Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Arhiv aktivnosti

2022

08 December 2022 19:00
Unfinished business (Nedokončan posel)


Vabljene_i na  Unfinished business (Nedokončan posel) v Galerijo Alkatraz,  AKC Metelkova mesto, ki bo postala prostor, kjer se bodo pokazala nedokončana in spodletela dela v video formatu. Namen projekcije je spodbuditi pogovor, med sabo deliti izzive in prizadevanja ter male uspehe na poti, da se razrešijo dvomi in razširijo perspektive, še preden so videi zaključeni in pozabljeni.

Enovečerni dogodek spodletele produkcije, kokic in solz.
Večer, ki bo zaključil nezaključeno.


Sodelujoče umetnice_ki: Lucija Klauž, Lara Reichmann, Ana Likar, Anne Tassel, Qendrese Deda, Jovana Đukić, Bibi Erjavec, Aki Frostason, Milly Yencken, Maša Knapič, Carmen Santesmases, Selina Rotman, Maja Bojanič, Till Schönwetter, Lene Lekše in še kdo.

2019

03 November 2019 00:01 > 31 December 2019
IZJAVA ZA JAVNOST: Me_i vse_i smo Tiffany!
IZJAVA ZA JAVNOST, 2. 11. 2019

 

VSE_I SMO TIFFANY!

V petek, 1. novembra 2019, ob 6. uri zjutraj, po zaprtju kluba, je skupina nasilnežev napadla Klub Tiffany v AKC Metelkova mesto v Ljubljani. Napadalci so razbili vhodna vrata stavbe Lovci, v kateri sta LGBT kluba Tiffany in Monokel, ter vdrli v klub z namero, da fizično napadejo delujoče v omenjenih klubih. V metelkovski skupnosti smo še vedno pretresene_i spričo včerajšnjega dogodka, ki je še eden od pokazateljev, da je sovraštvo do LGBTIQ manjšin v naši družbi še kako navzoče.

Zgodovina se rada ponavlja. Deset let je minilo od homofobnega napada na Cafe Open; tokrat na srečo ni prišlo do telesnih poškodb. Ni ga zidu, vrat ali šipe, ki ga metelkovke_ci ne bi postavile_i nazaj. To smo dokazale_i v preteklosti, nazadnje po lanskoletnem požigu Jalle Jalle, in tako bo tudi v prihodnje. Saniranje škode pa mora iti z roko v roki z gradnjo varne, solidarne in spoštljive skupnosti. Zadnja leta to zaradi sistematičnega poglabljanja družbenih neenakosti in normalizacije kulture sovraštva postaja vse teže, javni prostor pa je čedalje bolj prežet z nikdar sankcioniranimi izrazi sovraštva bodisi do tujcev, socialno ogroženih, žensk, in z vedno pogostejšimi napadi na LGBTIQ osebe in skupnosti. Povezava med politikami oblasti, ki so sovražno nastrojene proti delu družbe – tako denimo v primeru drastičnega zmanjšanja denarne socialne pomoči ali morilskem mejnem režimu – in fizičnimi napadi uličnih nasilnežev je nesporna.

Vse_i smo soodgovorne_i za porast kulture in družbe nasilja, tako tiste_i, ki imajo vpliv na javno mnenje kot tiste_i, ki ob pojavu nasilja in sovraštva molčijo. AKC Metelkova mesto že 26 let gradi prostor svobode, strpnosti, sobivanja, izražanja in solidarnosti v prizadevanju, da se ta razširi čez metelkovske zidove.

Ni dovolj, da Ljubljanski grad enkrat na leto zažari v barvah mavrice, vsak dan je namreč treba delovati zoper sleherno nasilje, obsojati in zaustavljati kakršne koli nasilne akcije in preprečevati širjenje sovraštva na osnovi spolne usmerjenosti, spolne identitete ali kakšne druge osebne okoliščine. Zato pozivamo vse, tako obiskovalke_ce in podpornice_ke Metelkove kot splošno javnost, da se odzovejo na vsak primer nasilja, da podprejo prizadevanja napadenih prostorov in naš skupen, vedno tudi metelkovski, boj proti širjenju sovraštva do LGBTIQ manjšin.

Na koncu bi radi sporočile_i nasilnežem: beseda 'pička' je seksistična in vulgarna oznaka za karakterno lastnost osebe in naj bi med drugim pomenila tudi strahopetnost. Strahopeten je, kdor si ne vzame časa za premislek o človekovih pravicah in dostojanstvu za vse, temveč podlega vedno bolj navzočemu širjenju laži in sovraštva; to je tisti, ki izvede napad takrat, ko v prostoru ostane le še nekaj oseb; razbija in grozi, nato pa zbeži. Delujoče_i v Klubu Tiffany/Monokel so s svojo samoobrambno držo zaščitile_i tako prostor kot drug_a drugo_ega. Samo njihova zasluga je, da posledice napada niso bile še veliko hujše ali celo tragične.

Delujoče_i v Klubu Tiffany/Monokel, ki so bili včeraj napadene_i, so danes naše_i junaki_nje ter vedno naše_i prijatelji_ce, bratje in sestre, partnerke_ji, so metelkovke_ci. Me_i vse_i smo Tiffany! Nous sommes Tiffany!

 

AKC Metelkova mesto

08 Marec 2019 12:00
Okrogla miza Feminizem, izobraževanje in umetniške akademije Univerze v Ljubljani


Galerija Alkatraz Vas vljudno vabi na prvi dogodek v sklopu praznovanja 100. obletnice Univerze v Ljubljani Ženske v umetnosti: umetnice na Univerzi v Ljubljani. Dogodek je nastal v sodelovanju več članic UL (UL ALUO, UL AGRFT, UL AG, UL FDV, UL FF), Moderne galerije, RTV Slovenija, Kulturno-umetniškega društva Mreža in Mesta žensk – Društva za promocijo žensk v kulturi.

Program: 
8. marec, ob 12.00 | Moderna galerija, Cankarjeva 15.
Okrogla miza Feminizem, izobraževanje in umetniške akademije Univerze v Ljubljani. 

Sodelujoče: prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela (UL FDV), izr. prof. dr. Nadja Zgonik (UL ALUO), asist. mag. Tina Kolenik (UL AGRFT), izr. prof. dr. Branka Rotar Pance (UL AG), red. prof. dr. Larisa Vrhunc (UL FF), dr. Maja Šorli, mag. Urška Jež, dr. Martina Vovk, mag. Ana Čigon.
Vsebina in moderatorstvo: mag. Ana Grobler.

8. marec, ob 15.00 | Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Nazorjeva ulica 3: 
- Koncert študentov UL AG: Bach/Vivaldi Concerto Allegretto, Allegro, Andante, Allegro; M. Kamen Quintet.
Trobilni kvintet: Tobija Hrastnik in Kristjan Zupan, trobenta; Marko Arh, rog; Žan Kopše, pozavna; Uroš Manegatti, tuba; mentor: doc. Jure Gradišnik.

- Projekcija videa Ivane Maričić: Neslišna.

- Performans študentk UL AGRFT: Živela je ženska.

Idejna zasnova, dramaturgija, režija, scenografija, kostumografija in izvedba: Valentina Plaskan, Ana Špik
Pomoč pri dramaturgiji: Anže Virant, Evelin Bizjak
Avtor glasbe: Peter Žargi
Oblikovalec svetlobe: Anže Virant
Mentor, jezik in govor: prof. Tomaž Gubenšek
 

2018

04 Oktober 2018 18:30
Javno vodstvo po razstavi XI. z umetnikom Urošem Weinbergerjem
Ponovno vas vabimo na javno vodstvo po razstavi XI. z umetnikom Urošem Weinbergerjem, 4. oktobra, ob 18.30,  v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.
Razstava je del  25. obletnice AKC Metelkova mesto.

 

Več o razstavi najdete tukaj.

 

06 Julij 2018 00:00 > 01 Avgust 2018
Razpis za skupinsko razstavo v okviru 4. festivala Reciklart
Reciklart – umetniški festival recikliranja in DIY kulture vabi umetnice_ke, posameznice_ke in kolektive, ki ustvarjate na področju likovnih, novomedijskih, avdio-vizualnih in drugih umetniških praks, k sodelovanju  na skupinski razstavi z naslovom Mikroplastika, v Galeriji Alkatraz, v času festivala.

Letošnja razstava bo predstavila dela manjšega formata, ki bodo postavljena le v enem delu Galerije Alkatraz - v niši, ki je sestavni del galerijskega prostora. Zainteresirane_i lahko predložite že ustvarjeno ali novonastalo delo s področja vizualne umetnosti, brez omejitve medija, ki se ukvarja predvsem s tematiko recikliranja, ekologije, naredi sam_a (DIY) pristopa in kulture potrošništva vendar predlagano delo naj ne bi presegalo dimenzije A4 formata.

Razstava bo spremljevalni del festivala Reciklart. Namen festivala je predvsem opozarjanje na problematiko potrošniške, kapitalistične družbe, ki s svojo hiper produkcijo ustvarja odvisne posameznice_ke ter spodbujanje aktivnega pristopa pri spreminjanju obstoječega sistema. Dobrodošla so dela, ki omenjene teme obravnavajo kritično in angažirano.

VSEBINA PRIJAVE:

– kratek življenjepis avtorice / avtorja, max 1 A4
– vsebinski koncept dela / projekta, max 1 A4
– (foto) dokumentacija (3 – 5 fotografij dela / projekta oz. skic, če je delo še v nastajanju)
– kontakt (ime in priimek, elektronska pošta, mobilna tel. št.)

Sodelujočim na razstavi zagotavljamo:

- simboličen honorar
– varovanje razstave
– tehnično pomoč pri postavitvi
– izposojo tehnične opreme v okviru razpoložljivih možnosti
– promocijo razstave
– odprtje razstave z manjšo pogostitvijo

Izbrane_i umetnice_ki boste o rezultatih razpisa obveščene_i najkasneje do 3. avgusta 2018. Razstava se bo odvila od 7. - 11. avgusta.

Prijave lahko pošljete na elektronski naslov: festival.reciklart@gmail.com.

18 Maj 2018 21:00
Zinkubator #5
V okviru projekta ZINKUBATOR bomo najprej ogledale_i trenutno razstavo v Galeriji Alkatraz ter se nato  pogovorile_i o njej. Skupaj bomo odkrivale_i skrite in odkrite pomene, sporočila in zagate razstavljenih del ter reflektirale_i pomembnost (ali nepomembnost) tem, ki jih razstava izpostavlja. Vaša mnenja, komentarji in ideje bodo zelo dobrodošli!

Nato pa bomo odkrivali svoje kreativne potenciale in sicer skozi medij fanzina. Fanzin je v zadnjih letih zelo priljubljen medij, ki tudi v slovenskem prostoru doživlja razcvet. Fenomen fanzina izhaja iz subkultur in alternativnih gibanj ter je, kot DIY in samozaložniška forma, znan po tem, da omogoča svobodno, necenzurirano izražanje idej, hitro izdelovanje ter široko distribucijo. Najprej vam bomo predstavili zgodovino kulture fanzinov, vam pokazali zanimive primere le teh ter jih nato skupaj z vami ustvarjali.

Toplo vabljeni na druženje in ustvarjanje, razmišljanje in izražanje, fino bo! Za ves material bo poskrbljeno. Mentorici: Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

Vodja projekta: Nevena Aleksovski.

Koprodukcija: KUD Mreža / Galerija Alkatraz
Projekt je sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana.

11 Maj 2018 21:00
Zinkubator #4
V okviru projekta ZINKUBATOR bomo najprej ogledale_i trenutno razstavo v Galeriji Alkatraz ter se nato malo pogovorile_i o njej. Skupaj bomo odkrivale_i skrite in odkrite pomene, sporočila in zagate razstavljenih del ter reflektirale_i pomembnost (ali nepomembnost) tem, ki jih razstava izpostavlja. Vaša mnenja, komentarji in ideje bodo zelo dobrodošli!

Nato pa bomo odkrivali svoje kreativne potenciale in sicer skozi medij fanzina. Fanzin je v zadnjih letih zelo priljubljen medij, ki tudi v slovenskem prostoru doživlja razcvet. Fenomen fanzina izhaja iz subkultur in alternativnih gibanj ter je, kot DIY in samozaložniška forma, znan po tem, da omogoča svobodno, necenzurirano izražanje idej, hitro izdelovanje ter široko distribucijo. Najprej vam bomo predstavili zgodovino kulture fanzinov, vam pokazali zanimive primere le teh ter jih nato skupaj z vami ustvarjali.

Toplo vabljeni na druženje in ustvarjanje, razmišljanje in izražanje, fino bo! Za ves material bo poskrbljeno. Mentorici: Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

Vodja projekta: Nevena Aleksovski.

Koprodukcija: KUD Mreža / Galerija Alkatraz
Projekt je sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana.

20 April 2018 21:00
Zinkubator #3
V okviru projekta ZINKUBATOR bomo najprej ogledale_i trenutno razstavo v Galeriji Alkatraz ter se nato pogovorile_i o njej. Skupaj bomo odkrivale_i skrite in odkrite pomene, sporočila in zagate razstavljenih del ter reflektirale_i pomembnost (ali nepomembnost) tem, ki jih razstava izpostavlja. Vaša mnenja, komentarji in ideje bodo zelo dobrodošli!

Nato pa bomo odkrivali svoje kreativne potenciale in sicer skozi medij fanzina. Fanzin je v zadnjih letih zelo priljubljen medij, ki tudi v slovenskem prostoru doživlja razcvet. Fenomen fanzina izhaja iz subkultur in alternativnih gibanj ter je, kot DIY in samozaložniška forma, znan po tem, da omogoča svobodno, necenzurirano izražanje idej, hitro izdelovanje ter široko distribucijo. Najprej vam bomo predstavili zgodovino kulture fanzinov, vam pokazali zanimive primere le teh ter jih nato skupaj z vami ustvarjali.

Toplo vabljeni na druženje in ustvarjanje, razmišljanje in izražanje, fino bo! Za ves material bo poskrbljeno. Mentorici: Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

Vodja projekta: Nevena Aleksovski.

Koprodukcija: KUD Mreža / Galerija Alkatraz
Projekt je sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana.

13 April 2018 21:00
Zinkubator #2


V okviru projekta ZINKUBATOR bomo najprej ogledale_i trenutno razstavo v Galeriji Alkatraz ter se nato malo pogovorile_i o njej. Skupaj bomo odkrivale_i skrite in odkrite pomene, sporočila in zagate razstavljenih del ter reflektirale_i pomembnost (ali nepomembnost) tem, ki jih razstava izpostavlja. Vaša mnenja, komentarji in ideje bodo zelo dobrodošli!

Nato pa bomo odkrivali svoje kreativne potenciale in sicer skozi medij fanzina. Fanzin je v zadnjih letih zelo priljubljen medij, ki tudi v slovenskem prostoru doživlja razcvet. Fenomen fanzina izhaja iz subkultur in alternativnih gibanj ter je, kot DIY in samozaložniška forma, znan po tem, da omogoča svobodno, necenzurirano izražanje idej, hitro izdelovanje ter široko distribucijo. Najprej vam bomo predstavili zgodovino kulture fanzinov, vam pokazali zanimive primere le teh ter jih nato skupaj z vami ustvarjali.

Toplo vabljeni na druženje in ustvarjanje, razmišljanje in izražanje, fino bo! Za ves material bo poskrbljeno. Mentorici: Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

Vodja projekta: Nevena Aleksovski.

Koprodukcija: KUD Mreža / Galerija Alkatraz
Projekt je sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana

2017

05 December 2017 10:00 > 31 December 2017
Namenite del dohodnine Mreži!
Drage_i prijatelji_ce, obiskovalke_ci in podpornice_ki!

Hvala za to, ker ste spremljale_i program Galerije Alkatraz in se udeleževale_i dogodkov, ki smo jih za Vas letos pripravili. Radi bi Vas spomnili, da lahko ob koncu koledarskega leta del svoje dohodnine namenite tudi za donacije nevladnim organizacijam, zato vas pozivamo, da nam izkažete zaupanje in del svoje dohodnine namenite Kulturno umetniškemu društvu Mreža v okviru katerega deluje Galerija Alkatraz in s tem podprete naše nadaljnje delovanje.

Namenitev dela dohodnine za posameznico_ka ne predstavlja dodatnih stroškov. Oddati morate le obrazec, s katerim lahko namesto v državni proračun do 0.5 % odmerjene dohodnine namenite neprofitni organizaciji po lastni izbiri.

Naši podatki:
Kulturno umetniško društvo Mreža
Davčna številka: 79446582


Veseli bomo, če nam boste izkazali pozornost in tako podprli naše delovanje v javnem interesu.

To lahko storite do 31. decembra 2017 na tri načine:

- izpolnite obrazec v priponki in ga oddajte oz. pošljite po pošti na vaš davčni urad (za seznam vseh davčnih uradov, njihovih naslovov in uradnih ur kliknite tu.

- registrirane_i uporabnice_ki spletne strani e-Davki lahko izpolnite obrazec tudi preko spletnega obrazca.

- kliknite na seznam organizacij, ki jim lahko podarite del dohodnine, v polje "išči po davčni številki" vpišete "79446582", označite znesek donacije in nato natisnete obrazec.

Prosimo Vas, da v zvezi s tem govorite tudi z Vašimi prijatelji, družinskimi člani, sorodniki in drugimi.

Že vnaprej se Vam zahvaljujemo za vašo podporo.

 

14 Oktober 2017 17:00
Reciklacija: Šablonski sitotisk

Kdaj: sobota, 14. oktober, ob 17h
Kje: dvorišče pred Galerijo Alkatraz in METATISK studio (AKC Metelkova Mesto)
Kdo: otroci od 5. leta dalje (starši dobrodošli)
Prijava na: festival.reciklart@gmail.com

*******************************************************
RECIKLAKCIJA - projekt mesečnih ustvarjalnih delavnic za otroke (podmladek Reciklarta) vas vabi na še eno ustvarjalno druženje za male in velike, tokrat na delavnico šablonskega sitotiska!
Druženje bomo začele_i z obiskom zunanjih dvorišč AKC Metelkove Mesta ter si ogledale_i navdušujoče murale, kipe, razne intervencije in še marsikaj drugega! Nato se selimo v čisto pravi sitotisk studio - METATISK studio, tudi na Metelkovi. Tam se pa bomo naučile_i popularne tehnike šablonskega sitotiska, s pomočjo katere lahko svoje majice, torbe in druga bombažna oblačila popestrimo s svojimi izvirnimi kreacijami.Zaželjeno je, da s seboj prinesete majice, torbe, itn. ki jih želite potiskati.Dobimo se v soboto, 14.okobra, ob 17h pred Galerijo Alkatraz na Metelkovi!
Pridite, super bo! :)

Obvezne prijave na: festival.reciklart@gmail.com.
Delavnica je brezplačna. Vodita jo Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

Organizacija: KUD Mreža/Reciklart
Koprodukcija: Tiskarski studio Metatisk
Projekt podpira MOL, Oddelek za kulturo.
Vabljene_i!

11 Avgust 2017 16:00 > 13 Avgust 2017
3. umetniški festival recikliranja in DIY kulture – Reciklart
PROGRAM:

Vsak festivalski dan
16:00 - 23:00 - IZMENJEVALNICA - Prinesi + odnesi = izmenjaj
Imate doma veliko uporabnih stvari, ki jih več ne potrebujete? Želite pridobiti določene stvari, pa ne bi kupovale_i? Na Reciklartu bo odlična priložnost, za izmenjavo oblačil, glasbe, inštrumentov, nakita in še česa. Pridi, prinesi, odnesi :)
16:00 - 23:00 - SKUPINSKA RAZSTAVA Can We Stop?. Sodelujoče_i umetnice_ki: Boris Beja, Evelina Hägglund, Eva Jakopič, Barbara Jurkovšek, Marina Milev, Urška Savič, Iva Tratnik, Uroš Weinberger in Valerie Wolf Gang.
16:00 - 23:00 - VIDEO CORNER v Galeriji Alkatraz. Svoje DIY video eksperimente, spote in kratke filme so prispevali Danilo Stojić, Jaka Batič in Tony Prav.
16:00 - 23:00 - POSLIKAVA OBRAZA - na vaše lepe obraze bo, z barvami, interveniral eden in edini  Tony Prav.


PETEK, 11.8.
16:00 DELAVNICA ZA OTROKE: Reciklakcija - iz krožnika maska! Na delavnici bomo iz papirnatih krožnikov ustvarjali izvirne, pisane maske. Delavnica je namenjena otrokom od 4. leta dalje. Vodita: Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.
18:00 DELAVNICA ZA MLADE: Prenos fotografije na blago in les. Naučili se bomo super kul tehnike prenosa natisnjene fotografije na kos blaga ali lesa.Vodi: Nevena Aleksovski. Obvezne prijave na: festival.reciklart@gmail.com
20:00 OTVORITEV SKUPINSKE RAZSTAVE ˝Can we stop?˝
21:00 KONCERT: Tovariš strmoglavljen in Nastja Janžekovič - električna viola

SOBOTA, 12.8.
16:00 - 22:00 RECIKLART SEJEM - lokalne_i ustvarjalke_ci predstavljajo in prodajajo svoje DIY kreacije.
16:00 DELAVNICA ZA OTROKE: Reciklakcija - ropotuljice! Iz odpadnega materiala bomo izdelovali preprosta ritmična glasbila. Delavnica je namenjena otrokom od 4. leta dalje. Vodita: Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.
18:00 DELAVNICA ZA MLADE - Izdelovanje preprog iz bombažnih majic. Vodi: Danijela Zajc. Obvezne prijave na: festival.reciklart@gmail.com
21:00 KONCERT: Ujma (SI)
22:00 ZRAČNA TOČKA NA TKANINI: Od spodaj navzgor. Danijela Zajc - idejna zasnova in gibanje, Ivo Švigelj - harmonika

NEDELJA, 13.8.
16:00 DELAVNICA ZA OTROKE: Reciklakcija - kolažki iz tekstila. Iz odpadnih koščkov tekstila bomo ustvarjali izvirne kolaže. Vodita: Nevena Aleksovski in Danijela Zajc. Delavnica je namenjena otrokom od 4. leta dalje.
17:00 DELAVNICA ZA MLADE: Šablonsko sitotiskanje. Majice, torbe in druga bombažna oblačila iz druge roke bomo popestrile_i s svojimi izvirnimi kreacijami s pomočjo šablon in popularne tehnike sitotiska. Zaželjeno je, da s seboj prinesete majice, torbe, itn. ki jih želite potiskati. Vodita: Nevena Aleksovski in Danijela Zajc. Obvezne prijave na: festival.reciklart@gmail.com
21:00 PROJEKCIJA DOKUMENTARNEGA FILMA: DISOBEDIENCE: The Courage To Break Free (2016, 41')
22:00 IMPROVIZIRANA CIRKUŠKA PREDSTAVA: Mismo Nismo
22.30 PERFORMATIVNA DRAŽBA izdelkov nastalih tekom festivala.

Vabljene_i!!

20 Maj 2017 16:00
Delavnica za otroke: Ko plastenke oživijo

Ko plastenke oživijo!
Delavnica za otroke


Kdaj: sobota, 20. maj 16 .00
Kje: dvorišče pred Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova Mesto
Kdo: otroci od 4. leta dalje

RECIKLAKCIJA - projekt mesečnih ustvarjalnih delavnic za otroke (podmladek Reciklarta) vas vabi na delavnico za otroke KO PLASTENKE OŽIVIJO!

Delavnica je brezplačna. Vodita jo Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

​Več informacij na Facebook strani Reciklarta.

​Za več informacij o projektu Reciklakcija in za prijave na delavnico se obrnite na Danijelo Zajc ali Neveno Aleksovski, organizatorki projekta na: festival.reciklart@gmail.com.

Produkcija in organizacija: KUD Mreža/Reciklart/Galerija AlkatrazProgram ​projekta Reciklakcija​ podpira MOL, Oddelek za kulturo​


Vabljene_i!

21 April 2017 15:30 > 22 April 2017
Skupinski premik, naredimo mozaik! – delavnici za otroke
Podmladek Reciklarta - projekt mesečnih ustvarjalnih delavnic za otroke Reciklacija in AntiFA festival  vas vabita na delavnico za otroke Skupinski premik. Naredimo mozaik!

Na delavnici se bomo najprej naučile_i kaj to sploh mozaik je ter kako in iz česa ga vse_i lahko naredimo. Nato bomo nadaljevale_i ustvarjanje mozaika na steni pri Galeriji Alkatraz ter tako prispevale_i vizualni podobi AKC Metelkove Mesto.

Otroke vabimo, naj na delavnico prinesejo različne predmete (stare igrače, skodelice, krožnike, izdelke iz gline in podobno), ki jih bomo uporabili pri sestavljanju mozaika.

Kdaj: v petek 21. aprila ob 15:30h in v soboto, 22. aprila ob 15:30h
Kje: dvorišče pred Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova Mesto
Kdo: otroci od 4. leta dalje

Delavnica je brezplačna. Vodita jo Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

Vabljene_i!

2016

29 Oktober 2016 19:00
Risarski jam session v Galeriji Alkatraz
Projekt je mišljen kot sodelovanje vizualnih umetnic_kov različnih starosti, spolov, nacionalnosti ter likovnih izhodišč. Ideja za projekt je nastala iz potrebe razbijanja hermetičnosti individualnih avtorskih izrazov ter prinašanja raznolikih estetskih in konceptualnih dimenzij v samo ustvarjanje dela. Skozi ta pristop se umetniško delo ne tolmači kot končni estetski produkt vendar kot dialog med umetnicami_ki, kot konstantni proces, fluidna, živa, spremenljiva kategorija, ki vključuje raziskovanje, učenje in izmenjavo idej ter različnih umetniških praks.

V projektu, galerija postaja začasni in občasni atelje za umetnice_ki, ki se tu redno srečujejo in skupaj ustvarjajo. Proces je spontan in nepredvidljiv, intimen in intuitiven. Nastala dela bi po enem letu bila razstavljena v galeriji,  vendar skupaj z in situ risarsko intervencijo sodelujočih umetnikov v sam prostor galerije. Mišljeno je, da se projekt dolgoročno razvija ter, da se odvija vsako leto  z novo skupino sodelujočih umetnic_kov. Tako tudi sam prostor galerije dobiva nov namen in postaja prostor ustvarjanja ne le razstavljanja umetniških del.

Sodelujoče_i: Nevena Aleksovski, Ivana Bajec, Maks Bricelj, Miha Perne, Adrijan Praznik, Zoran Pungerčar, Iva Tratnik, Leon Zuodar in dr.

adrijan_miha_1_sendfile adrijanivanaiva_1_sendfile adrijanivanamihaivanevena_1_sendfile adrijanivanamiha_1_sendfile

15025447_10154279423206137_5937160199353986648_o

14991103_10154268393051137_1230433515344735959_o 14938120_10154271100081137_4265688558295520404_n2srecanje_1_ivatratnikprazniknevenapernemaksbricelj2srecanje_2_ivatratniknevenapernepraznik2srecanje_3_ivatratniknevenamaksbriceljpernepraznik

31 Maj 2016 10:00 > 15 Julij 2016
Odprt razpis za razstavo v okviru 2. Festivala Reciklart
Reciklart objavlja javni poziv za razstavljanje na skupinski razstavi!

Reciklart – umetniški festival recikliranja in DIY kulture vabi mlade umetnice_ke, posameznice_ke in kolektive, ki ustvarjate na področju likovnih, novomedijskih, avdio-vizualnih, performativnih in drugih vizualnih praks, k odzivu na javni poziv za razstavljanje na skupinski razstavi v Galeriji Alkatraz, v času festivala.

Zainteresirane_i lahko predložite že ustvarjeno ali novonastalo delo s področja vizualne umetnosti, brez omejitve medija, ki se ukvarja predvsem s tematiko recikliranja, ekologije, naredi sam_a (DIY) pristopa in kulture potrošništva. Razstava bo spremljevalni del festivala Reciklart. Namen festivala je predvsem opozarjanje na problematiko potrošniške, kapitalistične družbe, ki s svojo hiper produkcijo ustvarja odvisne posameznice_ke ter spodbujanje aktivnega pristopa pri spreminjanju obstoječega sistema. Dobrodošla so dela, ki omenjene teme obravnavajo kritično in angažirano.

VSEBINA PRIJAVE:

– kratek življenjepis avtorice / avtorja, max 1 A4
– jasno opredeljen vsebinski koncept dela / projekta,
max 1 A4
– (foto) dokumentacija (5 – 10 fotografij dela / projekta oz. skic, če je delo še v nastajanju)
– kontakt (ime in priimek, elektronska pošta, mobilna tel. št.)


Sodelujočim na razstavi zagotavljamo:

– varovanje razstave,
– tehnično pomoč pri postavitvi
– izposojo tehnične opreme v okviru razpoložljivih možnosti
– promocijo razstave
– odprtje razstave z manjšo pogostitvijo

PODALJŠAN ROK ZA PRIJAVE!!! Razpis je odprt do 15. julija 2016.

Izbrane_i umetnice_ki boste o rezultatih razpisa obveščene_i najkasneje do 10.julija 2016. Razstava se bo odvila predvidoma v prvem tednu avgusta 2016.

Prijave lahko pošljete na elektronski naslov: festival.reciklart@gmail.com
Facebook stran: RECIKLART
Organizacija in produkcija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz.
Oblikovanje plakata: Nevena Aleksovski.
Festivalska prizorišča: Galerija Alkatraz, ploščad pred Galerijo Alkatraz, Škratov vrt, Nočna izložba Pešak.
Koprodukcija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz, KUD Mreža/Nošna izložba Pešak.

 

15 April 2016 00:00
Galerija Alkatraz na platformi ARTSTAQ

Namen projekta ARTSTAQ exchange je demokratizirati umetniški trg ter trgovanju z umetnostjo postaviti nov, enoten standard. Cilj projekta je vzpostaviti pravičen in transparenten umetnostni trg in tako z umetnostjo povezati kar največje število ljudi. ARTSTAQ exchange je medmrežni sistem, ki ponuja izračun stroškov, trgovanje in podporo v realnem času ter temelji na ARTSTAQ standardu za investitorje ter ostale udeležence na trgu, ki poslujejo z umetniškimi dela preko platforme ARTSTAQ. Na ARTSTAQ standardu temelji prva tovrstna globalna platforma Artex500 Exchange.


Artex500 je torej konkretno online orodje, ki omogoča vlagateljem investicijo v umetnost s pomočjo izračuna stroškov, ocenjevanja, poslovanja in podpore v skladu z ARTSTAQ standardom. Ta platforma vlagatelju zagotavlja, da lahko odločitve o svojem poslovanju sprejme na podlagi najnovejših tržnih podatkov ter kotacij v realnem času.
ARTSTAQ torej vabi galerije, posrednike, kuratorje in druge strokovnjake na področju umetnosti k sodelovanju pri ustvarjanju lastnega standarda ter k priključitvi perspektivnih umetnikov iz vsega sveta k sistemu izmenjave.
Partnerji, kot je Galerija Alkatraz, imajo možnost upravljanja lastnega umetniškega portfolia, uporabe podatkov, pridobljenih v realnem času, ki lahko ključno pripomorejo k aktivnem umetniškem razvoju ter koriščenju vseh ARTSTAQovih centraliziranih orodij, kot so na primer recenziranje umetnikovega dela s strani neodvisnih umetnostnih kritikov, mednarodno oglaševanje in promocija ter neposreden dostop do mednarodnih investitorjev ipd.
Umetnostni trg ima večjo vrednost kot kadarkoli prej (okrog 68 bilijonov dolarjev), prav tako hitro pa raste tudi število novih investitorjev (po oceni okrog 100 milijonov novih investitorjev). Podobnih spletnih platform se poslužujejo tudi velike avkcijske hiše - lansko leto so sodelovanje začeli znana hiša Sotheby’s in spletna platforma eBay. Z besedami odmevnega ekonomista Nouriela Roubinija : Čas je, da investitorji začnejo umetnost dojemati kot vrsto sredstev oziroma osnovni razred finančnih instrumentov prav tako kot delnice, obveznice in nepremičnine. Po raziskavi enega izmed največjih štirih ponudnikov strokovnih storitev, Deloitte (2014), je eden izmed osnovnih težav trga z umetninami pomanjkanje osnovnega modela vrednotenja oziroma ocenjevanja.


Umetnostni trg se sooča z več težavami na različnih koncih enačbe. Umetnikom pogosto manjka potencialnih ali dejanskih kupcev, pogosto težko ocenijo vrednost lastnega dela, posledično pa se soočajo z omejenimi viri za lasten umetniški razvoj. Tudi galerijam primanjkuje kupcev, pogosto pa nimajo niti sredstev, da bi razvijale marketinške strategije v mednarodne smeri, njihovo znanje o možnostih prodaje v digitalnem svetu pa je omejeno.
Pomembnejšo vlogo si prav tako želijo kuratorji , ki se soočajo z omejeno zahtevo po neodvisnih umetniških kritikah, hkrati pa potrebo po neodvisnem viru prihodkov.


Na drugi strani so težave finančnega sektorja: v okviru trga z umetninami investitorjem primanjkuje predvsem zanesljivih tržnih podatkov in regulacijskih standardov poslovanja, hkrati pa tudi uporabnikom prijaznih orodij, ki bi vlagateljem pomagala razumeti pasti in prednosti investicije v umetnost. Pri različnih potencialnih kupcih umetnin, tako zbirateljih kot investitorjih, se je tako pojavila zahteva po dovolj dostopnih ter verodostojnih podatkih, večji likvidnosti sredstev ter sistemih ali platformah, ki bi omogočali več storitev v enem samem sistemu (npr. certifikacija umetnin, zavarovanje, dostava ipd.).
Obstoječe platforme, ki si želijo zapolniti ta manjko, so v korist predvsem avkcijskim hišam. Podatki o prodajah niso javno dostopni, prav tako pa se ne poslužujejo nikakršnega procesa ratinga oziroma ocenjevanja izbranih umetnin. Soočajo se s slabo likvidnostjo sredstev, v prvi vrsti pa so namenjene zbirateljem, ki so o umetnosti dobro poučeni.


Rešitev platforme ARTSTAQ je drugačna: korist imajo vsi vpleteni akterji, naši podatki pa so dostopni ter odprti. Uporabniku sta jasno razvidna zgodovina cenitev ter postopek ratinga oziroma ocenjevanja, saj težimo k čim večji likvidnosti ter platformi, ki bi bila dostopna ter uporabna za vso zainteresirano javnost.

2015

29 December 2015 18:00
Vsemetelkovski benefit za delovanje Protirasistične fronte brez meja
SKUPAJ ČEZ TEHNIČNE OVIRE: METELKOVA ZA SVOBODO GIBANJA!

Benefit za delovanje Protirasistične fronte brez meja - za skupen boj proti kriminalizaciji migrantov

Zadnje mesece smo priča hitro naraščajoči državni represiji, ki se vzpostavlja kot odziv na novodobne migracije. Strategije se sproti podirajo in spreminjajo, a z vsako se odpirajo popolnoma nove razsežnosti omejevanja in zavajanja ljudi: danes bodeča žica ni več žica, temveč tehnična ovira, begunci so nenadoma teroristi, varnost in popoln nadzor zagotavlja vojska, vse kar je novo, pa se enači s strahom. Dobrodošli v krasni novi svet!

Ljudje, ki bežijo pred vojno in zatiranjem so tako ostali pod totalnim nadzorom države, a brez njene pomoči. V imenu varnosti so množice beguncev izpostavljene nehumani obravnavi, ki jim na vsakem koraku odvzema možnost, da bi se sploh lahko še počutili kot ljudje. V odgovor na skrajne odzive tako oblasti kot ljudi se je oblikovala Protirasistična fronta brez meja, ki povezuje posameznike in skupine v skupno gradnjo drugačne politike, ki temelji na solidarnosti.

Fronta se že od samega začetka sooča s kriminalizacijo in represijo, saj je vsakršno samoorganizirano delovanje ali drugačno razumevanje sodobnih migracij izven okvirov zaničevano, nadzirano in tudi kaznovano. Posamezniki znotraj Fronte so v zadnjih mesecih prejeli več kot 4.000 evrov kazni zaradi delovanja na terenu.

Pred več kot dvajsetimi leti se je v duhu demilitarizacije, mirovniškega gibanja in želje po prostoru svobodnega izražanja preskočilo zidove metelkovske vojašnice. Danes, ko vlada v imenu varovanja Trdnjave Evrope zaostruje represijo nad svobodnim gibanjem ljudi je gradnja medsebojne solidarnosti z migranti in skupen boj proti fašistoidnim politikam bolj nujna kot kadarkoli. Svoboda gibanja je pravica vsakega posameznika in ne privilegij. Migranti ne potrebujejo usmiljenja temveč spoštovanje, solidarnost in človeško dostojanstvo. Ljudje pa si ne želimo, da bi nas še naprej delili, nadzirali in podrejali.

Zato vas vabimo v torek, 29. decembra, na vsemetelkovski benefit večer, na katerem bomo skupaj zbirali sredstva potrebna za nadaljnje solidarnostne kampanje in gradnjo samoorgnizirane skupnosti, ki se bori proti politikam delitev in represije! Program (omizje, razstave, predstave, koncerti, dj program) se bo odvijal v vseh metelkovskih klubih in drugih javnih prostorih. Dogodek bo potekal brez tehničnih ovir!

Prispevek: 10 eur

Program:

Galerija Alkatraz

18.00 - Okrogla miza in diskusija: Svoboda gibanja za vse!

Posamezniki in posameznice, ki delujejo v okviru Protirasistične fronte brez meja in Sindikata Radia Študent bodo z okroglo mizo odprli prostor javne razprave za izmenjavo mnenj, s katero želijo širiti solidarnostne prakse, ki verjamejo v gradnjo drugačne družbe.

Želimo si družbo, ki bo slonela na svobodi in pravicah za vse. Vsi mi skupaj z novoprišlimi potrebujemo spoštovanje, solidarnost in osnovno človeško dostojanstvo. Na dogodku bomo govorili o solidarnosti z migranti, podrobneje predstavili dogajanje zadnjega meseca ter ga poskusili umestiti v širši družbeno-politični kontekst.
Izkušnje zadnjih mesecev življenje na mejah trdnjave Evropa so nas naučile kako se ustvarja, goji in širi kultura strahu, a so nam hkrati tudi pokazale potencial ter moč raznolikih oblik solidarnosti in odpora. Na eni strani smo priča porastu tehnik in sil, ki omejujejo polja svobode, na drugi pa samoiniciativi posameznic in kolektivov, ki poskušajo z različnimi pristopi graditi drugačno prihodnost. Zato nas bo v diskusiji zanimalo, kako bomo od tega trenutka dalje krepili našo moč: spontano, atonomno, instutucionalno, samoorganizirano, strankarsko, nvo-jevsko... Zanimalo nas bo kako graditi gibanje od spodaj, ki se bo sposobno zoperstaviti silam represije in zatiranja, ter povečati možnosti emancipacije.

Svoboda gibanja je pravica vsakega posameznika in ne privilegij!

A-Infoshop:

20.00 - Film: To so ljudje (Ce sont des hommes)

avtor: Matthieu Quillet

Dokumentarec o dogajanjih v Calaisu, na francoski severni meji z Anglijo, med junijem in oktobrom 2009. Kolaž posnetkov, ki prikazujejo kako živijo ilegalizirani migranti, ki poskušajo prečkati mejo, policijsko nasilje in racije, ki so jih stalno deležni, kakor tudi njihovi boji in upori, ter No Border kamp in iniciativi stalne aktivistične pristnosti, ki se je vzpostavila po kampu.

Jalla Jalla:

20.00 - Intervencija/performance Živa sila

20.30 - Razstava fotografij s terena (meja, namestitveni in sprejemni centri, akcije)

21.00 - Selektor Dinarid DJ set

Gala hala:

22.00 - vrata

23.00 - Hip hop proti rasizmu

nastopajo:

Mirko

N’toko

Samo Boris

M53

SunnySun

Doša

Kosta

01.00 - Some1Else & SunnySun

Channel Zero:

21.00 - vrata

22.00 - Ajdin Šabanović - Eyedin : “Yesterday/Jučer/Včeraj”, enodnevna razstava

Tokrat razstava ne bo v najmanjši galeriji CH0, ampak na eni od sten kluba Channel Zero. Predstavil se bo fotograf Ajdin Šabanović – Eyedin iz Zenice, BiH. Razstava bo ena v sklopu osmih razstav v osmih mestih (Zenica, Zagreb, Rijeka, Ljubljana, Novi Sad, Mostar, Tuzla, Sarajevo), razstavljene fotografije pa bo posnel dan prej na ulicah Ljubljane.

https://instagram.com/eyedin.stagram/

22.30 - Neomejeno gibanje

Nevemnevem

https://nevem-nevem.bandcamp.com/

Haiku Garden

https://www.facebook.com/HaikuGardenBand/?fref=ts

00.00 - Kantriman & Rasgatharah (Red Star Sound)

Gromka:

21.00 - Brezmejni riff

Seul Ocean

https://www.facebook.com/SeulOceanOfficial/?fref=ts

Astrid Lintgren

https://www.facebook.com/astridlindgrenband/

Skrun

https://www.facebook.com/SKRUN-638904709571513/?fref=ts

Jegulja

https://www.facebook.com/anguillaguerrilla/?fref=ts

23.30 - Ludovik Material DJ Set

Menza pri koritu:

22.00 - Novoletni Spektakel Debakel

Produkcija: Metelkovski studio, Specialni efekti: Koritni cirkus

23.00 - Dj 5ko, Dj Fledermaus, Dj Fluid

Bizzarnica:

20.30 - Edvard Allan Barker: DOLORES (Gledališka igra v angleškem jeziku)

Amerika, 1986. Ženska se v strahu pred nasilnim možem zateče k sestri, ki ji zavrača vsakršno pomoč.

Igra Bernarda Kristan in Pia Prezelj

Režija Carlos Pascual

Tiffany:

20.00 - Pogovor o osebnih izkušnjah z meje

Vabljeni na pogovor z aktivistko in pisateljico Vesno Lemaić o njenih osebnih izkušnjah na balkanski begunski poti. Kako je bit soočen z begunci in in državnimi organi na kraju samem izven televizijskih ekranov in medijskih prispevkov? Kakšna je realna osebna izkušnja. O tem in še vseč se bomo pogovarjali z Vesno in gostjami.

22.00 - Klubski večer

Monokel:

23.00 - DJ Volk

15 December 2015 09:00 > 18 December 2015
Poziv h glasovanju na referendumu za ohranitev novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih
Kulturno umetniško društvo Mreža, katerega del je Galerija Alkatraz podpira novi zakon o družinskih razmerjih in poziva člane, članice, podpornike in podpornice, da se udeležijo referenduma, 20. decembra, in glasujejo ZA.

"Redkokdaj pride trenutek, ko lahko kot aktivni posamezniki in posameznice prispevamo svoj glas k enakopravnosti vseh. Preteklost nas uči, da se tisti, ki aktivno prispevamo k enakopravni obravnavi vseh ljudi, zmeraj vpišemo na pravo stran zgodovine. Osebno referendum 20. decembra razumem kot priložnost, da že jutri skupaj zaživimo v bolj pravičnem svetu. Ljubiti vsakega sočloveka brez predsodkov in zidov, dajati drugim sebe in zahtevati nič v zameno, šele tako postajamo ljudje.

Zato vas v imenu kampanje Čas je ZA vabim, da se skupaj udeležimo že predčasnega glasovanja. 15., 16. in 17. decembra lahko glas ZA oddate na sedežu upravne enote, v volilnem okraju vašega stalnega prebivališča. Ne glede na to, če bomo glas ZA oddali predčasno ali v nedeljo, 20. decembra, imamo na referendumu priložnost, da se skupaj vpišemo na pravo stran zgodovine" (Ana Dolinar).

Več informacij o novem zakonu in referendumu najdete na strani: http://casjeza.si/ali FB strani: https://www.facebook.com/casjeZA/. Tam pa najdete tudi obilo informacij povezanih z referendumom. Pozivamo Vas tudi, da podpišete petijcijo za ohranitev novega zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Več informacij najdete na: http://www.pravapeticija.com/a/111437


24 Junij 2015 10:00
Alkatrazove ustvarjalnice: delavnica “Odrolana zgodba”
Obveščamo vas, da se bo v Galerij Alkatraz  izvajala ustvarjalna delavnica v sklopu razstave ˝Beli sladoled - 10 let˝ na kateri bomo skupaj ustvarili_e izvirno zgodbo na ogromni roli papirja. Igrali_e se bomo z tehniko kolaža, temper, barvic itd. V zgodbo bomo vključili_e zabavne in nenavadne motive, ki jih je ustvarila svetovno znana slikarska skupina Beli sladoled.  Skupaj ustvarjeno delo bo nekaj dni krasilo zunanjo steno Galerije Alkatraz.
Delavnico, ki poteka v sklopu Alkatrazovih ustvarjalnic vodita  Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

Nevena Aleksovski je akademska slikarka, aktivna v delu s otroci in vodenju ustvarjalnih delavnic v Galeriji Alkatraz in galeriji Škuc.
Danijela Zajc, pedagoginja in sociologinja kulture, izkušena z organizacijo in izvedbo kreativnih delavnic za otroke.

Delavnica je tokrat namenjena vrtčevskim skupinam, zato PRIJAV NE SPREJEMAMO.

Organizacija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz.

14 Maj 2015 17:00
Alkatrazove ustvarjalnice: izdelajmo mozaik skupaj!
Naslov: Izdelajmo mozaik skupaj!

Kje: Galerija Alkatraz

Kdaj: četrtek, 14. maj ob 17.00

Trenutno v Avli Ministrstva za kulturo poteka razstava Z glavo skozi zid umetnice Tine Drčar. Na razstavi so izpostavljene njene zidne poslikave, ki krasijo zidove AKC Metelkova mesto. Pred delavnico, ki poteka v sklopu Alkatrazovih ustvarjalnic, nam bo umetnica razložila proces nastajanja mozaikov, ki so ravno tako del zidnih umetniških posegov. S pomočjo različnih materialov, kot so mavčni odlitki, keramične ploščice, steklene ploščice, školjke, kamenje itn. bomo ustvarili skupni mozaik na enem od zidov stavbe na AKC MM.

Otroke vabimo, naj na delavnico prinesejo različne predmete (skodelice, krožnike, izdelke iz gline - če jih imate), ki jih bomo uporabili pri sestavljanju mozaika.

Delavnico bo vodila umetnica Tina Drčar.

Prijava na: galerija.alkatraz@gmail.com

Zaradi omejenega števila udeležencev prosimo, da se na delavnico prijavite vsaj 2 dni pred dogodkom.

Delavnica je namenjene otrokom od 4. leta dalje.

Delavnica je brezplačna.

Organizacija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz.14 Maj 2015 10:00
Dan soseda v Galeriji Alkatraz: vodstvo po zidnih poslikavah umetnice Tine Drčar
Vodstvo bo del spremljevalnega programa razstave Z glavo skozi zid, ki še vedno poteka v Avli Ministrstva za kulturo. Na dogodku si bomo ogledali zidne poslikave in situ skupaj z umetnico Tino Drčar, ki bo poleg obširnejše razlage posameznih del opisala tudi procese nastajanja teh umetniških intervencij.

Namenoma nikoli dokončna zunanja podoba AKC Metelkove mesta rednim uporabnikom in vse bolj pogostim obiskovalcem iz tujine ponuja, v Sloveniji, še nikoli videno: javno umetnost, ki nastaja iz ustvarjalnih pobud umetnikov in rokodelcev, ki delujejo v prostorih AKC Metelkove mesta, mednarodnih umetnikov in mlajše generacije umetnikov, ki nima prostorov znotraj Metelkove. Ena od umetnic, ki že vrsto let sodeluje pri urejanju zunanjih površin v sklopu Urbanih likovnih projektov je Tina Drčar slikarka, ki je s svojim prepoznavnim stilom oplemenitila marsikatero metelkovsko fasado.

„Tinino likovno raziskovanje/popotovanje črpa iz bogate zgodovinske zakladnice umetnosti grafitov, street arta, in stenskega slikarstva. Za njena dela so značilna ploskovitost, poudarjanje kontur, ter barvitost, kar lahko povežemo z naivno umetnostjo.

Umetnica je zelo hitro odkrila svoj slikarski interes in skušala iznajti najustreznejši svež izraz za posredovanje svojih vsebin. Pri njenih podobah se prepletajo družbeno-kritične teme ter impulzi notranje spremljave stanj in racionalnih zaznav prostora in časa. Njene podobe izhajajo iz grotesknega gledališča, ki jih iz resničnega življenja umetnica pretvarja/preobrazi v svoj likovni svet. Zanjo je slika način komunikacije, s katerim izraža notranje in zunanje vibracije, stanja in spoznanja, ter sprosti najgloblja občutja.

Po druženju in ustvarjanju v +MSUM-u, pa bo skupino prevzela umetniška vodja galerije Alkatraz Jadranka Plut in umetnica Tina Drčar. Na vodstvu se bomo sprehodili po domišljijskem svetu Tine Drčar, ki krasijo zidove AKC Metelkova mesto in si ogledali proces nastajanja zidnih slik. Potem pa nas bo slikarka Tina Drčar odpeljala še v svoj atelje. V skupini je lahko največ 30 otrok. Program je prilagojen različnim starostnim skupinam

04 Maj 2015 10:00
Alkatrazove ustvarjalnice: delavnica izdelovanja mozaika
Tokratna ustvarjalna delavnica, ki poteka v sklopu Alkatrazovih ustvarjalnic, je namenjena otrokom od 5 – 6 leta starosti. Otroci si bodo najprej ogledali razstavo umetnice Noemi Veberič Levovnik V iskanju nočnega življenja v Galeriji Alkatraz, nato spoznali mozaik, ki krasi zunanjo steno razstavišča.

Delavnico, ki je del spremljevalnega programa ob razstavi Tine Drčar Z glavo skozi zid - zdne poslikave, bo vodila umetnica, izkušena organizatorka več otroških delavnic. Skupaj z njo bodo otroci naprej pobarval mavčne odlitke v obliki npr. živali ki jih je izdelal metelkovski kipar Rok Mohar in jih nato nalepili na steno in s tem oblikovali skupni mozaik. Tako bomo otrokom vsebinsko in formalno približali koncept Ustvarjanja mozaikov ter jih seznanili z uporabo recikliranih materialov pri ustvarjanju umetniškega dela. Nastali mozaik bo integralni del umetniško edinstvenega prostora AKC Metelkova mesto.

20 April 2015 14:00
Vodstvo po zidnih poslikavah umetnice Tine Drčar v AKC Metelkova mesto
Vodstvo po zidnih poslikavah umetnice Tine Drčar v AKC Metelkova mesto. Vodstvo je del spremljevalnega programa razstave Z glavo skozi zid, ki poteka v Avli Ministrstva za kulturo. Na dogodku si bomo ogledali zidne poslikave “in situ” skupaj z umetnico Tino Drčar, ki bo poleg obširnejše razlage posameznih del opisala tudi procese nastajanja teh umetniških intervencij.

Namenoma nikoli dokončna zunanja podoba AKC Metelkove mesta, ki ponuja v Sloveniji, še nikoli videno: javno umetnost, ki nastaja iz ustvarjalnih pobud umetnikov in rokodelcev, ki delujejo v prostorih AKC Metelkove mesta, mednarodnih umetnikov in mlajše generacije umetnikov, ki nima prostorov znotraj Metelkove.
Ena od umetnic, ki že vrsto let sodeluje pri urejanju zunanjih površin v sklopu Urbanih likovnih projektov je Tina Drčar slikarka, ki je s svojim prepoznavnim stilom oplemenitila marsikatero metelkovsko fasado.

„Tinino likovno raziskovanje/popotovanje črpa iz bogate zgodovinske zakladnice umetnosti grafitov, street arta, in stenskega slikarstva. Za njena dela so značilna ploskovitost, poudarjanje kontur, ter barvitost, kar lahko povežemo z naivno umetnostjo.

Umetnica je zelo hitro odkrila svoj slikarski interes in skušala iznajti najustreznejši svež izraz za posredovanje svojih vsebin. Pri njenih podobah se prepletajo družbeno-kritične teme ter impulzi notranje spremljave stanj in racionalnih zaznav prostora in časa. Njene podobe izhajajo iz grotesknega gledališča, ki jih iz resničnega življenja umetnica pretvarja/preobrazi v svoj likovni svet. Zanjo je slika način komunikacije, s katerim izraža notranje in zunanje vibracije, stanja in spoznanja, ter sprosti najgloblja občutja.

23 Marec 2015 00:00 > 12 Junij 2015
Jan Bejšovec – pisec na rezidenci
Kulturno umetniško društvo Mreža je med 23. marcem in 12. junijem gostilo Jana Bejšovca. Njegova rezidenca je potekala v okviru nemškega izobraževalnega programa za podporo kulture in turizma Evropskega socialnega sklada (ESF).

Glavni cilj njegovega obiska je bil namenjen srečanju z uporabniki Avtonomnega kulturnega centra Metelkova mesto in poglobljeno raziskovanju zgodovine, strukture in dinamike vsakdanjega življenja znotraj tega prostora. V času, ki ga je preživel v Ljubljani, mu je uspelo izvesti intervjuje z večino umetnikov, ki imajo ateljeje urejene znotraj Metelkove mesta, z drugimi uporabniki in različnimi posamezniki, ki so bili del gibanja Metelkove v preteklosti. Poleg naštetega se je redno udeleževal Forumov – vsakomesečnih srečanj skupnosti Metelkovcev in se ukvarjal z raziskovalnim delom v mnogih arhivih in drugih institucijah, ki omogočajo dostop do informacij o nekdanji vojašnici na današnji Metelkovi ter raziskoval umetniški sistem v Ljubljani.

Najpomembnejši rezultat rezidence Jana Bejšovca je študija Bitka za Metelkovo, ki prikazuje kratko zgodovino in razvoj prostora, kjer se nahaja Avtonomni kulturni center. Dokument nudi zanimiv pogled na preteklost in sedanjost Metelkove z vidika zunanjega opazovalca, ki skupnosti ponuja priložnost, da sama sebe vidi v drugačni perspektivi.

Angleški tekst Bitke za Metelkovo je dostopen tukaj.

Jan Bejšovec (rojen 1975) je nemški tekstilni umetnik, ki se v svojem umetniškem delu ukvarja tudi s slikarstvom, instalacijami in umetniškimi objekti. Glavna tema njegovih zanimanj se vrti okrog političnih in zgodovinskih vprašanj. Bejšovec je študiral več različnih smeri, med drugimi politične znanosti in zgodovino. Po letu 1997 je nekaj let delal kot novinar v Ankari (Turčija). Njegovo delo tekstilnega umetnika se je začelo leta 2007 po selitvi v Berlin, kjer je prvič razstavljal. Samostojna razstava v glavnem studiu ARD v 2011 in skupinska razstava v Vojaškem muzeju Bundeswehre v Dresdnu (skupaj z Anselmom Kieferjem in Michaelom Sailstorferjem) sta njegova prva uspeha. V Sloveniji je razstavljal v Galeriji Nočna izložba Pešak (2015), za naslednjo leto pa načrtuje rezidenco v Layerjevi hiši, v Kranju.

22 Marec 2015 19:00
Čajanka za sodobno umetnost #31: poezija v vizualni in zvočni umetnosti
Vabljeni na Čajanko za sodobno umetnost #31: poezija v vizualni in zvočni umetnosti, v nedeljo, 22. marca, ob 19.00, v Kino Šiška - Kiosk.

Gosti: Miha Vipotnik, Ida Hiršenfelder in Primož Čučnik

Tokrat se vračamo k pristno umetniškim temam. Na čajanki bomo pili čaj z zelo raznolikimi gosti, vsak od njih je aktiven na več umetniških področjih ter se ukvarja z različnimi vrstami dela: umetniško produkcijo, pisanjem, pedagoškim, uredniškim, založniškim, publicističnim delom ali je del benda. Vsak od treh lahko pove kakšno misel o kombinaciji poezije z drugimi mediji in svojih umetniških izkušnjah na tem področju.

Zakaj sploh združevati poezijo z drugimi mediji in če že – kateri so najprimernejši? Kako je s samozadostnostjo poezije ter kako z njenim elitizmom in obrobnostjo? So se katera od umetniških sodelovanj izkazala za bolj uspešna kar se tiče kvalitete sodelovanja in manj obrobna glede občinstva? So sodelujoči umetniki in pesniki uživali? So uživali gledalci? Zakaj te oblike sodelovanj niso bolj pogoste in kako se jih lotiti, kje so pomanjkljivosti in kje neizkoriščeni potenciali?

Ob debati bomo predvajali primere video del s poezijo. Sodelovali bodo video umetnik in predavatelj umetniškega videa v Bejrutu Miha Vipotnik, kuratorka in zvočna umetnica, članica Theremidi Orchestra Ida Hiršenfelder ter pesnik in performer v pesniško-zvočnih dogodkih Primož Čučnik. Pogovor bo vodila kiparka in video umetnica Saška Aleksandra Gruden.

Produkcija: Zavod za sodobne umetnosti in kulture Gulag,  KUD Mreža/Galerija Alkatraz,  Center urbane kulture Kino Šiška

07 Marec 2015 17:00
Alenka Spacal: Pripovedovanje ob ilustracijah – za velike in male

Alenka Spacal bo svojo najnovejšo pravljico z naslovom Kako ti je ime? prvič v živo pripovedovala ob ilustracijah na samostojni razstavi, organizirani v sklopu 16. mednarodnega feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore.


V sodobni živalski pravljici kot glavni lik nastopa mali polž, ki še nima imena, ker je šele prilezel na svet. Svoje ime si izbira med pogovori z živalmi, ki jih srečuje in spoznava skupaj z njihovimi imeni. Ob tem se mu razkrivajo različni načini poimenovanj. »Nekateri imamo imena po plodovih ali barvah, drugi pa po svetnikih, starih mamah ali slavnih umetnicah,« pravi hrošč Lešnikar. Polž sprašuje živali tudi po predlogih za svoje ime, a z nasveti ni preveč zadovoljen. Ker se ne počuti ne kot polžje dekle in ne kot polžji fant, mu niso všeč ne preveč dekliška in ne preveč deška imena. Na koncu mu živali pomagajo izbrati ime, ki mu kot dvospolniku najbolje pristaja. Ob motivu poimenovanja se tako izkaže za izjemno pomembno prav tema spolov. Imena se otrokom največkrat podeljujejo šele na osnovi jasno določljivega spola.


Pravljica Kako ti je ime? bo v javnosti najprej zaživela ob pripovedovani besedi v živo in prek razstavljenih ilustracij. Med pripovedovanjem se bodo otroci poleg raznolikih načinov poimenovanja in najrazličnejših imen nastopajočih personificiranih živali lahko spoznavali tudi s črkami abecede. Sodobna pravljica Kako ti je ime?, ki predstavlja svojevrstno abecedo, je skupaj z ilustracijami primerna za otroke v predbralnem in začetnem bralnem obdobju, ki se srečujejo z zgodnjim opismenjevanjem. Poleg najmlajših želi avtorica nagovoriti tudi nekoliko starejše oziroma vse, ki svoji domišljiji še vedno puščajo odprte poti v pravljične svetove.


O avtorici:
Alenka Spacal (1975) je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot umetnica se je najprej predstavila z Avtoportreti, ki jih je med letoma 2003 in 2005 z oljnimi barvami naslikala na kuhinjske krpe. Razstavljala jih je v okviru feminističnih, ženskih, lezbičnih in queerovskih dogodkov, med drugim tudi v Galeriji Alkatraz na Rdečih zorah leta 2005. Deluje tudi kot teoretičarka. O vprašanjih spola piše v strokovnih člankih za odrasle in v pravljicah za otroke. Leta 2013 je izšla njena prva avtorska slikanica z naslovom Mavrična maškarada (Založba ŠKUC, Lambda). Ilustracije iz pričujoče slikanice so bile razstavljene na ilustratorskih razstavah doma in v tujini. Avtorica pripoveduje Mavrično maškarado na prireditvah za otroke. Več na spletni strani: http://www.mavricna-maskarada.si/.


Pripovedovanja:
Na Osnovni šoli I Murska Sobota (5. razredi), v okviru XIX. srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede, 10. oktobra 2014.
Na Slovenskih dnevih knjige v Mariboru, 16. aprila 2014, na Grajskem trgu.
Na Škucovih packarijah, 14. decembra 2013, v Galeriji ŠKUC.
Na Osnovni šoli Tišina (4. in 5. razred), v okviru XVIII. srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede, 27. septembra 2013.
Na 20. obletnici AKC Metelkova mesto, 10. septembra 2013, na vrtu Kluba Tiffany (ŠKUC - Kulturni center Q).04 Februar 2015 10:00 > 06 Februar 2015
7. festival Bobri v Galeriji Alkatraz
Konec januarja nas bodo  zopet obiskali Bobri. Ker bomo v letu 2015 obeleževali 150-letnico rojstva arhitekta Maksa Fabianija, ki je pustil močan pečat na urbanistični zasnovi sodobne Ljubljane, bomo na sedmem festivalu kulturno-umetnostne vzgoje raziskovali arhitekturo in oblikovanje, tako da bo večina delavnic in dogodkov v muzejih, galerijah in knjižnicah posvečena prav temu. Tudi v inštitucijah, kjer si bo moč ogledati številne gledališke, glasbene, plesne predstave in filme, bomo prav posebno pozornost namenili vodilnima temama. Med festivalskimi dejavnostmi bodo v ospredju tiste, pri kateri otroci ne bodo le pasivni opazovalci, temveč bodo dogodek soustvarjali. Kakšen bo letošnji bobrov plakat, pa naj ostane zaenkrat še skrivnost. Več informacij o Bobrih 2015 bo objavljenih na spletni strani Slovenskega mladinskega gledališča www.mladinsko.com

V okviru festivala organiziramo delavnici:

Spoznajmo les!, vodenje: Dejan Pfeifer.
Metelkova mesto je urbano pribežališče prav posebnih umetnikov in rokodelcev. Znotraj AKC Metelkova mesto si je uredilo ateljeje okoli štirideset ustvarjalcev. Z vstopom v ta intimni, vendar ustvarjalno in vizualno raznoliki prostor se nam bo odprl pogled v bogato umetniško dejavnost, ki je za AKC Metelkova mesto značilna že od začetka.  Ustvarjalec Dejan Pfeifer nam bo razkazal svojo delavnico in nam predstavil različne tipe lesa in tehnike dela z njimi. Na koncu bomo skupaj izdelali skulpturo. Delavnica poteka v okviru projekta Alkatrzove ustvarjalnice.

sreda, 4. februar, 10.30. in 12.00, umetnikov atelje, stavba Garaže (vsa mesta zapolnjena).

Naredimo mozaik. Skupaj!, vodenje: Danijela Zajc in Nevena Aleksovski.
Na delavnici si bomo ogledali vidne in manj vidne sledove umetniške in arhitekturne posege v prostor. S pomočjo različnih materialov, kot so gumbi, zamaški ali keramične ploščice bomo ustvarili skupni mozaik. Postavili ga bomo v zunanji prostor AKC Metelkova mesto, tako da bo postal njegov integralni del. Otroke vabimo, naj na delavnico prinesejo stare igrače n druge predmete, ki jih bomo uporabili pri sestavljanju mozaika. Delavnica je del projekta Alkatrazove ustvarjalnice.

petek, 6. februar, 17.30., Galerija Alkatraz (vsa mesta zapolnjena).Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče

Prevzem brezplačnih vstopnic za celoten festival : 17. 1. od 11. do 18. ure in 18. 1. od 11. do 14. ure, Festivalna dvorana, Vilharjeva 11.

Povezava do spletnega kataloga Bobri 2015: http://datoteke.mladinsko.com/prikazovalnik/bobri2015/#/0

Na kulturni praznik, v nedeljo, 8. februarja, se bodo v Centru urbane kulture Kino Šiška s sklepno prireditvijo Koncert orkestra slovenskega otroškega občinstva poslovili Bobri 2015. Sedmi festival kulturno-umetnostne vzgoje, ki je vse od 24. januarja razveseljeval otroke s svojimi brezplačnimi prireditvami, je potekal v znamenju arhitekture in oblikovanja. Večina prireditev v muzejih, galerijah, knjižnicah, gledaliških, plesnih, glasbenih in filmskih dvoranah je bila tako posvečena prav omenjenima temama. Zaključna slovesnost bo letos nekaj posebnega, saj bodo glasbeniki na odru (Boštjan Gombač, Janez Dovč in Goran Krmac) v vlogi dirigentov, zaigrali pa bodo kar otroci sami. To seveda ne bo mogoče brez inštrumentov, preprostih ropotulj, ki jih morajo izdelati sami in jih ob vstopnici prinesti s seboj na prireditev, saj vstop v dvorano drugače ne bo mogoč. Navodila za izdelavo ropotulje najdete na sliki spodaj.

Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče2014

17 December 2014 00:00 > 31 December 2014
Namenite del dohodnine Mreži!
Dragi prijatelji, obiskovalci in podporniki!

Hvala za to, ker ste spremljali program Galerije Alkatraz in se udeleževali dogodkov, ki smo jih za Vas letos pripravili. Radi bi Vas spomnili, da lahko ob koncu koledarskega leta del svoje dohodnine namenite tudi za donacije nevladnim organizacijam.

Zato vas pozivamo, da nam izkažete zaupanje in del svoje dohodnine namenite Kulturno umetniškemu društvu Mreža v okviru katerega deluje Galerija Alkatraz in s tem podprete naše nadaljnje delovanje.
Namenitev dela dohodnine za posameznika ne predstavlja dodatnih stroškov. Oddati morate le obrazec, s katerim lahko namesto v državni proračun do 0.5 % odmerjene dohodnine namenite neprofitni organizaciji po lastni izbiri.

Veseli bomo, če nam boste izkazali pozornost in tako podprli naše delovanje v javnem interesu.

To lahko storite do 31. decembra 2014 na dva načina:

- izpolnite obrazec v priponki in ga oddajte oz. pošljite po pošti na vaš davčni urad (za seznam vseh davčnih uradov, njihovih naslovov in uradnih ur kliknite tu

- registrirani uporabniki spletne strani e-Davki lahko izpolnite obrazec tudi preko spletnega obrazca

Naši podatki:
Kulturno umetniško društvo Mreža


Davčna številka:
79446582


Zahvaljujemo se za izkazano podporo in vas vabimo, da nas obiščete tudi v prihodnjem letu.


Navodila za izpolnjevanje zahteve za namenitev dela dohodnine za donacije si lahko preberete tukaj.

26 September 2014 17:00
Alkatrazove ustvarjalnice: otroška delavnica Naredimo mozaik. Skupaj!
Vabimo vas na ustvarjalno delavnico za otroke od 5 – 10 let starosti. Otroci si bodo najprej ogledali skupinsko razstavo metelkovskih umetnikov Alkatreš v Galeriji Alkatraz, ki je del projekta Mozaik ustvarjalne Metelkove, v sklopu 21. obletnice AKC Metelkova. Delavnico, ki poteka v okviru Alkatrazovih ustvarjalnic, bosta vodili Nevena Aleksovski in Danijela Zajc, z njima bodo otroci ustvarili skupni mozaik s pomočjo različnih materialov kot so gumbi, zamaški, keramične ploščice idr. Tako bomo otrokom vsebinsko in formalno približali koncept razstave ter jih seznanili z uporabo recikliranih materialov pri ustvarjanju umetniškega dela. Nastali mozaik bomo postavili v zunanji prostor AKC Metelkova mesto, kjer bo postal njegov integralni del.

Udeležence vabimo, da na delavnico prinesejo stare igrače ali druge rabljene stvari, ki bi jih uporabili pri sestavljanju mozaika.

Delavnica bo trajala eno uro. Število udeležencev je omejeno na 10.

Prijave sprejemamo na: galerija.alkatraz@gmail.com
zadeva: Delavnica

Udeležba na delavnici je brezplačna.

Program Alkatrazovih ustvarjalnic podpira Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti.15 Junij 2014 20:00
Čajanka za sodobno umetnost N13: Performans – od režiranega dogodka do spontane javne intervencije
Nadaljujemo s spodbujanjem diskurza in refleksije sodobne vizualne umetnosti, tako kritiške kot dialoga med umetniki in publiko. Čajanke se ne želijo ukvarjati z umetniško infrastrukturo, pač pa s formami in vsebinami v sodobni umetnosti. Tako občasno pretresajo tudi na videz znane pojme kot so performans, javna intervencija, umetniški dogodek (happening) ali situacija.

Zakaj se konkretni umetnik/ca odloči za časovno omejen in minljiv performativni izraz, ki je težko ulovljiva in nepredvidljiva umetniška oblika? Zakaj kurator pritegne in omogoči to situacijo, kdaj v galerijo in kdaj v javni prostor? Je galerija oz. zaprt prostor vmesna faza med teatrom in ulico? Do kakšne mere je situacija režirana, vnaprej predvidena, igrana in koliko interakcije z občinstvom dopušča? Gre za vzbujanje užitka, voajerstva, neugodja ali vsega po malem? Je posnetek performansa arhivski dokument ali umetniški video? Kakšna so spoznanja s konkretnih performansov in na kakšni ravni je performans v primerjavi s tujino? Kaj porečejo umetniki in kuratorji na pogost očitek gledalcev, da želijo s svojimi temami predvsem šokirati?

O vsem tem in vprašanjih publike se bodo pogovarjali Samira Kentrić, ena iz dvojice umetnic skupine Eclipse, ki je izvedla številne performanse z odmevnimi in izzivalnimi vsebinami na temo ljubezni in erotike, pogosto v povezavi z aktualnimi problemi slovenske družbe oz. dodeljenimi družbenimi vlogami; Jurij Krpan, umetniški vodja Kapelice, galerije za raziskovalno umetnost, ki ima bogato zgodovino in izkušnje s področja domačega in mednarodnega performansa; ter Zoran Srdić Janežič, ki ga zanimajo predvsem skupinski umetniški dogodki v javnih prostorih. Pogovor bo vodila umetnica in novinarka Aleksandra Saška Gruden.

Informacije:

15. junij  2014 ob 20. uri v Kino Šiška – Kiosk (pritličje), Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana
Gosti: Samira Kentrić, Jurij Krpan, Zoran Srdić Janežič
Moderatorka: Aleksandra Saška Gruden
Produkcija: Zavod za sodobne umetnosti in kulture Gulag
Koprodukcija: Kino Šiška, Galerija Alkatraz

15 Maj 2014 17:00
Dan soseda in Alkatrazova ustvarjalnica
Kakovostni medsosedski odnosi, solidarnost, medgeneracijska vzajemnost, druženje, spoznavanje, povezovanje, občutek skupnosti, ustvarjanje … vse to nas je tudi letos vodilo pri pripravi programa za prav poseben dan – Dan soseda, ki bo letos potekal že sedmič. S pestrim celodnevnim dogajanjem želimo povezati ljudi vseh generacij, ki živijo, delujejo ali pa obiskujejo ljubljansko četrt Tabor in tudi širše.

Otroci se bodo lahko udeležili številnih delavnic, si ogledali razstave, predstave in animirane filme, si izmenjali tako igrače kot semena in sadike. Stanovalcem doma upokojencev bodo lahko pomagali pri zapisovanju spominov, ti pa jim bodo spekli sladico svoje mladosti – miške. Tisti, ki niso več šoloobvezni, se bodo lahko udeležili javnih vodstev po razstavah tako v muzejih kot po umetniških delih v Metelkovi mestu, sodelovali na bolšjem sejmu, si ogledali večerno projekcijo filma ali pa obiskali literarno-glasbeni večer. Osrednja prireditev bo tradicionalno potekala na OŠ Toneta Čufarja.

V Galeriji Alkatraz smo pripravili vodeni ogled likovne scene AKC Metelkova mesta. Metelkova mesto je urbano pribežališče svojevrstnih umetnikov in rokodelcev. Sebastian Krawczyk in Jadranka Plut Vas bosta popeljala na voden ogled vidnih in manj vidnih del v javnem prostoru.

Poleg vodenega ogleda bomo za skupino vrtcev in osnovnih šol v Galeriji Alkatraz v okviru Dneva soseda pripravili sprehod po gozdu nenavadnih dreves, ki jih je skreiral kipar Boštjan Drinovec. Na razstavi z naslovom Drevesni delec si bomo ogledali posebna drevesa, ki so zrasla na kovinskih podstavkih, njihove krošnje so sestavljene iz različnih materialov (kartonaste škatle, plastične cevi, vezja in čipi, potiskane površine itd.).

Po ogledu razstave v Galeriji Alkatraz nas bo kipar Boštjan Drinovec odpeljal v svoj atelje. V AKC (Avtonomnem kulturnem centru) Metelkova mesto ustvarja približno 40 vizualnih umetnikov, ki so si znotraj avtonomnega prostora uredili lastne ateljejske prostore. Vstop v ta intimni, ustvarjalno ter vizualno raznolik prostor odpira/odstira pogled v bogatost umetniške produkcije, ki jo vsa ta leta ponuja AKC Metelkova mesto.

Na koncu bo sledila delavnica z kiparjem Boštjanom Drinovcem, kjer bo mogoče ustvariti lastni drevesni delec za kolektivno drevo. Delavnica v okviru projekta Alkatrazove ustvarjalnice je namenjena zaključenim skupinam.

Vsi dogodki ob Dnevu soseda so brezplačni. Programska knjižica je dostopna na spodnji povezavi.

Program Alkatrazovih ustvarjalnic podpira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.
24 Januar 2014 17:00
Otroška delavnica lesoreza z umetnico Huiqin Wang
Delavnica, ki jo vodi umetnica Huiqin Wang, bo v petek, 24. januarja 2014, ob 17.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Vstop prost.  Število prostih mest je omejeno. Prijave sprejemamo na: galerija.alkatraz@gmail.com
zadeva: delavnica lesoreza.

Lesorez je unikatna kitajska tehnologija tiska, prvič uporabljena že v 7. stoletju. Združuje slikarstvo, kiparstvo in tisk v celoto, glede na princip pronicanja tuša, pa realistično posnema vse vrste kitajske kaligrafije. Ustvarjanje v tehniki lesoreza ima na Kitajskem dolgo zgodovino. V davnem času dinastije Tang (7. - 10. stol.) je enobarvna tehnika lesoreza že dosegla visoko raven. V kasnejšem obdobju dinastije Ming (14. -17. stol.) je tehnologija uporabljena v "knjižni izdaji Dou" doživela še večji napredek.

Razstava umetnice z naslovom: 社会主义图标 / Ikone socializma, ki je nastala v sodelovanju z Metodom Frlicom, si lahko ogledate v Galeriji Alkatraz do 24. januarja. Več o razstavi najdete na spodnji povezavi.

2013

18 Junij 2013 19:00
Čajanka za sodobno umetnost: Preživetvene strategije v vizualni umetnosti
Vljudno vabljeni na Čajanko za sodobno umetnost z naslovom Preživetvene strategije v vizualni umetnosti, v torek, 18. junija 2013, ob 19. uri, v knjigarni Behemot (knjigarna v Mestni galeriji, Mestni trg 5, 1000 Ljubljana).Gostje: Ana Čigon, Joško Pajer, Irena Pivka in Alenka Sottler. Pogovor bo vodila: Asta Vrečko, Produkcija: Zavod za sodobne umetnosti in kulture Gulag, Koprodukcija: Knjigarna Behemot, KUD Mreža/Galerija Alkatraz.

Poleg propadajočega družbenega statusa umetnika postaja vse bolj pereč problem preživetje z delom v polju umetnosti. Majhno tržno zanimanje za nakup umetniških del in s tem utrjevanje simbolne vrednosti lastnika umetnine ter tudi neplačevanje razstavnin za organiziranje razstav v raznih institucionalnih galerijah nalaga breme ustvarjanja na pleča umetnika. Bojana Kunst v knjigi Umetnik na delu ugotavlja, da umetnik postaja producent svojega dela in kljub temu, da nudi nov posfordistični delovni model, ki ga neoliberalna logika z veseljem izkorišča za kreativno prehajanje med poljem dela in življenja, pa ista logika nujnost umetnine v družbi pogosto označuje kot nepotrebno. Na čajanki bodo svoje poglede na potrebnost svojega dela in preživetje v polju vizualne umetnosti v Sloveniji predstavili umetnica v polju slikarstva, videa in novih medijev Ana Čigon, dierktor galerije ŠKUC Joško Pajer, arhitektka in umetnica v polju novih medijev Irena Pivka in umetnica v polju slikarstva in ilustracije Alenka Sottler.

14 Maj 2013 19:00
Čajanka za sodobno umetnost:Ekonomski učinki kulture, vrednosti kulture in ekonomika trgov umetnin
Vabljeni na čajanko za sodobno umetnost: Ekonomski učinki kulture, vrednosti kulture in ekonomika trgov umetnin, v torek, 14. maja, ob 19.00 uri, v Knjigarno Behemot, Mestni trg 5, Ljubljana.

Gost: Andrej Srakar.

Produkcija: Zavod za sodobne umetnosti in kulture Gulag  gulag.si / info@gulag.si Koprodukcija: Knjigarna Behemot, KUD Mreža/Galerija Alkatraz

Zopet oživljamo Čajanke za sodobno umetnost z namenom spodbujanja diskurza in refleksije sodobne vizualne umetnosti, tako kritiške kot dialoga med umetniki in publiko.

V predstavitvi bomo kratko predstavili obsežno razpravo, ki je v preteklih desetletjih potekala o ekonomskih učinkih kulture in njihovem merjenju oz. vrednotenju. Prikazali bomo glavne metode in nekatere najbolj znane študije in njihove izsledke in pokazali, kako je kljub kritikam, ki so jih te metode deležne, vendarle mogoče na preverljiv način vrednotiti (meriti) ekonomske učinke kulture, torej koliko novih prihodkov in delovnih mest prinese nek kulturni dogodek. Opozorili bomo tudi na širši vidik ekonomskih učinkov kulture – na pojem vrednosti kulture in na to, da prispevek kulture k BDP in zaposlenosti nikakor ni v njenem bistvu in da večina sodobnih kulturnih ekonomistov išče odgovore v povsem drugih smereh: v vrednotenju vrednosti neuporabe in predvsem kulturnih vrednosti (vrednosti, ki jih ni možno pretvoriti v denarne vrednosti).

Slednje so pomembne tudi, ko govorimo o vrednosti likovnih del. Trg umetniških del je eno osrednjih področij kulturne ekonomike, kjer je v zadnjih desetletjih nastala obilica predvsem empirično obarvanih študij, začenši s študijo nestorja področja Williama Baumola iz 1986.

Na podlagi vseh teh ugotovitev bomo skušali razmišljati v smer tega, na kakšen način vseeno spodbuditi slovenski trg umetniških del, ki je precej slabo razvit: ali bi bilo potrebno privabiti več zasebnih vlagateljev in kako? Ali bi bilo potrebno trg bolj odpreti tujim investitorjem in galerijam? Ali ima slovenski trg sploh potencial za večji razvoj in kakšen je ta potencial, do katere mere je torej sploh možno razviti slovenski trg likovnih del? Ali bi morala država tu poseči in morda celo oblikovati lastno »strategijo razvoja«? Ali bi morali trg umetnin spodbujati še kako drugače: z davčnimi olajšavami, z neposrednimi ukrepi, z boljšo promocijo, s podporo infrastrukturi, s posebnimi dogodki, s podporo avtorjem, s podporo galerijam? Ali bi temu morali posvetiti več prostora tudi v novem NPK?

Na vsa ta vprašanja bomo skušali podati odgovore v predstavitvi na čajanki za sodobno umetnost z Andrejem Srakarjem.

Andrej Srakar (1975) je absolvent doktorskega študija ekonomije na Ekonomski fakulteti (EF) v Ljubljani in asistent-zunanji sodelavec na isti fakulteti pri predmetu Makroekonomija. V letu 2012-2013 je tudi gostujoči predavatelj-asistent pri predmetu Kulturna politika na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Srakar je eden redkih, če ne morda edini, ki v Sloveniji že vrsto let sistematično raziskuje na področju kulturne ekonomike. V letu 2010 je izšla njegova monografija »Ekonomsko vrednotenje umetniških dogodkov: umetnost med trgom in državo«, ki je prva monografija s tega področja izpod peresa slovenskega avtorja. Srakar je oz. je bil pobudnik in osrednji organizator nekaterih mednarodnih dogodkov (simpozij »Ekonomika likovnih umetnosti«, EF, 2010; konferenca »Kultura-razvojni potenciali?«, Univerza v Mariboru in EPK, 2012; šesta evropska delavnica »uporabne« kulturne ekonomike (Sixth European Workshop on Applied Cultural Economics, EWACE), EF, september 2013), ki so večinoma prvič v Slovenijo pripeljali večino vodilnih svetovnih kulturnih ekonomistov (Victor A. Ginsburgh, Bruce A. Seaman, John O'Hagan, Bruno S. Frey, Kathryn Graddy, Arjo Klamer, Xavier Castañer, Ilde Rizzo, Victor Fernandez-Blanco, Juan Prieto-Rodriguez, Roberto Zanola, Jeanette Snowball, Beatriz Plaza, Hans Abbing). Srakar je tudi redni predavatelj na večini mednarodnih konferenc in delavnic s tega področja in redno objavlja v domačih in mednarodnih znanstvenih revijah. V letu 2011/2012 je bil Fulbrightov štipendist na Univerzi v Indiani v ZDA. Pod mentorstvom prof. dr. Michaela J. Rushtona z iste univerze trenutno zaključuje doktorsko disertacijo s področja mikroekonomike muzejev.

Andrej Srakar je od junija 2012 tudi predsednik Društva Asociacija, ene najbolj znanih zagovorniških organizacij nevladnega sektorja in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti. Bil je član obeh dosedanjih delovnih skupin za sistemsko urejanje položaja nevladnih organizacij v kulturi na ministrstvih, pristojnih za kulturo. Je tudi uradni predstavnik nevladnih organizacij za področje kulture in kreativnih industrij pri pisanju Strategije razvoja Slovenije 2014-2020. V času dela na Asociaciji je imel številne predstavitve, nastope in pogovore v javnosti, sodeloval je tudi pri pripravi številnih gradiv in predlogov za izboljšanje položaja nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev v kulturi.


Poleg dela v kulturni ekonomiki in nevladnem sektorju so njegova področja, kjer raziskovalno še deluje zlasti matematično modeliranje v ekonomiji, ekonometrična teorija in uporabna ekonometrija in statistika, ekonomska teorija pogodb, ekonomika javnih dobrin, makroekonomija in kulturna politika. Udeležen je v več raziskovalnih projektih s teh področij, veliko pa raziskovalno sodeluje zlasti z doc. dr. Vesno Čopič in prof. dr. Bogomirjem Kovačem.
02 April 2013 19:00
Čajanka za sodobno umetnost: Knjiga umetnika (Artist Book)
Gosti: Tanja Lažetič, Breda Škerjanec, Marko Drpič

Produkcija: Zavod za sodobne umetnosti in kulture Gulag info@gulag.si

Koprodukcija: Knjigarna Behemot, KUD Mreža/Galerija Alkatraz

Zopet oživljamo Čajanke za sodobno umetnost z namenom spodbujanja diskurza in refleksije sodobne vizualne umetnosti, tako kritiške kot dialoga med umetniki in publiko.  Prvič vas vabimo na pogovor o knjigi umetnika (Artist book).

Knjige umetnika so umetniška dela, realizirana v obliki knjige. Pogosto se reproducirajo v manjših izdajah, čeprav so včasih narejene tudi kot edinstven primerek. Imajo široko paleto oblik, vse od rokopisov oziroma kaligrafskega oblikovanja do različno vezanih zloženk, posameznih listov v škatlah, zvitkov ter drugih tiskanih in vezanih polah. Kljub umetniški uporabi v preteklosti, je knjiga umetnika predvsem pojav osemdesetih let prejšnjega stoletja, v zadnjih letih pa se je produkcija še povečala, saj so tehnologije lažje dostopne in bolj raznovrstne ter tiskarske in oblikovalske storitve ekonomsko ugodnejše.

O tem, kaj pojmujejo kot knjigo umetnika in kje je tista vez med fascinacijo nad knjigami nasploh ter uporabo knjige kot artefakta vizualne umetnosti, se bodo pogovarjali Tanja Lažetič, likovna umetnica, ki deluje na področju fotografije, videa, performansa in knjig umetnika; Breda Škerjanec, kustosinja Mednarodnega grafičnega centra ter vodja Študijskega kabineta, ki je namenjen poglobljenemu raziskovanju umetniških publikacij; Marko Drpič, tipograf, tiskar, oblikovalec in vodja festivala Tiporenesansa, na katerem lahko vsak izdela svojo knjigo. Pogovor bo vodil in povezoval Zoran Srdić Janežič, vizualni umetnik, teoretik in tudi sam avtor več knjig avtorja.07 Marec 2013 20:00 > 08 Marec 2013
Nataša Skušek: Videoinstalacija ‘Pravi moški’ in pogovor z umetnico
Projekt je del 14. mednarodnega feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore.

Vljudno vabljeni tudi na ostale dogodke festivala, ki se bo odvijal od 5. do 10. marca na različnih prizoriščih.

Videoinstalacijo si lahko ogledate tudi v petek, 8. marca, med 10.00 in 17.00.

Nataša Skušek je vizualna umetnica, ki pri svojem delu uporablja in kombinira različne medije. V njenih delih prevladuje tematika neenakopravnega položaja žensk v sodobni družbi. Avtorica pogosto problematizira zakoreninjene samoumevnosti, stereotipe in vloge, ki jih družba pripisuje in predpisuje ženskam. Nosečnost, materinstvo, gospodinjstvo, partnerski odnosi, prehranjevanje, prosti čas, izgled in fetišizacija ženskega telesa so elementi, ki tvorijo vsebino njenih del.

V svojem predavanju se bo osredotočila na umetniška dela (videi, fotografije), ki se dotikajo feminističnih tem. V tem kontekstu nikakor ne moremo mino njene razstave Mamica, dojilja, žena, negovalka (Center in Galerija P74, 2006), v kateri se je posvečala psihični in fizični nezmožnosti izpolnjevanja številnih družbenih vlog, avtomatično pripisanih ženskam. V sklopu razstave je prikazala video Fliperautomat, v katerem je na humoren način predstavila štiri dejavnosti, ki veljajo za samoumevna ženska opravila. V videu je ženska kakor žogica v avtomatu, ki skače med vlogami mamice, žene, dojilje in negovalke. Z umetniškim delom, ki se navezuje tudi na njeno življenje, je opozorila na vprašanje, kam poniknejo umetnice.

Z umetniškim delom Ekstaza, ki razkrinkava mit čudovitega materinstva, je želela poudariti odrekanje matere. Dojenje, ki ga ponavadi mediji prikazujejo z idealiziranimi prizori nežnosti, je v videu prikazano v zamolčanih razsežnostih: bližnji posnetki avtoričinega obraza so med dojenjem polni grimas bolečine. Otroci med hranjenjem namreč niso prav nič nežna bitja, doječe matere pa pogosto spremlja mastitis, vnetje tkiva dojk.

Sprostitev ženske, ki je dandanes spet in vedno bolj potisnjena v zasebni prostor, je Nataša Skušek nakazala v projekcijah Lebdenje in Toaleta. V izrivanju žensk iz javnega življenja je prostor kopalnice postal edino osebno zatočišče in tempelj zdravljenja ter počitka od zahtevne okolice, ki od ženske pričakuje, da bo popolna mati, gospodinja in brezobzirna seksi karieristka, če želi biti slišana in uspešna. Žensko telo v vodi je bilo s stene projicirano na kad, kjer počiva in si celi vsakdanje rane.

Nataša Skušek je v letih 2002 in 2003 sodelovala z Dubo Sambolec v dveh videoperformansih: Nohomevideos© Collectors #3 Settings in Nohomevideos© Collectors #4 Revisited. Zbirka njenih videov se nahaja v Digitalnem video arhivu Diva SCCA-Ljubljana.

Po predavanju, ki mu bo sledil pogovor z avtorico, bo obiskovalcem in obiskovalkam omogočen še sneak-peak v njeno razstavo Pravi moški, ki bo postavljena v Galeriji Alkatraz v letu 2014. Video instalacija, ki bo vsebovala videa Golica in Heri, postavljenja drug nasproti drugemu, je do karikature izpeljan kontrast vlog ženske in moškega v družbi. Golica je narodnozabavni napev, na katerega v videu pleše ženska – avtorica. V prvem planu je ženski torzo, ki miga z ritjo, gledalec (v videu) pa ji daje takt z žvižganjem omenjenega napeva. Video Heri prikazuje proces pletenja kitk iz ušesa moškega. Ženske naj bi ugajale, moški pa so torej tisti, ki naj se jih neguje ne glede na to, kakšni so. Razstava v Galeriji Alkatraz se bo ukvarjala s tem, kakšna sta v družbi predpisana izgled in obnašanje moškega, kaj naj bi čutil, kaj predstavljal in kako naj bi videl žensko (partnerico), in obenem na partikularnem primeru prikazala, kakšen dejanski moški v resnici je in koliko mu (na srečo) zmanjka do popolnega ustrezanja predpisani podobi.

Ob otvoritvi bo avtorica pripravila še sladko-grenko presenečenje: fortune cookies z listki, ki ne napovedujejo prihodnosti, ampak sedanjost, saj vsebujejo šovinistične izjave, ki jih umetnica iz samega besa zbira že leta.

Nataša Skušek (1967, Ljubljana) je diplomirala in magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in leta 2000 prejela študentsko Prešernovo nagrado. Od leta 1999 je sodelovala na številnih razstavah po Sloveniji in v tujini – med drugim v okviru mednarodnega festivala Break 2.2 Invisible Threat na Ljubljanskem gradu (2003), samostojno v Centru in Galeriji P74 z razstavo Mamica, dojilja, žena, negovalka (2006), v kateri je združila fotografijo, video, objekte in zvok, na Festivalu Mesto žensk s prostorsko instalacijo Svetlo modro in rožnato v Veleblagovnici Nama (2007), na Bienalu ženskih umetnosti v Incheonu v Južni Koreji (2009), v skupinski pregledni razstavi Feministična umetnost v Sloveniji (2010), na evropski razstavi Cologne OFF 2011, Tisoč zob bolečine (2011) … V letu 2012 je v Klubu Tiffany, AKC Metelkova Mesto, razstavila svetlobno tablo, ki je na ogled do nadaljnega. Leta 2011 je prejela tretjo nagrado za haiku na 13. natečaju Brezčasnost češnjevih cvetov v reviji Apokalipsa, Ljubljana.Koprodukcija: Zavod za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana, Galerija Alkatraz
2012

08 Maj 2012 19:00
Alenka Sottler: Dober dan/ Vodstvo po razstavi
Več o razstavi  najdete tukaj.

Fotografije vodstva lahko ogledate tukaj.

23 Marec 2012 15:00 > 23 Marec 2012
Povežimo “transverZAlo svobode”
Galerija Alkatraz podpira akcijo

Povežimo "transverZAlo svobode" - v podporo Družinskemu zakoniku


v času odprtja Interaktivne razstave sodobne umetnosti Bring In Take Out Living Archive, ki je nastala v okviru 13. mednarodnega feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore v sodelovanju z Bring In Take Out Living Archive.

10x ZA

ZA, ker nikogar ne ogroža in nikomur ničesar ne jemlje, daje pa pravice tistim, ki jih sedaj nimajo

ZA, ker vsakemu otroku zagotavlja enake pravice, ne glede na to, v kakšni obliki družine živi

ZA, ker človekove pravice pripadajo vsem ljudem

ZA, ker ureja socialni položaj istospolnih parov

ZA, ker izboljšuje položaj otrok v rejniških družinah

ZA, ker daje boljšo zaščito otrokom, ki trpijo ali so žrtve zlorab in nasilja

ZA, ker parom nudi strokovno svetovanje in družinsko mediacijo

ZA, ker parom omogoča več izbire pri načinu sklenitve zakonske zveze

ZA, ker verjamemo v svobodno odločanje o rojstvu otrok

ZA, ker smo za strpno, odprto in svobodno družbo

UDELEŽIMO SE REFERENDUMA IN GLASUJMO ZA!VSAK GLAS ŠTEJE !

11 Januar 2012 18:00
Matej Stupica / Pobeg iz Alkatraza: Jam session
Matej Stupica (1987) je absolvent slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Ustvarja na različnih poljih likovne umetnosti: od stripa, ilustracije, slikarstva do instalacije. S knjigo umetnika Ježi je bil izbran na natečaju Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. Knjiga umetnika 2005 in jo razstavljal na 27. mednarodnem grafičnem bienalu. Ilustracije objavlja v Objektivu, prilogi časopisa Dnevnik. Na 8. slovenskem bienalu ilustracije, leta 2008, je prejel priznanje Hinka Smrekarja za časopisno ilustracijo. Leta 2009 je prejel nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne umetniške dosežke v letu 2007/2008. V letu 2011 je prejel študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo. Slikarstvo je v letu 2011 študiral tudi na AAAD v Pragi. Dela, predstavljena na razstavi Pobeg iz Alkatraza,bo zagovarjal v svoji diplomski nalogi na ALUO pri prof. Žigi Karižu in so-mentorju prof. Borutu Vogelniku.

Več o razstavi si lahko preberete tukaj.

Fotografije dogodka lahko ogledate tukaj.

Foto: Sunčan P. Stone

Zahvala:

Brane Ždralo, Katerina Mirović, Marko Kragelnik, Sašo Vollmeier, Žiga Kariž, Borut Vogelnik, Samo Sajovic, Tomage Dolenc, Lenka Đorojević, Neža Jurman, Jonas A., Matija Stupica

Produkcija:


KUD Mreža/Galerija Alkatraz 2011


Koprodukcija:

Strip CoreForum Ljubljana, Metelkova 6, Ljubljana

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, Trg svobode 11A, 1420 Trbovlje

Galerija ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana

Dogodek bo v živo prenašan na Radiu Študent (od 18:10 do 18:30) v okviru Odprte radijske (umetniško-teoretske) raziskovalne platforme R A D A R.

____________________________________________________

Delovanje Galerije Alkatraz podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo. KUD Mreža/Galerija Alkatraz je član Asociacije, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti ter  partner projekta Artyčok.tv: open archive.

____________________________________________________

2011

22 November 2011 18:00
Vasja Nagy: Post/Art in a Suitcase

Razstava in  predstavitev projekta


Vasja Nagy, avtor projekta Art in a Suitcase, ki je bil izveden septembra 2010 na potovanju v osem evropskih mestih (Dunaj, Budimpešta, Praga, Dresden, Berlin, Ravena, Mola di Bari, Carigrad), bo z razstavo in razlago predstavil kje in kako se je začelo, kako je bila pot mila in kam je vse skupaj pripeljalo. Poleg sodelujočih umetnikov iz Slovenije se bo pridružila še Anna Watzinger, umetnica, ki se je projektu pridružila na Dunaju ter Denise Parizek, vodja galerije Schleifmühlgasse 12-14 na Dunaju, kjer je Art in a Suitcase gostoval, ki bo predstavila delovanje svoje galerije.

Projekt je zastavljen kot potovanje kuratorja, ki v kovčku prenaša umetniška dela z namenom, da jih v različnih krajih predstavlja z vzpostavljanjem neposrednih razmerij med umetniškimi deli, publiko, umetniki in kuratorskimi funkcijami. Začetni izbor del je kot potujoča razstava, ki jo je mogoče pospraviti v kovček in jo praktično kjerkoli predstaviti na način, ki umetniškim delov v tistem prostoru najbolj ustreza. Ves čas je izbor odprt za dodatne intervencije in sprejema dela umetnikov, z namenom spreminjanja obstoječih razmerij ter dodajanja drugih pomenov.

Umetnost v kovčku ali Art in a Suitcase, kot je bil projekt poimenovan za mednarodni prostor, je bil zasnovan kot poklicna izkušnja in kuratorjeva izjava. Porodil se je iz nekoliko romantične podobe potujočega obrtnika, ki se založi z osnovnim orodjem in nekaj materiala ter se odpravi na pot, da poišče kraj, kjer je s svojim znanjem in spretnostjo koristen družbi in se s svojim delom lahko preživi. Na podoben način je avtor projekta povabil k sodelovanju 7 umetnikov in umetnic iz svoje okolice, ki so s po enim delom tvorili delno naključen izbor. Dela so seveda morala biti primerna za enostaven transport in hitro, improvizirano predstavitev. Temu je bil zatem prilagojen tudi izbor opreme, ki je predstavitev omogočala in vse skupaj ni presegalo volumna kovčka, ki je bil izbran za transport.


Povod za izvedbo potujočega projekta pa ne tiči v romantičnem oziranju v preteklost, temveč gre za iskanje poti, kako v kolikor toliko neodvisni in neinstitucionalni produkciji izpeljati mednaroden projekt promocije umetnosti, umetniških del in umetnikov. V zadnjih 20 letih je namreč beseda mobilnost postala izraz visokega pomena, ki v politiki kulture in ekonomije odpre marsikatera vrata in predvsem institucije znajo z njo dobro zagovarjati pomen svojega obstoja. Največje med njimi, kot so na primer bienali in festivali ter podobni dogodki, ki jih prirejajo muzeji, so največji porabniki denarja neke skupnosti, tako imenovanega javnega denarja. Pričakovali bi, da bi delovali v korist celotne skupnosti, umetnikov in, recimo na tretjem mestu tudi umetnosti, vendar se prepogosto pokaže, da sledijo predvsem zasebnim interesom velikih in malih elit. Art in a Suitcase je poskusil prenesti obliko institucionalnega delovanja, vendar preseči njihove birokratske, brezosebne tehnike, ki se slabo stikajo s svojim okoljem. Povabljenim umentikom je bila razstava predstavljena pod temo »življenje je potovanje, potovanje je življenje«, ki je namenoma izražala nesmiselnost naslovov in tem velikih skupinskih razstav.


Običajna praksa velikih institucionalnih projektov je, da je kuratorja povabljen v goste. Ta je praviloma vezan na neko drugo javno ali zasebno institucijo, ki drugi instituciji lahko povabilo vrne. Posledica je vzpostavitev elite institucionalnih gostujočih kuratorjev, ki odločajo o večini umetniške produkcije, saj so prav institucije danes najpomembnejši naročnik, ki se povrh financira večinoma iz javnih sredstev. V tem kontekstu se gostujočemu kuratorju nasproti postavlja avtor tega projekta kot potujoči kurator, ki naveže stik z galerijami na svoji poti in v njih pripravi dogodek.


Izbor umetnikov in umetniških del je pred začetkom poti temeljil na preteklem sodelovanju med kuratorjem in umetniki ter oceni, da gre za avtorje, ki so pomembni za domač prostor in hkrati primerljivi z dogajanjem na mednarodni sceni. Kasneje, na poti, pa je kurator vabil umetnike, ki jih je srečal, naj se projektu pridružijo ter s tem spremenijo razmerja med deli v kovčku in tudi postavijo kuratorju izziv k drugačnemu pogledu.Sodelujoči umetnikice ter umetniška dela

Ob odhodu:
Uršula Berlot, Micronature, 2009, epoksi smola na pleksi steklu, 33 cm premer
Marko Brecelj, Vatentat, 2004, video performansa, 6′
Vesna Bukovec, It Will Be OK, 2009, video, 3’34”
Gani LLalloshi, 101 Eur, 2010, digitalni tisk na papirju, instalacija
Žiga Okorn, Robert Hawkins, akvarel in plastični object v stekleni posodi, 2008, 40 x 8 cm
Bojan Radovič, Paradox, fotografska knjiga, 2010
Tilen Žbona, Messy Message, 2010, papir, instalacija

Pridruženi kasneje:
Luca Barberini, Speaking about mosaics, papir, instalacija, 2010
Emilie Delugeau, Intimacy, 2010, fotografija, 20 x 20cm
Aline Helmke, FERN-SEHEN (TELE-VISION), 2007, risba na prosojnici, 24 x 36 mm
Til Köhler, Conversation, 2010, akril na papirju, 40 x 30 cm
Annabel Lange, All-terrain, 2004, zvočna instalacija, 16’27”
Algirdas Narmontas, sharp #3, 2010, mešana tehnika, instalacija
Matthew Schum, Silver Wings, 2010, obesek za ključe, 38 x 88 x 10 mm
Anna Watzinger, The Alma Project, 2010 –, jabolkoProjekt je gostoval pri:Dunaj (A), Schleifmühlgasse 12-14
Budimpešta (H), Studio Gallery FKSE
Praga (Cz), m.odla Gallery
Dresden (D), Runde Ecke
Berlin (D), SintflutStudio
Ravena (I), Associazione Culturale Mirada
Mola di Bari (I), Pangea S. N. C.
Carigrad (Tr), Depo

Po bededah kustosa Vasje Nagya: "Po vrnitvi s potovanja, ko je poln kufer umetnosti obležal ob pisalni mizi, na njej pa kup dokumentarnega materiala, spominov in vtisov, se je pokazalo, da projekt potrebuje nekakšen sklep in se zaključi. Enostavno vrnitev del umetnikom se je takrat zdelo kot bi moral kmalu spet na pot z drugimi, toda saj ravno to ne nazadnje počnem tudi na drugačen način in je paradigma poklicnega potovanja izpolnila svoje poslanstvo. Drugače je z rezultati, ki jih je prinesla, izkušnjo, ki je edinstvena in avtentična. Po eni strani je bilo potrebno razmisliti o vsem, kar se je zgodilo ter o učinkih in posledicah, po drugi pa sta se dva umetnika s svojima deloma pridružila kovčku šele po zadnji predstavitivi v Carigradu in s tem že takrat zbudila potrebo po končni predstavitvi z vsemi avtorji in njihovimi deli. Razstava bo v Galeriji Alkatraz trajala le en večer in s tem bo ponovljena forma, ki je spremljala projekt od prvega postanka na Dunaju do zadnjega v Carigradu, z izjemo v Moli di Bari, kjer je bila predstavitev izvedena tri večere zapored. S tem je poudarjeno, da umetniška dela niso bila nikoli na tej poti prepuščena sama sebi, temveč vedno v navezi z interpretacijo kuratorja, ki je vsakič znova deloval znotraj posameznega konteksta predstavitve. O tej priložnosti bo izšla tudi knjiga, v kateri bo predstavljena pot, umetniki in umetnice s svojimi deli, prostori, ki so gostili umetnost iz kovčka ter razmišljanja o učinkih, potrditvah in zmotah s poti."

Več o projektu:

http://artinasuitcase.net/

http://www.vasjanagy.org/?page_id=467

Program Galerije Alkatraz  podpirata MOL, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS. Projekt je  podprl še Avstrijski kulturni forum. KUD Mreža/Galerija Alkatraz  je član Asociacije, društva nevladnih organizacij insamostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.

Foto: Sunčan P. Stone


16 November 2011 17:00
Vodstvo po razstavi, v okviru 29. grafičnega bienala: Justseeds Artists’ Cooperative / Zatočišče
Več informacij o razstavi in 29. grafičnem bienalu najdete tukaj

05 Oktober 2011 17:00
Vodstvo po razstavi, v okviru 29. grafičnega bienala: Justseeds Artists’ Cooperative / Zatočišče
Več informacij o razstavi in 29. grafičnem bienalu najdete tukaj09 Junij 2011 18:00
Panelna diskusija Delavsko-punkerske univerze: Vitka država, velika družba
Kaj je en dan v dvajsetih letih? Praznik. Praznik je praznik zato, da ga od jutra do poznega vecera napolnimo z veseljem. Mirovni inštitut deluje že dvajset let. To, kar delamo, delamo zato, ker hocemo, zmoremo in znamo. Tudi proslavljati znamo prav dobro. Vabimo vas, da pridete na Metelkovo, da skupaj proslavimo dvajseto obletnico obstoja in delovanja, raziskovanja in aktivizma. Kar smo skupaj naredili, ustvarili in ohranili, bi radi tudi praznovali skupaj!

Kolektiv Mirovnega inštituta,
in zanj dr. Lev Kreft

...................................................................................................................................................

Bržkone najbolj značilna poteza neoliberalnega projekta, ki jo je moč zaznati v vseh štirih ključnih zahtevah ti. washingtonskega konsenza (deregulacija, financializacija, privatizacija ter fiskalna vzdržnost), je njegova naperjenost proti državi. Če je ta v času povojnega gospodarskega razcveta (1945-1970) dejavno posegala v vse družbene podsisteme, je njena neoliberalna inačica tako ponižana na obrobno vlogo tehnokratskega posrednika, ki mora svoje odvečne pristojnosti prepustiti ustvarjalnim silam podjetniške in civilnodružbene iniciative. Namen diskusije bo reflektirati takšno stanje v njegovih najpomembnejših razsežnostih (s poudarkom na praksi nevladnih organizacij), obenem pa pokazati tudi na nujnost njegovega preseganja.

Poleg panelne diskusije bo Galerija Alkatraz gostila tudi računalniško inštalacijo, na kateri si bodo lahko prisotni odvrteli predavanja iz preteklih ciklusov predavanj Delavsko-punkerske univerze.

....................................................................................................................................................

Program:

11:00 - 12:30 Menza pri koritu - Predstavitev zbornika Vojna in mir: refleksije dvajsetih let (zbirka Politike, založba Mirovnega inštituta). V pogovoru bodo sodelovali avtorji prispevkov ter urednika izdaje Vlasta Jalušič in Lev Kreft.

18:00 - 19:30 Galerija Alkatraz - Panelna diskusija Delavsko-punkerske univerze: Vitka država, velika družba.

19:00 - 20:00 Pred Klubom Gromka -  Dobrote iz schengenske kuhinje

20:00 - 20:30 Klub Gromka - Podelitev priznanj ob 20. obletnici Mirovnega inštituta

20:30 - 21:30 Klub Gromka -   Rozateater: Kabareté Simplozij

21:30 - 22:30 Klub Gromka -  Koncert Marka Breclja: Hvaležni plačanec

22:30 Klub Gromka - DJane LIDIJA: Ska got Soul!

19 Maj 2011 13:00
Vodstvo po razstavi Trenutki možnosti umetnice Tine Smrekar
Vljudno vabljeni na vodstvo po razstavi Trenutki možnosti umetnice Tine Smrekar v četrtek, 19. maja, ob 13. uri in v ponedeljek 23.maja, ob 18.uri .

Več informacij o razstavi lahko ogledate tukaj.

06 Maj 2011 18:00
Vodstvo po razstavi Tadeja Pogačarja “Petnajst do dveh”
Vljudno vabljeni na vodstvo po razstavi Tadeja Pogačarja "Petnajst do dveh",  Sveta umetnosti,  Šole za sodobno umetnost,  13.letnik, 6.maja, ob 18.uri v galeriji Alkatraz.

Več o projektu lahko ogledate tukaj.

09 April 2011 00:00 > 29 April 2011
Deej Fabyc / Artist in Residence program v Ateljeju Azil, Metelkova mesto
Deej Fabyc, ki  je v Ljubljani že razstavljala svoje video delo na skupinski razstavi v okviru Mednarodnega feminističnega in queer festivala Rdeče zore, je sedaj na 20 dnevni umetniški rezidenci v Ateljeju Azil v Metelkova mestu. V tem času bo imela predavanje in predstavitev svojega umetniškega in kuratorskega dela v Zavodu za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana. Predavanje bo osredotočeno na umetniško delo, ki ga tu. V sredini meseca junija 2011 se bo umetnica vrnila v Ljubljano in realizirala skupek performansov in instalacijo na svoji samostojni razstavi v Galeriji Alkatraz.

Proces in raziskovanje sta pomembna elementa njenih angažiranih performans/video predstavitev. Pri  nastajajočem delu, ki bo predstavljen v Galeriji Alkatraz, je vstopna točka dejstvo, da je kot otrok živela nekaj mesecev v Ljubljani. Zaradi narave očetovega dela, je verjela, da je vohun. Službena pot ga je v poznih 60ih in zgodnjih70ih letih vodila po številnih vzhodno evropskih deželah. V letu 1970 pa je bil kot statistični svetovalec zaposlen v Titovi administraciji. To je bilo edino izmed vseh potovanj, kamor je seboj pripeljal še družino. V tem času je Deej Fabyc z družino živela v Hotelu Bellevue. Njen načrt je razkriti skrite sledove javnih in osebnih zgodovin skozi katere naseljujemo in vidimo mesto. Otroškim spominom in potencialno izmišljenim podrobnostim bo sledila kot kartograf in tako na mesto plastila alternativno zgodovino. Njeno raziskovanje, ki se je ob prihodu v Ljubljano pričelo v Arhivu Republike Slovenije, se nadaljuje in razvija.

V prezentaciji na SCCA-Ljubljana po predstavila starejša umetniška dela in obenem prosila občinstvo, da sodeluje z njo pri tekoči raziskavi. Kot del njenega ustvarjanja in raziskovanja je lov na podatke o očetu, Paulu Duncanu Jonesu. Predavanje je tudi poziv za informacije v zvezi z njim. Če želite deliti svoje informacije o njemu in Hotelu Bellevue, nas kontaktirate na: galerija.alkatraz@gmail.com Z vašo pomočjo in prispevki se bo njeno umetniško delo razvijalo še naprej!

Umetnica naslavlja psihološko dimenzijo osebne in politične izkušnje travme. Je umetnica, ki jo fascinirata sozvočje osebnih zgodovin v kontekstu širše javnosti in aganžma v zvezi z socialnimi sistemi. Njeno delo po načelu "osebno je politično" ne razlikuje med umetnostjo in življenjem.  Z obširnimi projekti performativnih instalacij in videov se je ukvarjala v 90ih letih, v zadnjem desetletju pa se je osredotočila na film in performans v živo, ker sta kot medija lažje prenosljiva. Od 90ih let razstavlja po vsem svetu. Ključne razstave vključujejo Dialogue kuratorja Thea Tegalaarsa v Galeriji W139 v Amsterdamu, Contempora v National Gallery of Victoria v Melbournu, Australiji in potujočo razstavo Don’t Call it Performance kuratorja Paca Barragana, ki je bila premierno predstavljena v Muzeju Reina Sofia v Madridu, zaključno pa v El Museo Del Barrio v New Yorku. V svoji praksi je predana  tudi  razstavljanju in sodelovanju z drugimi umetniki, kar udejanja preko direktorskega delovanja v Elastic Residence v Londonu od leta 2004 in kot članica KISSS-a, skupine umetnikov, ki se ukvarjajo s tematiko nadzora. Kurirala je številne razstave v Londonu in Avstraliji. Živi v Londonu in je trenutno izredna profesorica na Time Based Media v londonski Metropolitan University.
http://www.londonmet.ac.uk/companyinfo

http://www.elastic.org.uk/

http://fabycr.blogspot.com/

Produkcija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz, MAsarykova 24, 1000 Ljubljana

Koprodukcija: Zavod za razvoj in umetnost Art središče, Dunajska 196, 1000 Ljubljana

in

Zavod za sodobno umetnost SCCA - Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana


26 Marec 2011 20:00 > 26 Marec 2011
Predavanje Daria Seravala: LEGALIZACIJA AVTONOMIJE!
RealForma

»LEGALIZACIJA AVTONOMIJE!«

Atraktor: dario seraval
Predavanje/RealForma bo ilustrirano s 5 video deli/spoti in vsebuje 3 teorije/3 teme:
Teorija avantgarde: Avantgarda je umetnost, ki ima učinke v Realnem
Teorija ljubezni: Ne verjamem v Dvoje, ki je ustvarjeno eno za drugega in se ob srečanju Dvoje izpolni. Verjamem v Dvoje, ki se srečata in si Dvoje izgradi in tisto kar sezida ima. In če je tako, a tako je, potem se je v razmerje treba vreči brez posebnih pomislekov, saj se razmerje izumlja; sumi, dvomi, strahovi... pa soustvarjajo razmerje kakršnega se bojiš!
Teorija komunizma avtonomnih con: Komunizem je družbena ureditev, kijo sestavljajo avtonomne cone. Tam kjer Kapitalizem šepa, kjer mu spodleti, kjer proizvaja nevroze, tam je treba osvobajati nove teritorije avtonomije.
Curiculum vitæ:
univ. dipl. fil. Dario Seraval
Gledališče FV 112/15 (C'est la guerre)
Disko FV (1980–1985)
Borghesia (1982–1991, 2009–)
Kninsko mirovno gibanje (1991)
Sodelavec koordinacije mirovnih gibanj v Jugoslaviji (1991)
AKC Metelkova mesto (1993–)
Gledališče Živadinov-Zupančič-Turšič (2009–)

06 Januar 2011 18:00
Zoran Srdić Janežič / Corpus Indeterminata (*Nedefinirano telo) – vodstvo po razstavi
Vljudno vabljeni  na vodstvo po razstavi 6.1.2011 ob 18 uri v galeriji Alkatraz

Več o razstavi lahko ogledate tukaj.

Fotografije z vodstva lahko ogledate tukaj.

06 Januar 2011 00:00
Vodstvo po razstavi Zorana Srdića Janežiča / Corpus Indeterminata (*Nedefinirano telo)
Fotografije: Ana Grobler

2010

03 December 2010 18:00
Vodstvo po razstavi Ane Čigon ‘Perspektiva’ v galeriji Alkatraz
Galerija Alkatraz v sklopu dneva odprtih vrat slovenske kulture Ta veseli dan kulture vljudno vabi  na vodstvo po razstavi v petek, 3. decembra 2010, ob 18. uri.

Več o razstavi lahko ogledate tukaj.

09 September 2010 19:30
Maria Alicia Zamora Noguera / Pogovor in vodstvo po nastajajočem umetniškem delu
Pogovor in vodstvo po nastajajočem muralu ter ostalih delih umetnice sta vodila Matej Zonta in Maria Alicia Zamora Noguera. Več o projektu si lahko ogledate tukaj.  Fotografije pogovora.

09 September 2010 18:00
Boštjan Drinovec / Pogovor z umetnikom o razstavi ˝Kakofonični generator – generateur de cacophonie˝
Pogovor s Boštjanom Drinovcem se je začel v Galeriji Alkatraz in nadaljeval v njegovem ateljeju, ki se nahaja v AKC Metelkova mestu. Fotografije pogovora si lahko ogledate tukaj. Več o razstavi lahko ogledate tukaj.

17 Maj 2010 18:00
Javni pogovor DAR in DAROVANJE
Javni pogovor DAR in DAROVANJE v okviru razstave  Darila - podarimo in prejmemo Milene Kosec in Anje Šmajdek je potekal 17. 5.2010. ob 18. uri v Galeriji Alkatraz. Osrednji prispevek o sociološko - ekonomskem vidiku darovanja je imel dr. Nikolai Jeffs, svoje izkušnje pa so predstavili še: Maša Cvetko iz društva Enora in obe avtorici Milena Kosec in Anja Šmajdek. Pogovor je vodila Ida Hiršenfelder.

Več o projektu lahko ogledate tukaj.

06 Januar 2010 18:00
Vodstvo po razstavi Zorana Srdića Janežiča ‘Corpus Indeterminata (*Nedefinirano telo)’ v galeriji Alkatraz
Vljudno vabljeni na vodstvo po razstavi 6.1.2011 ob 18 uri v galeriji Alkatraz

Več o razstavi lahko ogledate tukaj.

2009

25 Oktober 2009 18:30
Javno vodstvo – Matrica:nestabilna realnost / 28.Grafični bijenale
Vodijo Jadranka Ljubičič, Ana Grobler in Sebastjan Krawczyk
(brezplačna udeležba za člane Kluba dobrih novic)

Galerija Alkatraz, Metelkova Mesto

26 September 2009 17:00
Javno vodstvo – Matrica: nestabilna realnost / 28.Grafični bijenale
Vodi Sebastjan Krawczyk

Galerija Alkatraz, Metelkova Mesto

20 September 2009 18:30
Javno vodstvo – Matrica: nestabilna realnost / 28.Grafični bijenale
Vodita kustosinja Jadranka Ljubičič in likovnica Ana Grobler

Galerija Alkatraz, Metelkova

2007

16 September 2007 15:00
27. GRAFIČNI BIENALE / delavnice
Delavnica izdelovanje plakatov v tehniki kolaža primerna za otroke od 6. do 15. leta. Delavnico je vodila Katjuša Kovačič.

14 September 2007 20:00
27. GRAFIČNI BIENALE / javna vodstva
Javno vodstvo po razstavi 3500 cm2. Vodila je Jadranka Ljubičič, umetnostna zgodovinarka.

09 September 2007 15:00
27. GRAFIČNI BIENALE / delavnice
Delavnica izdelovanje plakatov v tehniki kolaža primerna za otroke od 6. do 15. leta. Delavnico je vodila Katjuša Kovačič.

07 September 2007 20:00
27. GRAFIČNI BIENALE / javna vodstva
Javno vodstvo po razstavi 3500 cm2. Vodila je mag. Ksenija Berk.

20 Julij 2007 15:00
Počitniške krea(k)tivnosti v Galeriji Alkatraz
Delavnica izdelave kalejdoskopov. Vodila je Urška Domevšček.

18 Julij 2007 15:00
Počitniške krea(k)tivnosti v Galeriji Alkatraz
Gibalna delavnica. Vodili sta Katjuša Kovačič in Laura.

13 Julij 2007 15:00
Počitniške krea(k)tivnosti v Galeriji Alkatraz
Delavnica izdelave kalejdoskopov. Vodila je Urška Domevšček.

11 Julij 2007 15:00
Počitniške krea(k)tivnosti v Galeriji Alkatraz
Delavnica izdelovanja lutk. Vodila sta Tala Lumbar in Marko Jenič.

06 Julij 2007 15:00
Počitniške krea(k)tivnosti v Galeriji Alkatraz
Delavnica izdelave kalejdoskopov. Vodila je Urška Domevšček.

04 Julij 2007 15:00
Počitniške krea(k)tivnosti v Galeriji Alkatraz
Gibalna delavnica. Vodila je Katjuša Kovačič.

03 Maj 2007 22:00
Paulo Enrico Variz / enourni seminar/predstavitev posvečena 100. obletnici kubizma

2006

27 December 2006 15:00
Izdelovanje božičnih in novoletnih voščilnic.
Delavnico je vodila Katjuša Kovačič.

17 December 2006 15:00
Izdelovanje božičnih in novoletnih voščilnic.
Delavnico je vodila Katjuša Kovačič.

10 November 2006 18:00
Predstavitev ČKZ (Časopis za kritiko znanosti) 225 in okrogla miza

13 Oktober 2006 18:00
Predstavitev ČKZ (Časopis za kritiko znanosti) 224 in pogovor z avtorji tematskega bloka Yuniverzum