Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Lučka Centa: “Koža, v kateri se rodimo”

02 Junij 2023 > 02 Julij 2023 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Lučke Centa: "Koža, v kateri se rodimo", enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



So stvari, ki se jih ne da rešiti racionalno. Treba jih je samo začutiti in izživeti.

Vse, kar ostaja, je dejstvo, da vse enkrat mine ...

Videoperformans Koža v kateri se rodimo (2022) je vpogled v kompleksen svet človeških čustev in identitete, ki prepričljivo predstavlja soočenje s temeljnim vprašanjem pomena koncepta doma. Skozi prizmo fizične omejenosti telesa in občutka ujetosti avtorica ponuja vpogled v kompleksno prepletanje (ne)moči in njene zaznave.

Z evokativnim gibom in ekspresivnimi gestami Centa prikaže bistvo čustveno nabitega prostora praznine, ki predstavlja zgubljenost in nasičenost z bolečino in v katerem telo vztrajno išče izvor poguma in možnost sprave z bolečino. S premikanjem in zvokom avtorica prikazuje medsebojno prepletenost naše pasivnosti in aktivnosti v svetu, ki ga kot posameznice_ki oblikujemo, ta pa nas v isti meri oblikuje nazaj. Njen gib, ki predstavlja hkrati individualno in širše razumljivo podobo človeške izkušnje trpljenja, nam ponudi možnost kontemplacije o dihotomiji in spojenosti univerzalnega z intimnim.  Spodbudi nas k razmisleku o temeljnem vprašanju, kaj pravzaprav je dom in načinih, na katere naše telo in um sodelujeta, da ustvarita občutek povezanosti in pripadnosti svetu, kjer naj bi bile_i doma. Postavi nas pred dejstvo, da so nekatere stvari preprosto neizrekljive, onstran besed in razlage. Treba jih je čutiti, izkusiti in preživeti.

Lucija Zajc


 

Lučka Centa je vizualna umetnica, katere delo je preplet performansa, fotografije in videa ter instalacije. Leta 2021 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost na Univerzi Complutense v Madridu, kjer je raziskovala umetniško produkcijo znotraj naravnega, neurbanega prostora z namenom razumevanja odnosov med človekom in naravo. V svojem delu se osredotoča na razumevanje obnašanja, percepcijo, odvisnost in vpliv človeka na naravo ter na družbeno vrednotenje teles. Trenutno obiskuje prvi letnik magistrskega študija kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje na Univerzi v Ljubljani, kjer se osredotoča na materializacijo dela s telesom, pri čemer uporablja naravne materiale, kot so les, kamni, kosti, perje in zemlja.

 


Koža, v kateri se rodimo, video performans, 2022


---------------------------------------------------
Ostale razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)
Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)
in druge (na dnu strani)
----------------------------------------------------
Kuratorstvo: Lucija Zajc
Lektura: Neja Berlič
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo