Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Svitlana Ryabishchuk: “Iz te moke ne bo kruha”

16 December 2022 > 16 Januar 2023 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Svitlane Ryabishchuk: "Iz te moke ne bo kruha", enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



 

Moka, sol in voda. Kruh je ena najstarejših človeških jedi, prisotna od prazgodovine naprej. Govori o vzponu poljedelstva in poselitvi zemlje, njegove sestavine pa združujejo in ločujejo, ustvarjajo zmagovalke_ce in poraženke_ce. Skozi celotno zgodovino človeštva je prisotnost kruha pomenila srečo in blaginjo, njegovo pomanjkanje pa revščino, vojno. Številne bitke in vojaška osvajana je vodila prav želja po bogatih žitnih poljih ali strah pred lakoto. Umetnica se v kontekstu trenutne rusko-ukrajinske vojne s serijo sitotiskov sprašuje o kulturni in politični vlogi kruha. »Ste vedeli, da vas med čakanjem na kruh lahko umorijo?« je srhljivo spoznanje in vprašanje, s katerim avtorica naslovi svoje delo. Natančneje: delo je bilo ustvarjeno v opomin na vojaški zločin, ki se je zgodil 16. marca 2022, ko je bilo med čakanjem v vrsti za kruh v mestu Černigov ubitih deset ukrajinskih civilistk_ov.

Avtorica za izhodišče uporabi računalniško igro Township, ki igralki_cu ponuja gradnjo virtualnih mest in kmetovanje. V času blokad izvoza ukrajinskega žita umetnica goji virtualno žito, zanj skrbi in ga, ko igro dovolj dolgo igra, požanje. Prizore iz igre s podobami kruha in žitnih polj vektorsko obdela ter iz njih izdela grafike. Rdeče, bele in črne pikčaste podobe na prvi pogled spominjajo na mrežne predloge za vzorce tradicionalnih ljudskih vezenin. Rdeča nit naj bi simbolizirala kri oziroma življenje, bela pa svobodo, zaradi česar so vezeninam pripisovale_i moč zaščite pred zlimi duhovi. Geometričnost in repeticijo prepoznavnih simbolov tokrat zamenjajo razdrobljeni vzorci, ki spominjajo na zemljevide opustošene pokrajine in ruševin ukrajinskih mest po vojaški invaziji. Umetnica se z deli sprašuje, kakšna je prihodnost njene domovine – bo žitna bilka lahko vstala iz ruševin?

Lene Lekše


Svitlana Ryabishchuk (1998, Čerkasi, Ukrajina) je univerzitetna diplomirana slikarka, ki živi in dela v Ljubljani. Trenutno zaključuje vzporedni magistrski študij iz slikarstva in grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani ter obiskuje prvi letnik programa Svet umetnosti na SCCA-Ljubljana.

Njeno delo v veliki meri temelji na ukrajinski narodni kulturi, dediščini, folklori, sovjetski ikonografiji in človeški izkušnji integracije v nov družbeno-kulturni prostor. V svoji umetniški praksi avtorica eksperimentira s sovjetskimi artefakti, ki jih integrira v slikarski medij, prostorsko postavitev in medij grafike. V svojem delu raziskuje naravo sovjetske dediščine in postsovjetske realnosti ter njenih posledic do današnjega dne. Pri tem jo zanima poizkus ohranjanja, arhiviranja in prenašanja kulturne vrednosti objekta s preobrazbo likovnega motiva in podobe.

Do sedaj se je predstavila na več skupinskih razstavah, med drugim v Galeriji Modri kot, na plakatih TAM-TAM, v Galeriji Kiparskega oddelka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani v sklopu umetniškega projekta Pita Project, Galeriji Skedenj, DobriVagi, Cukrarni in GT22. Za slednjo je letos prejela listino Primavera.

Did you know you can get killed while waiting for bread?, sitotisk, 51 x 72cm, 2022

---------------------------------------------------
Druge razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)
Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)
in druge (na dnu strani)
----------------------------------------------------
Kuratorstvo: Lene Lekše
Lektura: Neja Berlič
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo