Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Žiga Gojević: “Can You Hear the Bells (Ali slišiš zvonove)”

21 Februar 2023 > 21 Marec 2023 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Žige Gojevića: "Can You Hear the Bells", enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



Razstavljeno delo Can You Hear the Bells je plakat, ki ga je ustvaril industrijski oblikovalec Žiga Gojević. Pripada seriji več kot 600 plakatov, ki so del njegovega projekta En plakat na dan – od leta 2020 vsak dan ustvari plakat, ki ga navdahne določena tema, beseda ali ideja. Plakat z zaporedno številko 588 z naslovom Can You Hear the Bells je bil ustvarjen v Photoshopu iz najdenih fotografij.

Plakat, ki govori o temačnem, grozljivem in odtujenem, lahko razumemo kot nekaj pozitivnega. Sporoča nam, kako lahko prepoznamo temo, ki je v vsaki_em posameznici_ku. Jo sprejmemo in spremenimo v nekaj lepega in obvladljivega. Iz negativnih občutkov ustvarimo moč, občudovanje in varnost. Občutke, ki so neprijetni, ki si jih ne upamo deliti z drugimi, lahko preizprašamo, o njih ponovno premislimo.

Ustvarjalno delo Žige Gojevića govori o doživljanju negativnih občutkov, ki se porajajo iz stiske. Njegov namen je le-te upodobiti in dati na plano vse, kar čutimo, doživljamo in razumemo. V tem procesu želi občutke transformirati v umetnine, pa čeprav so le-te lahko izjemno čudaske, grozljive ali neprijetne – ali pa morda prav zato.

Žiga Gojević je študent industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2020 je končal šolanje na Umetniški gimnaziji v Velenju. Istega leta je začel s samostojnim projektom En plakat na dan. Koncept je preprost: ustvari en plakat na dan na poljubno temo. Projekt naj bi sprva trajal en teden, vendar se je teden spremenil v leto, sedaj pa projekt traja že skoraj dve leti. To pomeni, da ima umetnik narejenih že več kot 600 različnih plakatov.

Projekt si lahko ogledate na njegovem Instagram profilu: @zigova_art_mapa


588. Can You Hear the Bells, digitalni plakat, 420 × 594 mm, 2022


 

---------------------------------------------------
Druge razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)
Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)
in druge (na dnu strani)
----------------------------------------------------
Kuratorstvo: Nina Baznik
Lektura: Neja Berlič
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo