Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Beti Frim: “Smetke”

07 December 2023 > 07 Januar 2024 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Beti Frim: "Smetke", v sklopu enote Neznano področje (Unfamiliar Area).



Beti Frim skozi svojo animacijo raziskuje alternativni pogled na odpadke. Med ustvarjanjem študijskega projekta pod mentorstvom Mateja Stupice je izvedla 3D-skene lastnih odpadkov in odpadkov svojih prijateljev ter tako zgradila otočje, znano kot »Smetke«. Skozi animacijo je želela prikazati odpadke z »dokumentarnega« vidika in ponuditi drugačen pogled nanje – kot orodje, s katerim človeštvo osvaja ozemlje, ali kot predmet turistične fascinacije.

Perspektiva, ki odpadke oukvirja kot novo geološko plast, poudarja globok vpliv človekove dejavnosti na zemeljske plasti, kar nakazuje, da so odpadki postali trajni označevalec naše prisotnosti na planetu. Uporaba 3D-skeniranja in grajenje virtualne pokrajine dodaja zanimivo plast, ki implicira digitalno transformacijo naših fizičnih odpadkov v virtualno kraljestvo, kar morda vabi k razmišljanju o dvojnosti našega oprijemljivega in nematerialnega okoljskega odtisa. Poleg tega pojem predstavljanja odpadkov kot predmeta turistične fascinacije uvaja družbeno-kulturno razsežnost. Zdi se, da Frim spodbuja k razmišljanju o paradoksalni privlačnosti odpadkov in postavlja vprašanja o tem, kako se družbe ukvarjajo z detritom svoje porabe in kako ga dojemajo. Na ta način animacija ne služi le kot vizualno raziskovanje, ampak tudi kot komentar človeškega vedenja, ki osvetljuje zapleteno razmerje med potrošništvom, ozemljem in okoljem. Virtualni arhipelag gledalko_ca povabi, da se sooči z lastno fascinacijo nad zavrženim.

Lucija Zajc


Beti Frim (2001) je študentka oblikovanja vizualnih komunikacij na ALUO. V svojem ustvarjanju se ukvarja predvsem s temo sobivanja človeških in nečloveških vrst v prepletu med realnim in virtualnim prostorom. Zanima jo aspekt komunikacije med različnimi vrstami, kar raziskuje skozi različne medije, od 3D-animacije in glasbene produkcije do oblikovanja z glino. Zanima jo tudi prepletanje digitalnih in analognih medijev, ponovna uporaba materialov, poleg umetnosti in oblikovanja pa jo zanima tudi tehnologija in njen potencial v povezovanju človeka z naravo. Frim je sodelovala pri skupinski razstavi Sveže ribe v Dobri Vagi in na 35. grafičnem bienalu. Kot VJ-ka sodeluje s kolektivoma Ustanova in Nimaš izbire, pri založbi bemorechildish pa je z Malo roza muco izdala tudi EP.

 

 


Smetke, 3D animacija, 2023


---------------------------------------------------
Ostale razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)
Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)
(na dnu strani)
----------------------------------------------------
Kuratorstvo: Lucija Zajc
Lektura: Sonja Benčina
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo