Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Galerija Alkatraz – razvoj galerije

Galerija Alkatraz je vzniknila v letu 1996, ko je nastala v sklopu Avtonomnega kulturnega centra Metelkova mesto, ki se nahaja v prostorih bivše vojašnice.

Galerija je locirana v stavbi Hlev, ki je v času umikanja starih in ob prihodu novih oblasti utrpela največjo škodo. Zato je veliko časa samevala in v očeh Metelkove sprva ni vzbudila nikakršnega zanimanja. Glavna politika organizacije Metelkove je bila predvsem v vzpodbujanju skupnih delovnih akcij in razvoju kulturnih umetniških dejavnosti, kjer je veljalo skupno načelo vsi za enega eden za vse. Pod tem sloganom so rasle nove brigade mladih akteric_jev, ki so veliko pripomogle_i pri samem oblikovanju njenega novega obraza, tako da s časom uporabnice_ki Metelkove so se odločile_i, da bodo prenovili tudi Hlev, kjer se je našel prostor tudi za novo galerijo.
Mesto Ljubljana je z ustavitvijo gradnje v osemdesetih je (neuspešno) poskušalo reševati stanovanjski problem lastnih prebivalk_cev. Ta problem je organsko povezan s potrebo po delovnih prostorih za umetnice_ke. Tukaj se je Metelkova pokazala kot začasna rešiteljica za veliko število mladih umetniških sil, ki so šele vstopali v svet umetnosti. Metelkova je z skupnimi in individualnimi delovnimi akcijami obnovila razpadajoče in poškodovane prostore in tako marsikateri_emu mladi_emu ustvarjalki_cu s stanovanjskim in ateljejskim problemom nudila začasno zavetišče. Z naraščanjem števila ateljejev so mlade_i ali že uveljavljene_i umetnice_ki znotraj njenih zidov lahko razvijale_i svoj umetniški credo.
Počasi ko so se prostori ateljejev polnili z materializiranim umetniškim nabojem je potreba po galeriji vedno bolj naraščala. Tako je v začetku leta 1997 potreba dozorela in vzpostavila se je neformalna skupina umetnic_kov pod taktirko študentk_ov Akademije za likovno umetnost (idejni vodji sta bila študenta Boštjan Drinovec in Nataša Tajnik), ki sta začela oblikovati galerijski program. Spočetka je bil poudarek predvsem na predstavitvi domače produkcije. Leta 1998 je galerija dobila dve kustosinji, umetnostni zgodovinarki Bojano Piškur in Jadranko Ljubičič, ki sta program galerije reorganizirale. Še vedno je v svoje prostore vabila domače avtorice_je ter poleg njih je svoj program obogatila še z predstavitvijo umetnic_kov različnih generacij in profilov. Počasi je galerija širila svoja obzorja tudi z gostovanjem tujih avtoric_jev. Danes še vedno predstavlja eksperimentalne in site-specific projekte pa s svojim programom krepi povezovanja in kritično razmišljanje o sodobnosti. Od leta 2000 do leta 2018 je galerijo vodila kustosinja Jadranka Plut, nato od 2018 naprej Ana Grobler.

Galerija Alkatraz spada pod neprofitno kulturno dejavnost. Glavna pravna oseba galerije je Kulturno umetniško društvo Mreža. V času njenega reformiranja je galerijo sofinancirala tudi Sorosova fondacija. Od leta 1998 jo še podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Razvoj galerije Alkatraz 01 Razvoj galerije Alkatraz 02 Razvoj galerije Alkatraz 03 Razvoj galerije Alkatraz 04 Razvoj galerije Alkatraz 05 Razvoj galerije Alkatraz 06 Razvoj galerije Alkatraz 07 Razvoj galerije Alkatraz 08 Razvoj galerije Alkatraz 09 Razvoj galerije Alkatraz 10 Razvoj galerije Alkatraz 11 Razvoj galerije Alkatraz 12 Razvoj galerije Alkatraz 13 Galerija Alkatraz danes