Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Maria Alicia Zamora Noguera / Program: Umetnik na delovnem obisku na Metelkovi v ateljeju Azil

09 September 2010 > 10 September 2010 Maria Alicia Zamora Noguera bo izvedla prostorsko intervencijo Devolutionaria, ki bo ostala stalna postavitev na steni Menze pri koritu v AKC Metelkova Mestu. Umetnica bo imela vodstvo po nastajajočem umetniškem delu, v četrtek, 9. septembra ob 19.30, otvoritev murala pa bo v petek, 10. septembra ob 21. uri.

Maria Alicia Zamora Noguera iz Nikaragve, ki je razstavljala na 28. grafičnem bienalu Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani, bo v sklopu svoje 14 dnevne umetniške rezidence v Ateljeju Azil na Metelkovi pripravila intervencijo z naslovom Devolutionaria na steni Menze pri koritu v AKC Metelkova mestu. Z uporabo gravure bo v umetniškem delu - muralu v svojem posebnem slogu združila politično ikonografijo Nikaragve z ikonografijo, ki še ostaja od časov socalizma pri nas. Umetnica prihaja na umetniško rezidenco, da bi raziskala skupne točke prej socialističnih držav, Nikaragve in Slovenije. Predvsem jo zanima ulična umetnost urbanega prostora s političnimi vsebinami. Seznaniti se želi s sodobno urbano ikonografijo pri nas, ki za inspiracijo pri oblikovanju uporablja papir in reproduktivne tehnike ter njihov pomen v danem kontekstu.

Korenine projekta, ki ga bo izvedla v Ljubljani segajo v leto 2005, ko je pripravila projekt z naslovom Participatory Public Art Project Murals October. Osnovna ideja projekta je bila izmenjava izkušenj in sodelovanje italijanskih uličnih umetnikov z nekaterimi umetniki iz Sredje Amerike. V Managui, glavnem mestu Nikaragve, so se sodelujoči umetniki soočili z novo estetiko politično angažirane ulične umetnosti, ki se je zasnovala okoli izgubljene sledi revolucij in z njmi povezano ikonografijo. S skupnimi močmi so na novo porisali steno, kjer sta bili že dvakrat do takrat izbrisani freski zaradi političnih razlogov.

Ob raziskovanju, pogovorih in sodelovanju s tukajšnjimi umetniki in posamezniki iz [A] Infoshop-a, socialnega prostora za raziskovanje in razvijanje teorije ter prakse anarhističnih gibanj, ter ostalo zainteresirano javnostjo v AKC Metelkova mestu, si bo Alicia pripravljala skice in zbirala material. Pri ustvarjanju bo uporabljala predvsem tiskane medije (časopisni papir, plakate, fotografije, nalepke), jih sestavljala v kolaže, ki bodo postavljali sporočila v povsem nove kontekste, dobivali novo estetsko vlogo in s svojim delom direktno posegala v metelkovski prostor.

Razstava je del dogodkov 17. Obletnice Metelkova mesta.

Več na: http://www.metelkovamesto.org/

Foto: Jasmina Klančar



Maria Alicia Zamora Noguera Maria Alicia Zamora Noguera Maria Alicia Zamora Noguera Predstavitev murala, Metelkova mesto The presentation of the mural Predstavitev murala, Metelkova mesto Predstavitev murala, Metelkova mesto Predstavitev murala, Metelkova mesto Predstavitev murala, Metelkova mesto Predstavitev murala, Metelkova mesto Predstavitev murala, Metelkova mesto Predstavitev murala, Metelkova mesto