Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Hana Besjedica & Hana Jelovšek: “Sodobna ženska”

04 Marec 2024 > 04 April 2024 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Hane Besjedice in Hane Jelovšek "Sodobna ženska", v sklopu enote Neznano področje (Unfamiliar Area).



 

Delo Sodobna ženska (nastalo pod mentorstvom Mateja Stupice na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje) je kolaborativni projekt oblikovalk vizualnih komunikacij Hane Besjedice in Hane Jelovšek, ki v formi knjige umetnic prepleta ilustracije, oblikovanje in poezijo. Sodobna ženska je nastajala s spoznavanjem dveh umetnic v iskanju skupnega oblikovalskega izraza. Delo zajema poezijo in oblikovanje, ki je nastajalo z zbiranjem materiala, ki je imel vpliv na Besjedico med pisanjem zapisov, in Jelovšek ki je s tehniko overprinta ustvarila unikatne ilustracije, ki obogatijo pesniško zbirko. Skozi pesmi, ki jih piše Besjedica, se pretaka tok misli, nezavednega in predvsem vsega, kar jo je kakorkoli prizadelo, ko ni bila dovolj. V pesmih se razkrivata jedkost in histerija v svetu z nerealnimi pričakovanji. Ker je poezija dvolična, je takšno tudi oblikovanje, kjer formate različnih velikosti s poezijo vsake toliko prekinejo A4 kičaste APOKALIPSA, ZGODI SE IN OGNJEMET, ki jih Besjedica vzame za moto lajfa. Ni malo nalepk, hot pink in mrtvih rib.

Lucija Zajc


Hana Besjedica (2001) je študentka oblikovanja vizualnih komunikacij na ALUO. V svojih delih se ukvarja predvsem z oblikovanjem zgodbe. V veliko strast sta ji beseda in njen vizualni komunikacijski pomen, ki v gledalki_cu in bralki_cu odpira nove svetove razumevanja realnosti. Blizu ji je knjiga in sodelovanje z avtoricami_ji besedil. Pri založbi Beletrina je 2023 oblikovala avtofikcijo Eve Mahkovic z naslovom TOXIC. Ker kot oblikovalka veliko bere, včasih tudi kaj napiše, in tako je nastala Sodobna ženska. V svojih delih se ukvarja predvsem s koncepti dekliškosti, groze in spomina. Svoja grafična dela je razstavljala leta 2019 na Transgeneraciji mladih v Cankarjevem domu, leta 2020 je imela samostojno razstavo Vrh zlorabe razkošja v Meršolovem atriju zavoda Sv. Stanislava, leta 2023 pa na bienalu poljskega plakata v Varšavi, ARS 60 let in s kolektivom Bastardi s projektom Za dobra stara vremena v galeriji Portal 2-7-7-7-8.

Hana Jelovšek (2001) je študentka grafičnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Njen pristop do oblikovanja je sproščen in igriv, običajno se poslužuje uporabe preprostih oblik in živih barv. Zadnje čase se preizkuša v različnih tehnikah grafike, zanimata jo predvsem sitotisk in slepi tisk. Svoja dela je razstavljala na Design weeku v Gradcu in Berlinu ter bila del več skupinskih razstav v Ljubljani. Ena izmed njenih grafik je bila del skupinske razstave v mestu Nantong na Kitajskem. Konec prejšnjega leta je soorganizirala in kurirala razstavo 130KMH v Mariboru.

 

 

Sodobna ženska, knjiga umetnice, 2024

---------------------------------------------------
Ostale razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)
Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)
(na dnu strani)
----------------------------------------------------
Kuratorstvo: Lucija Zajc
Lektura: Sonja Benčina
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo