Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Lucija Klauž: Izmik, zamik in zamuda

05 Oktober 2022 > 05 November 2022 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Lucije Klauž "Izmik, zamik in zamuda" enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



Bežeče podobe dreves, fasad stavb in visečih daljnovodov se ob hrumenju vlaka zlivajo, prepletajo in spajajo v abstraktno panoramsko razglednico. Potovanje z vlakom in minljiva pokrajina, ki se slika ob pogledu skozi okenski okvir, sta izhodišče za nastanek dela Občasne odtujitve umetnice Lucije Klauž. Avtorica se med vožnjo in kasnejšo refleksijo o fotografijah, ki jih med potjo posname, sprašuje o možnosti odtujitve od lastne sedanjosti ter o občutenju, razumevanju in vrednotenju časa. Proces potovanja v klasični turistični maniri beleži s fotografijo. Nabrane fotografske »spominke« nato pretvori v virtualne 3D modele, v katerih izhodiščnih fotografij ni več mogoče prepoznati. Ustvari nove objekte: 3D animacije, ki skušajo ostati ujete znotraj premika.

Preteklost ni nikoli obstajala drugače kot preko pripovedi, zato se nam vedno zdi odsotna. Podobno neulovljivi in zamujeni se zdijo tudi 3D modeli. Umetnica jih ustvari, da bi materializirala trenutek v času, možen pogled na še neodkrito pokrajino, ki se je izmaknila pogledu mnogih potnic_kov – tudi njenemu lastnemu. Ustvarjeni objekti postanejo nostalgični spominki, ki narekujejo zgodovino možne prihodnosti. V obliki stenskih projekcij gradijo nov odsev pokrajine, ki je ujeta v neskončnem počasnem, meditativnem kroženju. Gledalki_cu se začasni virtualni modeli ponudijo kot panoramski razgledi – lebdeče diorame zamujene časovnosti. Umetnica zapiše, da se »z nobeno vrnitvijo ne vrnem na isto mesto. Vsakič se spotaknem ob nekaj drugega.« Nastalih modelov je zato vedno več, pri čemer končne oblike verjetno ne bo nikoli moč uloviti. Ob razstavljene projekcije umetnica postavi na ogled tudi originalne dokumente: s telefonom posnete fotografije, ki se ob animacijah zdaj zdijo tuje in neresnične.

Povezava do animacije: https://vimeo.com/741024545

LUCIJA KLAUŽ (1999) je vizualna umetnica in kritičarka. Leta 2022 je diplomirala na oddelku za video, animacijo in nove medije Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V svoji praksi s prepisovanjem, repeticijo, tiskanjem in prevajanjem raziskuje pomene, ki se tvorijo ob prenosu besed, povedi ali celotnih besedil v nova okolja in kontekste. S pozorno dokumentacijo okolice preko različnih medijev raziskuje načine posamezničinega_kovega razumevanja in beleženja časovnosti – zamujenega, trenutnega in začasnega.

S svetlobno instalacijo Zapiski o odsevih se je leta 2022 predstavila na festivalu Svetlobna gverila v Ljubljani. Sodelovala je na 5. trienalu mladih umetnic in umetnikov: Premiera 2022 v Galeriji sodobne umetnosti v Celju. V letošnjem letu je bila izbrana za rezidenčni program Young Masters v sklopu festivala Interference v Tuniziji. Od leta 2020 deluje kot recenzentka redakcije za kulturo inhumanistične vede Radia Študent.

 


Občasne odtujitve, animacija, 2022 -

----------------------------------------------------

Druge razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)

Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)

in druge (na dnu strani)

----------------------------------------------------

Kuratorstvo: Lene Lekše
Lektura: Neja Berlič
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo