Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Zala Klančnik: “=”

23 Junij 2022 > 23 Julij 2022 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Zale Klančnik "=" enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



Podoba z naslovom = (dve črtici) je narejena iz računalniško modificiranih elementov. Avtorica se je dela lotila kot eksperimenta, ki izhaja iz zajema zaslona prejšnjega projekta, ki ga je skomponirala. To je njena pogosta praksa, saj veliko dela z videom in manipulacijo lastnega materiala. Izhodišče tega eksperimenta je umetničina fascinacija nad naravo in pokrajino. = (dve črtici) sta avtorico spominjali na stičišče kopnega z morjem in nebom, ki se v delu preliva v sublimno kataklizmo.

Delo deluje kot utelešenje globokih občutkov, ki presegajo meje človeškega telesa, ob spremljanju spreminjajoče se sublimno grozeče narave. Stopnja nevarnosti, ki nam na tej točki preti, je zaradi poplave informacij skoraj neoprijemljiva, modifikacija njene moči je posledica kolektivne odgovornosti človeštva, groza, ki jo čutimo ob tem, pa je individualni občutek. O pojmu sublimnosti je v 18. stoletju (ko se je v obdobju predromantike začela množična fascinacija nad naravo) teoretiziral Edmund Burke. Pojem se nanaša na veličino, ki presega vse možnosti izračuna, merjenja ali posnemanja. Odziv na takšno manifestacijo je osuplost, občudovanje in spoštovanje. Sublimno je ideja, ki jo med drugim lahko zaznavamo skozi hitro premikanje svetlobe, hrup velikih divjih neviht in grmenja. Je občutek, ki pripada samoohranitvi, najmočnejše čustvo, ki ga povzroča, pa je stiska. Sublimnost narave je lahko inspirativna, a hkrati srh vzbujajoča v svoji moči in potencialni temačnosti. V popolni temi je nemogoče vedeti, v kolikšni meri smo ogrožene_i; ne poznamo predmetov, ki nas obdajajo; vsak trenutek lahko udarimo ob kakšno nevarno oviro; v prepad lahko pademo že s prvim korakom, ki ga naredimo. Kljub temu pa je tema boljše izhodišče za sublimne ideje kot svetloba.

Zala Klančnik (1995, Slovenj Gradec) je interdisciplinarna umetnica. Študirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, trenutno pa končuje študij na Akademiji za vizualne umetnosti – AVA. V svoji umetniški praksi raziskuje dimenzije telesnosti, možnosti utelešenja znotraj virtualnega in realnega prostora. Poslužuje se videa, instalacije, performansa, fotografije in slike.  Ukvarja se predvsem s tematikami sodobnega telesa skozi procese utelešenja, raztelešenja, dematerializacije, rematerializacije in bivanja v svetu digitalne ter analogne tehnologije. Sodelovala je pri projektih v nekdanji Avtonomni tovarni Rog, pri Rdečih zorah, Svetlobni gverili in na Radiu Študent.



ZALA KLANČNIK: =, računalniška grafika, 2022

----------------------------------------------------

Druge razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)

Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)

in druge (na dnu strani)

----------------------------------------------------

Kuratorstvo: Lucija Zajc
Lektura: Neja Berlič
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo