Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Claudi Sovrè: “Inner Saboteur (Ne klič hudiča!)”

26 Julij 2023 > 26 Avgust 2023 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Claudija Sovrèta "Inner Saboteur (Ne klič hudiča!)", enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



Umetnik Claudi Sovrè zase pravi, da je surrealist, saj ga ne zanima dokumentiranje vsem vidne zunanjosti, pač pa upodabljanje posamezničine_kove nevidne notranjosti. Na ogled torej svet postavlja po lastnih pravilih igre, kar gledalki_cu omogoča določen odmik od vsakdanjosti, pa čeprav se z njo na manj očiten način ves čas ukvarja tudi sam. Kljub temu da njegova dela zlahka zaslepijo s svojo zadovoljivo površinskostjo, je njihovo subliminalno sporočilo kompleksnejše od namerno zavajajoče umetelne ter zabavljaške podobe. V spopadu z življenjsko oblačnostjo avtor namreč rad ustvarja utopične svetove, zato so dela namerno zavita v metaforičen celofan, podobno kot lažna projekcija sodobne digitalne družbe. Razvozlavanje esence del oz. razbitje osebnih mitov, ki jih avtor konstruira na podlagi lastnega doživljanja (spominov, sanj, refleksij) ter simbolike starodavnih verovanj in novodobne pop kulture, tako ostaja vloga gledalke_ca.

Kolaž Inner Saboteur združuje studijsko fotografijo modela in dokumentarno fotografijo pokopališča, ki ju je umetnik digitalno predelal. Fotografiran model je oblečen v črna oblačila, nosi kapo in rokavice. Figura je prikazana v več različnih telesnih pozah. Obrazno mimiko ima pretirano – na nekaterih fotografijah ima ukrivljen nasmeh, na drugih pa zakriva obraz z rokami. Uteleša notranjega saboterja, tistega, ki nam preprečuje, da bi se počutile_i dobro glede samih sebe. Tistega, ki nas prepričuje, da smo slabe_i, neprimerne_i ali odveč. Umetnik Claudi Sovrè je fotografiranega modela pomnožil, ga postavil po celem kolažu. Tako je ponazoril vseprisoten, prevladujoč negativen glas, ki ga doživljamo v trenutkih nesigurnosti, nemira ali strahu.

Notranji saboter je način, kako posameznica_k doživlja nepopolno_ega sebe, moti samo_ega sebe, se spotika ob svoje napake. Je notranji pogovor, ki se dogaja v neznanih, neprijetnih trenutkih. Dogaja se, kadar smo bolj prepričane_i v lasten neuspeh kakor uspeh. Je dvogovor med pozitivnimi in negativnimi lastnostmi, dejstvi in dejanji. Želi nas prepričati, da nismo dovolj dobre_i, da nismo dosegle_i, kar si želimo, da nismo naredile_i vsega pravilno. Je skupek občutkov, ki jih doživljamo ob lastnih napakah, napačnih odločitvah ali nenamernih dejanjih.

Nina Baznik


Claudi Sovrè (1994) je umetniški fotograf in kostumograf, ki se zadnjih 10 let ukvarja z metamorfozami naravnih subjektov v nadnaravne. Slednje doseže v treh fazah: s kostumografsko preobrazbo človeka v lik, fotografskim portretiranjem le-tega v ateljeju dedka, akademskega slikarja Sava Sovrèta, ter nazadnje z digitalnim kolažiranjem mnogih razrezanih fotografij, ki na koncu tvorijo eno harmonično celoto. Za seboj ima devet skupinskih ter sedem samostojnih fotografskih razstav (med drugim v Generali galeriji (2020) ter v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani (2022)), avtorstvo naslovne fotografije revije National Geographic Slovenija (2017), mentorstvo s strani priznanega fotoreporterja Arneta Hodaliča, intermedijski projekt, podprt s strani Ministrstva za kulturo Republike Slovenije (2018), fotografsko predstavništvo za Canon Slovenija (2021), kostumografijo več kot desetih predstav v ljubljanskih gledališčih in prostorih, kot so SNG Drama, Mini teater, Gledališče Glej in Osmo/za, ter nenazadnje študentsko Prešernovo nagrado za kostumografijo predstave L. V. (Lepa Vida) v režiji Aljoše Živadinova Zupančiča (2022).


Inner Saboteur (Ne klič hudiča!), 110 × 110 cm, fotokolaž, 2022


 

---------------------------------------------------

Ostale razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)
Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)
in druge (na dnu strani)

----------------------------------------------------

Kuratorstvo on-line razstave: Nina Baznik
Lektura: Neja Berlič

Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo