e_________: “Krvavi prt, vojna in smrt”

13 December 2023 > 13 Januar 2024 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave e_________: "Krvavi prt, vojna in smrt", v sklopu enote Neznano področje (Unfamiliar Area).



Volnen ukrajinski prt ali pregrinjalo, ki si ga zlahka predstavljamo tudi kot stenski okras, je potiskan s tipografijo; umetničinim lastnim digitalnim podpisom. Delo se bere kot tipografski grob, poklon žrtvam rusko-ukrajinske vojne.

Po robovih v živordeči barvi bodeče žari napis v cirilici – Кровью цветёт яблонный сад, prevedeno v S krvjo cveti jabolčni nasad, je oblikovan po principu tipografskega sistema označevanja starih sovjetskih vojaških uniform. Dodana vrednost črkam je vdrta oblika, ki spominja na jabolčno pečko; zapis na obrobi je namreč verz stare ruske vojne pesnitve, ki govori o vojaških žepih, v katerih načrtno prenašajo pečke jabolk. Te so, če pride do neizbežnega, pognojene s krvjo padlih borcev, na mestu uboja pa se z njihovo žrtvijo zasadi jablana.

Jablana in njen sadež nosita veliko simbolizmov. Jablana v prostoru bivše Sovjetske zveze, zlasti na ukrajinskih tleh, velja tudi za označbo masovnega groba – režim v času gladomorja, načrtnega množičnega poboja v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ni dovoljeval postavljanja nagrobnikov, zato so žalujoče_i, v spomin umrlim, namesto grobov sadile_i jablane. Njen plod, jabolko, je istočasno simbol smrti in rojstva, simbol padlega človeka, simbol nesmrtnosti in preporoda.

Zapis S krvjo cveti jabolčni nasad kot ograda obroblja gredice: vrste imen in priimkov, ki jih vsakič znova loči jabolko – mejnik in istočasno spomenik pokojni_emu. Imena so zapisana ročno, zavestno in pazljivo ter zbrana skozi osebne izgube, skozi pričanja in kot odgovor umetničinega sorodstva, znancev in vojnih migrantov.

S svojim odstopanjem eden od robov pregrinjala daje prostor za dosajanje oziroma prišiv površine, s čimer nakazuje nedokončanost naštevanja, možnost nadaljevanja oranja gred in rasti sadovnjaka. Tekstilno delo nam ponudi taktilno soočenje s smrtjo in hkrati toplo zavetje. Z zapisom imen na prenosljiv spomenik umetnica trajno zasadi spomin, iz vzklitega ponotranjenja pa se rojevajo že na daleč prepoznavna jabolka.

Maruša Uhan


 

e_________ je multidisciplinarna ustvarjalka, na prvem mestu grafična oblikovalka. Specializira se v 3D-oblikovanju, tipografiji in tekstilu. Z združevanjem naštetih področji, bodri k odpiranju dialogov in družbi, s pomočjo novih pristopov oblikovalskega osveščanja izpostavi zanjo pereče problematike. Nasprotuje mišljenju, da oblikovalka s takim delovanjem postane glas ljudstva, saj želja po tako veliki odgovornosti vodi v propad ustvarjalnosti. V letu 2023 je prejela ameriško nagrado Graphis New Talent na področju oblikovanja s svojim delom Calendar Coat, svoja grafična dela je razstavljala v okviru appointMENT (2023), ARS 60 let (2023), Čas in materialnost (Muzej SEM, 2023) in And Now East (Timișoara in Bukarešta, Romunija, 2023). Kot članica kolektiva Bastardi je s projektom Za dobra stara vremena razstavljala v galeriji Portal 2-7-7-7-8 (2023) in Iščemo kolektivnega očeta v galeriji Kavadarci (Severna Makedonija, 2022).

 


Krvavi prt, vojna in smrt, volna, 190 cm × 170 cm, 2023, fotografija: Hana Podvršič


---------------------------------------------------
Ostale razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)
Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)
(na dnu strani)
----------------------------------------------------
Kuratorstvo: Maruša Uhan
Lektura: Sonja Benčina
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo