Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Tamara Mihalič: “V krču”

11 Junij 2023 > 12 Julij 2023 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Tamare Mihalič "V krču", enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



Delo je skica za linorez, ki pripada seriji del v različnih tehnikah V krču. Serija obravnava postavitev telesa v format ter raziskuje, kako na telesu izraziti notranji krč. Dela iz serije V krču se spogledujejo s figurami Egona Schieleja in pogosto citirajo njegova dela. Na delu je trup figure, ki je proti gledalki_cu obrnjena s hrbtom. Telo je prikazano v zakrčeni pozi, v drugem planu pa je vidna dlan, ki neuspešno sega proti vrhu skice.

Skica telesa ponazarja utesnjenost, nezmožnost osvoboditve in pomanjkljivost telesa. Telo je sredstvo, skozi katero čutimo. Je eno, edino in nezamenljivo. Objektivne izkušnje pa so tiste, ki ga vodijo, upravljajo ali poškodujejo. Delo Tamare Mihalič govori o poškodbi telesa in o tem, kako jo telo čuti, ter prikazuje telo, ki ostane v trenutku travme. Pokaže nam, kako avtorica sama vidi svoje telo – v krču. Narisano telo je shujšano, deli telesa manjkajo, nekateri predeli so transparentni. Občutek travme je telesen: sprva možgani zaznajo motnjo, kasneje se zaznava pretvori v telesen odziv. Telo lahko samo prebrodi lasten odziv in ga spremeni v nekaj znosnega, sčasoma v nekaj nezaznavnega. Samo od sebe se uči in nam je na razpolago kot nerazdružljiv del živčnega sistema.

Nina Baznik


Tamara Mihalič (1995, Koper) je leta 2020 diplomirala na smeri Video in novi mediji na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno zaključuje magistrski študij. Aktivna je na področju umetnosti v domačem kraju, Piranu, kjer je med leti 2015 in 2018 razstavljala na Festivalu Obzidja, na piranskem Ex-temporu, v razstavišču Monfort in v Galeriji Faro di Pirano. V Ljubljani je leta 2020 svoja dela predstavila na Festivalu Svetlobna gverila, v Jakopičevi galeriji, na Festivalu neodvisnega filma in v Palači Cukrarna. Leta 2021 je ponovno razstavljala v razstavišču Montfort in Galeriji Faro di Pirano. Leta 2022 je sodelovala na trienalu mladih umetnic in umetnikov Premiera 2022 v Celju. Istega leta je razstavljala na skupinski razstavi mladih umetnic Fin-de-siècle v Layeryevi hiši v Kranju. V svoji umetniški praksi kombinira različne medije. Ukvarja se z lastnimi izkušnjami v kontekstu aktualnih družbenih situacij, ki jih preko humorne geste prevprašuje in subvertira. Poleg vizualne umetnosti je aktivna tudi na področju plesa. V preteklosti je plesala in krajše obdobje učila balet, trenutno pa se ukvarja s flamenkom. Živi in deluje v Ljubljani.

 


V krču, 148 × 210 mm, skica za linorez, 2019


 

---------------------------------------------------

Ostale razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)
Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)
in druge (na dnu strani)

----------------------------------------------------

Kuratorstvo on-line razstave: Nina Baznik
Lektura: Neja Berlič

Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo