Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Video

V osemdesetih je bilo treba na informacije čakati. Treba je bilo oditi v dnevno sobo, kjer je stal televizijski sprejemnik. Treba je bilo prepričati družino, da je izbrala želeni program. Treba je bilo čakati na uro, ko je bila informacija predvajana.

Danes namesto vsega tega odpremo laptop in se priključimo na internet. Informacija je za privilegirance iz t.i. razvitega sveta dostopna kadarkoli in kjerkoli. Informacij, pravijo, je celo preveč. Toda kadar iščemo specializirane informacije iz sveta vizualne umetnosti se mnogokrat znajdemo pred zagato. Medijski prostor namenjen vizualni umetnosti se v klasičnih medijih vse bolj krči. Časopisi prinesejo največ eno kritiko dnevno. Njihova informacija je omejena na besedilo in največ, kar nam posredujejo o vizualnem vtisu razstave, je fotografija. Radio ne more ponuditi niti te. Še najbolj celostni vtis razstave ponudi televizija, vendar so prispevki časovno zelo omejeni. Kaj narediti, če nas ne zanimajo le zvezdniška imena in velika razstavišča?

Ob poplavi razstav, performansov in drugih dogodkov sveta vizualne umetnosti, ki največkrat potekajo na specifičnih lokacijah in v omejenem časovnem razponu, tudi največjemu zanesenjaku zmanjka časa in sredstev, da bi si lahko ogledal prav vse, kar bi si želel. K sreči je tu medij v mediju – internetna televizija.

Za vizualce srednje Evrope od leta 2006 poskrbi Artyčok.TV, ki domuje na spletnem naslovu www.artycok.tv. Artyčok.TV je neodvisna internetna HD televizija, ki prinaša novice o dogodkih iz sveta sodobne vizualne umetnosti srednje Evrope.

Leta 2006 so jo ustanovili na Akademiji za likovno umetnost v Pragi z željo, da bi javnosti ponudili tiste relevantne informacije o sodobni umetnosti, ki se zdijo drugim, odvisnim in velikim medijem nezanimive, kljub temu pa imajo, kot je pokazal tudi obisk na spletnih straneh Artyčok.TV, svojo publiko, ki je teh informacij željna. Pred Artyčok.TV je ta publika brskala po posameznih spletnih straneh galerij in umetnikov, listala po časopisnih straneh in čakala na redke televizijske ter radijske prispevke.

Sprva so Artyčok.TV projekt koordinirali ustanovitelji, Dušan Záhoranský, Jan Zahradníček, Jan Vidlička, František Zachoval in Jan Habrman iz Prage in Ivan Svoboda iz Berlina, kmalu pa so se jim priključili številni sodelavci iz srednje Evrope, predvsem Madžarske, Slovaške, Slovenije in Srbije. Za slovenski delež projekta tako skrbi Galerija Alkatraz, kjer televizijsko ekipo sestavljajo Jadranka Plut, Ana Grobler, Mirjana Batinić in drugi.

Arhiv internetne televizije Artyčok.TV je hitro naraščal in med svoje vsebine vključeval novinarske prispevke z odprtij razstav, intervjuje z umetniki in kuratorji, pa tudi posnetke z delavnic, tekmovanj in predavanj. V arhiv vsak dan dodajo najmanj en prispevek iz ene izmed sodelujočih štirinajstih držav. Prispevke pripravljajo novinarji Artyčok.TV, ki so seznanjeni z lokalnim kontekstom posameznega sveta umetnosti, vsebinsko pa se osredotočajo predvsem na umetnike mlajših generacij. Sodelovanje mednarodnih ekip, ki jih sestavljajo umetniki, kuratorji in novinarji spodbuja komunikacijo med regionalnimi svetovi umetnosti. S takšnim načinom dela Artyčok.TV spodbuja medkulturni dialog, vedenje o lokalnih eksperimentalnih produkcijah in ustvarja profesionalno platformo srednjeevropske umetnosti.

Že od samih začetkov Artyčok.TV vzdržuje kritičen pristop z odprtim in pluralnim pogledom na polje umetnosti, kar dosega s kuratorskim odnosom izvršne uredniške skupine, ki jo sestavlja ekipa povabljene organizacije. Novinarske prispevke tvorijo reportaže z razstav in drugih dogodkov sveta umetnosti, intervjuji z umetniki, kuratorji ali organizatorji razstav ter publiko in strokovno javnostjo, ki komentira izbrani dogodek. Prispevki so objavljeni najkasneje sedem dni po pričetku dogodka s čemer ekipa skrbi, da je javnost obveščena dovolj hitro, da se lahko izbranega dogodka po ogledu prispevka dogodka tudi udeleži.

