Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | “ft.props”

19 Julij 2022 > 19 Avgust 2022 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave "ft.props" enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



Props je serija enigmatičnih objektov. Ponavadi se pojavljajo v galerijah in ateljejih kot podporniki slikam, televizijskim ekranom ter občasno samostojno stoječi v prostoru kot del instalacije. Prostore naseljujejo, razstavljena dela podpirajo in umeščajo v prostor.  Pri tem ne gre za pričakovano medumetniško sodelovanje, saj se objekti svojemu soavtorstvu odrekajo. Gledalkam_cem in uporabnicam_kom se predstavljajo kot dovršeni industrijski artikli, ki nosijo zgolj začasne pomene, ki so jim naloženi. Njihov pomen ter funkcija se z vsako postavitvijo spremenita in prilagodita. So predvsem praktični.

Kljub svoji anonimnosti props z vsako javno predstavitvijo skrivaj beležijo lasten življenjepis delovanja. Postanejo avtonomen organizem, ki se nenadzorovano širi. Kot iz laboratorija pobegel poskus se iz objektov prelevijo v žive strukture, ki tuja umetniška dela ne samo podpirajo, temveč na njih slonijo v borbi za lasten obstoj. Props nimajo ust, nimajo želodca, nimajo oči, a lahko nosijo marsikatero breme. Ko se širijo v polje umetnosti preko repeticije, podpore in prislanjanja na tuja dela, opravičujejo svoj obstoj v subtilni simbiozi. Znotraj galerij se lahko celo zgodi, da imajo moč sooblikovanja in preizpraševanja razstavnih prostorov ter sistemov umetniškega delovanja. Ko vstopijo v kulturni prostor, postanejo del urbanih govoric pozornejših obiskovalk_cev. Z repeticijo ter nesebično podporo drugim ustvarjalkam_cem postopoma pridobivajo kompleksnejši pomen. Morda props vsebujejo za zdaj še neznano molekulo, ki spodbuja relativno kompleksno obnašanje na videz preprostega podpornega organizma. Resnični pomen kljub napisanemu za zdaj ostaja uganka.

Lene Lekše


Več o props si in njihovem delovanju si lahko preberete na povezavi: https://ft-props.xyz/

Projekt z naslovom ft.props aktivno delovanje beleži že od leta 2020. Ustvarila jih je Maša Knapič. Prva samostojna postavitev z naslovom The beginning – prototypes of object 1, object 2 and object 3 se je zgodila leta 2020 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Sledile so številne skupinske in samostojne razstave. Sodelovali so v sklopu razstave Lare Reichmann, 26° južno (2021), v Hiši kulture v Pivki in razstave Maše Knapič, Sharpening ... Please Steady Your Device (2021), v ljubljanski DobriVagi. V stranskih vlogah so nastopili v ljubljanski Galeriji DLUL v okviru razstave Neže Perovšek Low effort (2021) ter na ALUO, kjer so podpirali dela Anastazije Pirnat ter Sare Skendarije (2021).



ft.props, projekt, 2021 - 

----------------------------------------------------

Druge razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)

Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)

in druge (na dnu strani)

----------------------------------------------------

Kuratorstvo: Lene Lekše
Lektura: Neja Berlič
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo