Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Domen Dimovski: Pot do pravice

27 Junij 2021 > 27 Julij 2021 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Unfamiliar Area | Domen Dimovski: Pot do pravice.

 



 





Zamrznjeni izsek iz animacije “Pot do pravice” predstavlja demonsko figuro kralja, navdihnjeno po Lorenzettijevi freski “Alegorija slabe vlade”, ki pooseblja situacijo grozljivo neznanega. Vročično stapljanje in premeščanje likovnega se zgoščuje v vizualno metaforo politično-globalnega taljenja narave, politike in doživljanja samega, v katerem se razkriva sublimnost peklenske metamorfoze.

Čas, v katerem živimo, je poln družbenih trenj, prevelikih nesoglasij vlad in nestrpnosti med ljudmi. Veliko je organizacij, skupin in posameznikov, ki se vsakodnevno trudijo, da izboljšajo, izobrazijo in spremenijo skorajda boleče okoliščine obstoja. Spremeniti ali preobraziti le-te pa morda ni tako enostavno. Avtor Domen Dimovski nam uprizori peklensko stran preobrazbe, sublimnost metamorfoze (Michael Taussig), katere definicija je občutenje pozitivnega z negativnim, grozljivo v spremembi, hudičeva oblast in mogočna narava, ki nas lahko kadarkoli uniči. Spremembe morda niso brez bolečine, prehoda skozi pekel in skorajšnjega uničenja narave ter posameznice_ka samega. 

Nina Baznik 


Domen Dimovski (1995, Kranj) je leta 2017 z delom Avtoritarnost medijske družbe diplomiral na oddelku za Slikarstvo na smeri Video in novi mediji. Leta 2019 pa je na isti smeri pod mentorstvom profesorja dr. Lev Krefta magistriral s teoretičnim delom Prehod iz votline: na Platonovi sledi in kratkim animiranim filmom Peščeni prehod. ​Aktiven je predvsem na področju intermedijske in video umetnosti, animacije, na področju slikarstva, grafike ter v oblikovanju. Za svoja dela je prejel sedem domačih in eno mednarodno nagrado. Imel je 8 samostojnih in 43 skupinskih razstav ter sodeloval na več mednarodnih festivalih. Član ZDSLU in Likovnega društva Kranj je od leta 2018. Od decembra 2019 deluje kot samozaposlen v kulturi. Od leta 2020 pa je član umetniškega sveta Likovnega društva Kranj in kurator za sekcijo Video in novi mediji.

 

https://domendimovski.weebly.com/

Instagram: @caligofx

---------------------------------------------------

Druge razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)

Nina Baznik: Neznano področje (Unfamiliar Area)

Tim Kropivšek: Nano favna (Nano Fauna)

----------------------------------------------------

Kuratorstvo: Nina Baznik
Lektura: Neja Berlič

Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo

Domen Dimovski, Pot do pravice, izsek iz videa