Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

FemLink-Art: Agresija in Čudenje

27 Maj 2020 > 19 Junij 2020 Vljudno vabljene_i k ogledu skupinske razstave video kolažev "FemLink-Art: Agresija in Čudenje" od sredo, 27. maja od 11:00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Kuratorica razstave je Veronique Sapin.

FemLink-Art je kolektiv vizualnih umetnic, ki sta ga ustanovili C. M. Judge (ZDA) in Veronique Sapin (Francija/ Kanada) v letu 2005. FemLink raziskuje nove oblike umetniškega mreženja in transnacionalnega sodelovanja, njegov namen je tudi pomoč umetnicam, ki imajo težje razmere za ustvarjanje in manj priložnosti za razstavljanje svojih del. Do sedaj je k gradnji skupnega umetniškega dela, ki ga sestavljajo video kolaži različnih tem, ustvarjalno prispevalo 145 umetnic iz 63 držav s štirih kontinentov, z več kot 300 deli. Ustanoviteljici pišeta, da so "bila dolgo časa merila estetskega prežeta z vsiljenimi omejitvami in dominirana s principi izključevanja, legitimnosti in hierarhije"; projekt je bil ustvarjen kot izrazito političen odgovor, ki aktivno nasprotuje spregledanosti umetnic, temelji na povezovanju ter preseganju neenakosti na področju umetnosti. Deluje tako, da k sodelovanju k določeni temi video kolaža povabita umetnice, ki prispevajo osebna videnja konkretne tematike brez kakršnih koli omejitev, razen časovne. Video je namreč lahko dolg največ 2 minuti.


V Galeriji Alkatraz bosta soočeni tematiki video-kolažev Agresija (Agression) in Čudenje (Wonder)  štiriinštiridesetih avtoric, po izboru ene izmed ustanoviteljic kolektiva, kuratorice Veronique Sapin. Kljub temu, da se temi zdita popolno nasprotje, obe s pomočjo videov, presunljivih in raznolikih v avtorskih pristopih, prevprašujeta resničnost, nudita kritičen premislek o sedanjosti in razkrivata tisto, kar je v njej pogosto spregledano. Oba video kolaža sta bila že predstavljena v Galeriji Photon v sklopu Video večerov, ki jih organizira Kolektiva. Med avtoricami video  kolaža Čudenje je Vesna Bukovec z videom You Can Do It! (Zmoreš!), med avtoricami kolaža Agresija pa Ana Grobler z videom Fable (Basen).

Razstavljujoče umetnice: Evgenija Demnievska (Srbija), Vouvoula Skoura (Grčija), Luzia Simons (Brazilija), Viviana Berco (Argentina), Hiroko Okada (Japonska), Sara Malinarich (Čile), Evelin Stermitz (Avstrija), Ingrida Pičukane (Latvija), Sabine Mooibroek (Nizozemska), Véronique Sapin (Francija), Maria Rosa Jijon (Ekvador), Tayeba Begum Lipi (Bangladeš), Amaranta Sanchez (Mehika), Eva Koch (Danska), C. M. Judge (ZDA), Alessandra Arno (Italija), Tanja Koistila (Finska), Maria Dominguez Alba (Španija), Ana Grobler (Slovenija), Elaine Frigon (Kanada), Alena Kupčikova (Češka), Mesrure Melis Bilgin (Turčija), Anna Titovets (Rusija), Ligia Bouton (Brazilja), Dagmar Kase (Estonija), Laura García (Mehika), Susana Pilar Delahante Matienzo (Kuba), Zuzanna Janin (Poljska), Vesna Bukovec (Slovenija), Ayesha Sultana (Bangladeš), Maria Papacharalambous (Ciper), Loes Heebink (Nizozemska), Amina Zoubir (Alžirija), Cagdas Kahriman (Turčija), Patricija Gilyte (Litva), Carolina Saquel (Čile/Francija), Angelika Rinnhofer (Nemčija),  Itziar Barrio (Španija), Liang Wei (Kitajska), Diana Yun (Kazahstan), Cecilia Vignolo (Urugvaj), Jelena Mišković (Srbija), Chantal du Pont (Kanada), Seema Nusrat (Pakistan).

