Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Tim Kropivšek: Nano Fauna (Nano favna)

08 Junij 2021 > 08 Julij 2021 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Unfamiliar Area | Tim Kropivšek: Nano Fauna (Nano favna).



 



 

Umetnik Tim Kropivšek je avtor projekta Nano Fauna (Nano favna). Avtor je v svojem prejšnjem projektu Human Waste-lands (Človeške odpadne-pokrajine) raziskoval luminiscenčno plesen pod makro objektivom in UV svetlobo. Tako se je porodilo vprašanje o tem, kako ta pokrajina organskih odpadkov izgleda skozi lečo mikroskopa. V sedanji seriji kolažev raziskuje namišljene pokrajine, ki so polne življenja: rastline, ki so porasle celotno pokrajino ter črvom podobni organizmi, ki lebdijo, se plazijo in plenijo druge, manjše organizme. Človeški um si težko predstavlja, kako življenje izgleda na nano ravni, avtor Tim Kropivšek pa vas vabi, da si ogledate kolaž in se zapeljete v nano svet. 

Nano favna je kolaž, narejen s posebnim računalniškim programom, ki ga je avtor napisal sam. S programom, ki ga je poimenoval Circulette, avtor lahko riše s krogi. Njegova interpretacija te funkcije je izjemno zanimiva. Osnovno obliko kroga pretvori v mikroorganizmom podobne živali in rastline, ki skupaj tvorijo simbiotično mikroskopsko pokrajino. Kakor je za znanstvenico_ka vstopnica v nano svet mikroskop, je za umetnika ta vstopnica njegov program. Umetnik nam s svojo predstavo omogoči potop v svet, ki ga brez mikroskopa nismo zmožne_i doživeti. 

Nina Baznik


 

Tim Kropivšek je multimedijski umetnik in glasbenik, ki dela in živi v Pragi na Češkem. Leta 2014 je začel študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, smer fotografija. Leta 2016 je sodeloval pri skupinski razstavi Tradition/Tradice v galeriji Ars. Leta 2017 je diplomiral z delom Dvigalo/Elevator, interaktivno instalacijo, ki tematizira »zbujenje« v podzavest. Leta 2018 je razstavljal na skupinski razstavi Sladke barve/Sweet Colours v sklopu Laboratorija Svetlobne gverile z generativno interaktivno instalacijo Energy Wasted. Delo je vsebovalo šest računalniških mišk, ki so jih gledalke_ci lahko premikale_i in s tem osvetljevale_i okna, ki so bila mapirana in projecirana na del mosta pri Cukrarni. Leta 2020 je razvil računalniški program Quicktime, v katerem raziskuje temo prokrastinacije. Izdelal je objekt, ki zopet vključuje računalniške miške, s katerimi je nadzoroval in manipuliral zvok televizijske serije. 

-----------------------------------------------------------------

Druge razstave Neznano področje (Unfamiliar Area)

Nina Baznik: Neznano področje (Unfamiliar Area)

Domen Dimovski: Pot do pravice

-----------------------------------------------------------------

Lektura: Neja Berlič
Prevod: Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo