Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Daša Vinšek in Karin Vrbek: The Transient (Minljivo)

21 September 2021 > 21 Oktober 2021 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Daše Vinšek in Karin Vrbek "Minljivo" v sklopu enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



 

The Transient (Minljivo) je prvi del serije The soul mirror and void gatherer chronicles (Kronike ogledala duše in zbiralke praznine), zgodbe, postavljene v antiutopični svet po katastrofi. Interaktivna spletna stran je vpogled v računalnik protagonistke, zdravnice Zarmutkove. Ta je bil po katastrofi najden v zapuščeni stavbi, gledalka_ec pa ne izve ničesar o tistih, ki so materiale našle_i. Glavni poudarek je na zgodbi, spominih in delu zdravnice, ki se je osamljena znašla v postkatastrofičnemu svetu in ga na svoj, pogosto grozljiv način skušala osmisliti. Grozljivo postapokaliptično atmosfero dela še poudarjajo zvočna obdelava, strašljivi videoposnetki interierjev in fotografije, ki dokumentirajo medicinske poskuse, ki jih je izvajala zdravnica, ter pripadajočo kirurško opremo. Celotna postavitev strani, ki se nahaja nekje med trash in igrivo otroško estetiko, spominja na računalniško igro, pri kateri ni najpomembnejše nabiranje točk, pač pa raziskovanje vsebine. Projekt je zanimiv splet atributov računalniške igre, ki napoveduje formo serije, saj je The Transient šele njegov prvi del. Tudi to, da je pri odkrivanju in razumevanju podane vsebine čas zaveznik gledalke_ca, saj si ta materiale lahko na spletu ogleda v lastnem tempu, bolj spominja na značilnosti televizijskih serij.

The Transient se spopada s temami smrti, spoprijemanja z velikimi spremembami in duševnega zdravja v ekstremnih razmerah. Vzporednico lahko potegnemo s sodobnim časom, zaznamovanim z epidemijo, ki na podoben način oddaljuje, osamlja in straši. Tudi zato sta izvedba v spletnemu formatu in zavezanost serijskosti (nadaljevank) pomembna označevalca duha časa v tem premišljeno zastavljenem umetniškem delu.

Spletna stran projekta: https://thetransient.cargo.site/

 

Ana Grobler in Nina Baznik


 

The soul mirror and void gatherer chronicles je skupinski umetniški projekt, ki sta ga ustvarili Daša Vinšek in Karin Vrbek. Njuno sodelovanje se je začelo med prakso Erasmus na Slovaškem. Prvi del je izšel 14. decembra 2020.

Daša Vinšek (1998, Slovenj Gradec) študira na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer Unikatno oblikovanje. Zaključuje diplomsko nalogo z naslovom Iskanje intime v skodelici čaja, za katero ustvarja steklen čajni set in pripadajoče pripomočke za kitajski čajni obred. Raziskovanje novih medijev, neposredni stik z materialom in svoboda dela ji omogočajo širjenje   svojih obzorji in raziskovanje neznanih poti. Leta 2018 je imela v Slovenj Gradcu samostojno razstavo z naslovom Metanoia, sodelovala pa je tudi na več skupinskih razstavah.

Karin Vrbek (1998, Slovenj Gradec) je intermedijska umetnica ter absolventka smeri Video in novi mediji na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. V svojih delih raziskuje mikrokozmos sestave digitalnih datotek, grajenost digitalnih medijev ter razstavljanje in recikliranje odpadkov v umetniške skulpture. Zanima jo združevanje in interakcija medijev v instalacijah in interaktivnih spletnih straneh ter elektroakustična glasba. Leta 2017 je prejela nagrado mala Veronika za najboljšo pesem.



----------------------------------------------------

Druge razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)

Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)

in druge (na dnu strani)

----------------------------------------------------

Kuratorstvo: Ana Grobler, Nina Baznik
Lektura: Neja Berlič

Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo

----------------------------------------------------