Veronique Sapin živi in dela med Francijo in Singapurjem. V Franciji je študirala umetnostno zgodovino, novinarstvo in zgodovino, v Kanadi pa jezikoslovje in video umetnost. Od leta 1994 je vizualna umetnica, ki ustvarja na področju videa, video instalaci in fotografije, ki nudijo prostor za premislek o človeški izkušnji in ranljivosti. Kot feministična umetnica v svojih delih pogosto obravnava položaj žensk. Razstavljala je na več kot 250 razstavah v več kot 40 državah po svetu. Je tudi neodvisna kuratorica. Z ameriško umetnico C. M. Judge je v letu 2005 ustanovila FemLink-Art (FL'Art), mednarodni kolektiv umetnic, ki je edinstven v svojem obsegu in trajanju. To je video kompozicija, sestavljena iz zaenkrat dvanajstih tematskih video kompozicij, ki jih tvori približno 300 umetniških del. Od ameriške premiere FemLink Art-a v februarju 2006 do sedaj so bili ti video kolaži prikazani v več kot 150ih umetniških centrih, muzejih, galerijah in festivalih. Ob deseti obletnici FemLinka je izšel obširen zbornik FemLink-Art s predstavitvami del in umetnic. V letu 2007 je bil projekt finančno podprt s strani UNESCO-a, sicer pa je redko financiran s strani institucij, saj presega okvire razpisov.

http://veronique-sapin.com

http://c-e-a.asso.fr/sapin-veronique/

http://www.femlink.org

Več o FEMLINK-ART

____________________________________________________________________________

AGRESIJA: FemLink-Art video kompozicija

Štirindvajset FemLink-Art umetnic je bilo povabljenih, da ustvarijo video na temo ‘agresija’. Kot pri vsaki novi predlagani temi, so imele umetnice popolno svobodo, da si jo interpretirajo po svoje. Edino navodilo je bilo vprašanje: ‘Kaj ti ta tema pomeni?’

Čeprav je nasilje v veliki meri prisotno v umetniških delih že stoletja, je sodobna umetnost opustila ‘pozitiven’ odnos z njim (mistične reprezentacije v nasilnih pripovedih, teatralne sublimacije, gestikulirana energija, itd.). Prevladujoče in nazorno nasilje v naši kulturi je v sodobni umetnosti in medijih pogosto olepšano. FemLink videi razvijajo ustvarjalni odziv – skupek ‘predlogov’, ki uprizarjajo objekte ali telesa, ki poudarjajo posledice nasilja, pogosto metaforično. Videi v kolažu ne odobravajo morbidnosti nasilja in nas nikoli ne postavijo pred realistično upodobitev nasilja.

Medtem ko nekateri videi presegajo grozo skozi pripovedovanje (BASEN, Ana Grobler), drugi uporabljajo estetiko reprezentacije na način ritualizirane odcepitve od realnosti z namenom podajanja resnice, ki je najbolje izražena skozi umetniško pripovedovanje zgodbe. (AGRESIJA Luzia Simons; X NA OBALI, Hiroko Okada; VELIKO ZA PREVERITI, Tanja Koistila).

Učinek želje po življenju in smrti v nekaterih videih v nas vzbudi močan občutek živosti in utre pot procesu osvobajanja (KRIK, Ingrida Picukane; IZGANJANJE AGRESIJE, Maria Dominguez Alba).

Nekatere umetnice so se odločile, da bodo o nasilju govorile na provokativen način, s postavitvijo dogodkov v ospredje (TIŠINA, Evelin Stermitz; KOT BI BILO VČERAJ, Sabine Mooibroek; NASILJE, Evgenija Demnievska), druge pa s prikazovanjem metaforičnih telesnih brazgotin, da bi obsodile zatiranje (IMPLOZIJA, Mesrure Melis Bilgin; AGRESIJA LASTNE CELICE, Anna Titovets).

Če nekateri videi obsojajo medosebno nasilje (DOMAČNOST, Amaranta Sanchez; KUHINJA, Viviana Berco), drugi naslavljajo travmatične dogodke kot način odrešitve pred bolečino skozi spominjanje (AGRESIJA, Lilian Chizoba Pilaku; AGRESIJA V BOJU Z AGRESIJO, C. M. Judge).

Pričujoči videi so tudi odraz našega časa. Teža zgodovine s svojimi konflikti je osrednjega pomena v delih nekaterih umetnic, ki obravnavajo sodobno nasilje nad posameznicami_ ki s strani države (V SPOMIN 15-LETNEMU DEČKU, Vouvoula Skoura; UGRIZ, Alessandra Arno; DEMOKRACIJA? Maria Rosa Jijon) in med posameznicami_ki znotraj družbe (JUNINA VEZALKA #1, Eva Koch; GLEDATI TEKMO, Élaine Frigon; MRTVE ČRKE, Véronique Sapin). Odraz našega časa sta tudi občutek podvrženosti napačnem obveščanju in pristranskosti medijev (AGONIJA, Tayeba Begum Lipi) in naš odziv na nepredvidljivosti omejitev svobode (gibanja) (TRAVERSALS, Seema Nusrat).

Končno, poezija in človečnost premagata temačnost in trpljenje. Poezija in humor nudita olajšanje in odrešitev ter pomagata preseči osebno in zgodovinsko težo tragedije (JAZ, CAROLINA, Sara Malinarich; KATAKOMBE, Tayeba Begum Lipi; DOVOLJ JE DOVOLJ, Alena Kupcikova).

Več o delih - v angleškem jeziku

Video kolaž Agresija - izvirna izjava kuratorice - v angleškem jeziku

ČUDENJE: FemLink-Art video kompozicija

Štiriindvajset FemLink-Art umetnic je bilo povabljenih, da ustvarijo video na temo ‘čudenja’. Kot pri vsaki novi predlagani temi, so imele umetnice popolno svobodo, da si jo interpretirajo po svoje.

ČUDENJE predstavlja preizpraševanje besede same in njenih možnih interpretacij z umetniške perspektive, ki bodisi razkriva bodisi slavi tisto, kar nam v realnosti ubeži. 24 videov pričujoče kompozicije poraja misel, da čudovito dejstvo samo po sebi ni tako zelo čudovito, temveč je čudovito takrat, ko se nanaša na svoj kontekst realnosti, kakršenkoli že je: najbolj običajen in kratkotrajen.

Umetnice raziskujejo to tematiko na različne načine. Prvi je priklic univerzalnih elementov z objekti, s preprostimi in skromnimi procesi (GLEDAMO VAS, Susana Pilar Delahante Matienzo; KROŽNI IZLET, Cagdas Kahriman; MODRO, Liang Wei; ČUDENJE, Cecilia Vignolo; OBRAZI, Chantal du Pont).

Nekatere umetnice s pomočjo teme čudenja prevprašujejo željo, ki je oblika odnosa, vedenja in, hkrati, nekaj, kar nam da misliti (JOGA POD NIČLO, Patricija Gilyte; GLOBOKO ČUDENJE, C.M.Judge).

Druge umetnice poudarjajo odnos med čudenjem in življenjem; čudenje interpretirajo kot radoščenje in presenečenje, podobno kot ga je definiral Platon: ‘biti osupel’ (v grščini: dia to thaumazein) izhaja iz filozofije (Dialog, 155d). (ČUDEŽNO TELO, Ligia Bouton; NARAŠČAJOČE BOLEČINE, Angelika Rinnhofer; KROG, Alessandra Arnò; ČUDENJE, Maria Papacharalambous).

Prisoten je tudi določen način gledanja na vsakdanje življenje in poveličevanja preprostih reči – ‘infratenek’ (ČUDENJE, Ayesha Sultana; ORKESTRALNA POPOTOVANJA, Alena Kupčikova; ZLATA URA, Loes Heebink; BREZ NASLOVA, Carolina Saquel). Običajna dejanja solidarnosti in empatije lahko preobrazijo vsakdanje življenje; čudenje je prisotno v tem, kar storimo za druge (RAZLOG ZA UPANJE, Véronique Sapin).

Čudenje nam tudi omogoča prevpraševanje lastne zmožnosti sprejemanja nepričakovanega, skrivnostnega in protislovnega: neobičajna vprašanja, ki niso oropana kritičnih sposobnosti in so, navkljub vsemu, bistvenega pomena (ZMOREŠ! Vesna Bukovec; IGRA/ BOLNIŠNICA PREOBRAZBE, Zuzanna Janin; V KAKŠEN SVET SE HOČEŠ RODITI? Amina ZOUBIR; AZIJSKA LEZBAČA, Diana Yun; ŽIČNICA, Jelena Miskovic; NUJNA SMRT, Laura García; KALEJDOSKOP REALNOSTI, Dagmar Kase; KRIPTONIT, Itziar Barrio).

Videi, vključeni v pričujočo umetniško kompozicijo, delujejo kot polifoničen orkester, ki nas vabi, da si pobliže ogledamo, kako se nas temeljna realnost ‘čudenja’ lahko osebno dotakne, v globino našega bitja.

Več o delih - v angleškem jeziku

Video kolaž Čudenje - izvirna izjava kuratorice - v angleškem jeziku

Veronique Sapin, kuratorica in koordinatorka FemLink-Arta


Prevod iz angleščine: Ana Makuc.

Produkcija: KUD Mreža, VADIA Association

Spremljevalni program:  zatvoritveni dogodek, na katerem se bomo s slovenskima avtoricama na razstavi, Vesno Bukovec in Ano Grobler, v neformalnem vzdušju pogovarjale_i o iniciativi FemLink-Art. Dogodek bo potekal pred Galerijo Alkatraz, v četrtek, 18. 6. 2020, od 17.30  na njem pa bomo predstavile_li tudi publikacijo FemLink-Art, ki je izšla ob deseti obletnici delovanja kolektiva.

Fotografije postavitve razstave: Nada Žgank.

Evgenija Demnievska, Nasilje/Violence Vouvoula Skoura, V SPOMIN 15-LETNEMU DEČKU/IN MEMORY OF A 15 YEAR OLD BOY Luzia Simons, AGRESIJA/AGGRESSO Hiroko Okada, X NA OBALI/X ON THE SHORE Viviana Berco, KUHINJA/LA COCINA Sara Malinarich, JAZ, CAROLINA/YO, CAROLINA Evelin Stermitz, TIŠINA/SILENCE Ingrida Pičukane, KRIK/SCREAM Sabine Mooibroek, KOT BI BILO VČERAJ/IT FEELS LIKE YESTERDAY Véronique Sapin, MRTVE ČRKE/DEAD LETTERS Maria Rosa Jijon, DEMOKRACIJA?/DEMOCRACY? Tayeba Begum Lipi, KATAKOMBE/AGONY Amaranta Sanchez, DOMAČNOST/DOMESTICA Eva Koch, JUNINA VEZALKA #1/JUNE’S LACE #1 C. M. Judge, GLOBOKO ČUDENJE/ANGER WRESTLES ANGER Alessandra Arno, UGRIZ/BITE Tanja Koistila, VELIKO ZA PREVERITI/PLENTY TO INSPECT Maria Dominguez Alba, IZGANJANJE AGRESIJE/EXORCISM OF THE AGGRESSION, Ana Grobler, BASEN/FABLE Elaine Frigon, GLEDATI TEKMO/WATCH LA GAME Alena Kupčikova, DOVOLJ JE DOVOLJ/ENOUGH IS ENOUGH Seema Nusrat, TRAVELSARS Mesrure Melis Bilgin, IMPLOZIJA/IMPLOSION Anna Titovets, AGRESIJA LASTNE CELICE/SELF CELL AGRESSION Ligia Bouton, ČUDEŽNO TELO/WONDER BODY Dagmar Kase,KALEJDOSKOP REALNOSTI/KALEIDOSCOPE OF THE REAL Laura García (Sibilademente), NUJNA SMRT/INCENDIO GARUDA (A necessary death) Susana Pilar Delahante Matienzo, GLEDAMO VAS/WE WATCH YOU Zuzanna Janin, IGRA/ BOLNIŠNICA PREOBRAZBE//GAME / HOSPITAL OF TRANSFIGURATION, Vesna Bukovec, ZMOREŠ!/YOU CAN DO IT! Ayesha Sultana, ČUDENJE/WONDER Maria Papacharalambous, ČUDENJE/WONDER Loes Heebink, ZLATA URA/THE GOLDEN HOUR Véronique Sapin, RAZLOG ZA UPANJE/THE REASON FOR HOPE Amina Zoubir, V KAKŠEN SVET SE HOČEŠ RODITI?/IN WHAT WORLD DO YOU WANT TO BE BORN? Cagdas Kahriman, KROŽNI IZLET/ROUND TRIP Patricija Gilyte, JOGA POD NIČLO/SUB-ZERO YOGASAN C. M. Judge, GLOBOKO ČUDENJE/DEEP WONDER Carolina Saquel, BREZ NASLOVA/UNTITLED (CUERO) Angelika Rinnhofer, NARAŠČAJOČE BOLEČINE/GROWING PAINS Alessandra Arnò, KROG/CIRCLE Itziar Barrio, KRIPTONIT/CRYPTONITE Liang Wei, MODRO/BLUE Diana Yun, AZIJSKA LEZBAČA/ASIAN DYKE Cecilia Vignolo, ČUDENJE/WONDER Jelena Mišković, ŽIČNICA/SKYLIFT Alena Kupčikova, ORKESTRALNA POPOTOVANJA/ORCHESTRAL JOURNEYS Chantal du Pont, OBRAZI/VISAGES