Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Galerija Alkatraz – razvoj galerije

Rojstvo galerije Alkatraz lahko iščemo nekje v drugi polovici 90-tih let natančneje v letu 1996. Galerija je nastala v sklopu multikulturnega centra Metelkove mesta, kjer so nekoč v skupni državi Jugoslaviji v teh prostorih urili mlade vojake, novo upanje naše skupne države.

Galerija se nahaja v stavbi, ki je v času umikanja starih in ob prihodu novih oblasti utrpela največjo škodo. Zato je veliko časa samevala in v očeh duhovnega vodstva Metelkove ni vzbudila nikakršnega zanimanja. Glavna politika organizacije Metelkove je bila predvsem v vzpodbujanju skupnih delovnih akcij in razvoju kulturnih umetniških dejavnosti, kjer je veljalo skupno načelo vsi za enega eden za vse. Pod tem sloganom so rasle nove brigade mladih akterjev, ki so veliko pripomogli pri samem oblikovanju njenega novega obraza.
Mesto Ljubljana (glavno mesto Slovenije) je z ustavitvijo gradnje v osemdesetih se znašlo pred velikim problemom, ki ga še danes ne more dokončno rešiti to je stanovanjski problem. Ta problem pa potegne za sabo še problem umetnikov in njihovih potreb po ateljejih. Tukaj se je Metelkova pokazala kot začasna rešiteljica za veliko število mladih umetniških sil, ki so šele stopali v krut svet umetniške politike. Metelkova je z skupnimi in individualnimi delavnimi akcijami obnovila razpadajoče in poškodovane prostore in tako marsikateremu mlademu z stanovanjskim in ateljejskim problemom nudila začasno zavetišče. Z naraščanjem števila ateljejev so mladi ali že uveljavljeni umetniki znotraj njenih zidov lahko razvijali svoj umetniški credo.
Počasi ko so se prostori ateljejev polnili z materializiranim umetniškim nabojem je potreba po galeriji vedno bolj naraščala. Tako je v začetku leta 1997 potreba dozorela in vzpostavila se je neformalna skupina umetnikov pod taktirko študentov Akademije za likovno umetnost (idejni vodja sta bila študenta Boštjan Drinovec in Nataša Tajnik), ki sta začela oblikovati galerijski program. Spočetka je bil poudarek predvsem na predstavitvi domače produkcije.
Leta 1998 je galerija dobila dve kustosinji umetnostni zgodovinarki Bojano Piškur in Jadranko Ljubičič, ki sta program galerije reorganizirale. Še vedno je v svoje prostore vabila domače avtorje ter poleg teh je svoj program obogatila še z predstavitvijo zunanjih že uveljavljenih umetnikov. Počasi je galerija širila svoja obzorja tudi z gostovanjem tujih avtorjev izven meja naše državice. Od leta 2000 galerijo vodi kustosinja Jadranka Plut.

Galerija Alkatraz spada pod neprofitno kulturno dejavnost. Glavna pravna oseba galerije je Kulturno umetniško društvo Mreža. V času njenega reformiranja je galerijo sofinancirala tudi Sorosova fondacija. Od leta 1998 jo še podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Razvoj galerije Alkatraz 01 Razvoj galerije Alkatraz 02 Razvoj galerije Alkatraz 03 Razvoj galerije Alkatraz 04 Razvoj galerije Alkatraz 05 Razvoj galerije Alkatraz 06 Razvoj galerije Alkatraz 07 Razvoj galerije Alkatraz 08 Razvoj galerije Alkatraz 09 Razvoj galerije Alkatraz 10 Razvoj galerije Alkatraz 11 Razvoj galerije Alkatraz 12 Razvoj galerije Alkatraz 13 Galerija Alkatraz danes