Prispevki, objavljeni na Artyčok.TV, so označeni z licenco Creative Commons (CC) by-nc-sa, pridružena pa jim je še podatkovna baza videoumetnosti, ki združuje največji arhiv s češko-slovaškega avdiovizualnega področja in nastaja sočasno z novinarskimi prispevki. Umetniška video dela so zaščitena s CC licenco by-nc-nd.

Vabljeni v svet umetnosti na www.artycok.tv!

Petja Grafenauer


skupinska razstava/group exhibition Arzenal DEPO/2K9 - Galerija Kapelica, Studio Viba film

skupinska razstava/group exhibition Pod zemljo in nad oblaki - Stripburgerjevih 18 svinjsko dobrih/ Underground and Above the Clouds - Stripburger's Damn Good 18…, Vžigalica Gallery (City Museum Ljubljana)

razstava/ exhibition Lepota 73 (09)/ Beauty 73 (09): Žiga Kariž - Galerija Alkatraz

razstava/ exhibition Naj konj živi v meni/ May the Horse Live in Me: Benoit Mangin, Marion Laval-Jeantet - Projektni prostor T5

U3- 6.. trienale sodobne umetnosti v Sloveniji: Ideja za življenje. Realizem in realno v sodobni umetnosti v Sloveniji / U3- 6th triennial of contemporary art: An Idea for Living. Realism and Reality in Contemporary Art in Slovenia  - Moderna galerija Ljubljana

Translations1: Ana Čigon - Galerija P74

video večer Contextual Face, galerija Photon

skupinska razstava: Collector's Items - Mestna Galerija Nova Gorica

Korak naprej, dva koraka nazaj - 16. mednarodni festival Mesto žensk, Galerija ŠKUC

The Near and the Elsewhere: Igor Eškinja - Galerija ŠKUC

Dokler naju smrt ne loči: Katarina Radović, Galerija Photon

0h!m1gas: biomimetic stridulation environment: Kuai Shen, Galerija Kapelica

Kodirana utopija: od Makrolaba do Iniciative za arktično perspektivo: Matthew Biederman,Marko Peljhan - Moderna galerija Ljubljana

Nano Šmano - Small matter - Galerija Kapelica

Skrita pokrajina: Trevor Paglen - Aksioma

Daddy was a Spy for the Soviet Union: Deej Fabyc, Galerija Alkatraz

skupinska razstava Prehod iti, Društvo likovnih umetnikov Ljubljana

Skupinska razstava Zgodbe s severa - Galerija Photon

Bentronix: Marko Batista - Galerija Kapelica

skupinska razstava Razširjeni prostor -  Galerija Foksal

54. beneški bienale, Srbski pavilijon: Todosijević Dragoljub Raša

54. beneški bienale - ILLUMInazioni, Madžarski pavilijon, CRASH Passive Interview: Hainal Nemeth

54. beneški bienale - ILLUMInazioni: Norma Jeane

54. beneški bienale - ILLUMInazioni: Cindy Sherman, Pipilotti Rist, Maurizio Cattelan, Nathaniel Mellors

54. beneški bienale - slovenski pavilijon: Mirko Bratuša
Base 8: Chris Sugrue - Galerija KiBela

festival Svetlobna Gverila - Galerija Vžigalica

Nagrada OHO 2011 - Galerija Vžigalica

skupinska razstava Obraz v kontekstu - Galerija Photon

skupinska razstava Intermedijska podoba - galerija Inšituta "Jožef Štefan"

Info vs. Info: Uroš Weinberger - Galerija Equrna

Fikcija in izguba: Mirjana Batinić - Galerja Kapelica

Jan Fabre: Jan Fabre - Galerija Vžigalica

Brake Shoe : Ariel Schlesinger  - galerija Gregor Podnar, Ljubljana

Do One Thing Passenger That Helps: Katarina Zdjelar, Kulturni center Tobačna 001

Do not Fuck with Social Democracy: Nemanja Cvijanović, Galerija ŠKUC

17. obletnica AKC Metelkova mesto: Paralelni svetovi

skupinska razstava: Powered by Ljudmila - Mestna galerija Ljubljana

mobilna globalna razstava: Pokaži svoje upanje - KUD France Prešeren Trnovo

Justseeds Artists' Cooperative: Zatočišče (razstava nagrajencev 28. Grafičnega bienala) - Galerija Alkatraz

Studio 6 predstavlja: CAC Bukovje (SLO) and Studio Golo Brdo (CRO) - Galerija Vžigalica

Blindfold: Ulla Karttunen, Galerija Alkatraz

festival Video in Progress 4: Občutki neugodja - Galerija Photon

Bienale sodobne umetnosti v Lyonu: A Terrible Beauty is born

Zamenjaj barve!: BridA - Mednarodni grafični likovni center