Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Kriminalizacija in regulacija umetnosti in javnih površin

21 Oktober 2016 Vabimo vas na javni pogovor z naslovom "Kriminalizacija in regulacija umetnosti in javnih površin", ki bo v petek, 21.10. ob 17. uri v Pritličju, na Mestnem trgu 2.

Pogovor je odmev dogodka, ki se je zgodil v četrtek, 6. 10. 2016, ko se je na zunanjem zidu AKC Metelkova mesto (Metelkova ulica) odvijal skupinski umetniški projekt, zidna poslikava Ženski mural, mitohondrijski zid, v zasnovi argentinske umetnice Laure Olalde. Projekt je potekal v soprodukciji Društva Mesta žensk in KUD Mreže/Galerije Alkatraz in je bil uvrščen v 22. Mednarodni festival sodobnih umetnosti - Mesto žensk. Pri samem izvajanju projekta sta umetnica in ena od udeleženk zaradi anonimne prijave intervencije na javni površini, prejeli kazen v višini 208,66 evrov na posameznico (številki glob 31044419, 42004611). Med samo pripravo na izvedbo, ki je potekala vsaj 30 minut, torej pred začetkom poslikave, mestni redarji niso intervenirali, kljub temu, da so bili na lokaciji prisotni ves čas.

Mestna občina Ljubljana je na naš ugovor odgovorila, da grafitiranje javnih površin ni dovoljeno, razen na 13-ih za ta namen predvidenih javnih lokacij v MOL, kamor pa navedena površina ne sodi. Njihova razlaga je, da se v MOL zavedajo, da je grafitiranje del umetniškega likovnega izraza in sestavni del urbane kulture, zato so predstavniki več oddelkov MOL v sodelovanju s predstavniki grafitarjev izbrali in določili 13 prostorov v Ljubljani, na katerih je grafitiranje dovoljeno. Predstavniki grafitarjev so po njihovem mnenju reprezentativna zainteresirana javnost, medtem ko vse uporabnice_iki, ki so/kreirajo prostor AKC Metelkova pa ne, saj nobeden izmed njih ni bil povabljen k definiranju javnih površin znotraj AKC Metelkova mesto.

Dogodek je sprožil veliko pomembnih vprašanj in odprtih dilem, ki jih bomo z gosti poskušali nasloviti. Izhodišča pogovora bodo odnos mesta do svobodnih umetniških praks in avtonomnih prostorov v kontekstu vse večje regulacije, privatizacija javnega prostora, gentrifikacija, procesi vključevanja javnosti itd.

Gostje_i pogovora:

Izidor Barši je filozof in sociolog kulture, doktorski študent teoretske psihoanalize in aktiven v Rogu, predvsem v prostoru Živko Skvotec.

Laura Olalde je argentinska umetnica, avtorica zidne poslikave Ženski mural, mitohondrijski zid

Tjaša Pureber je politologinja, novinarka in raziskovalka družbenih gibanj.

Dr. Barbara Rajgelj je doktorica pravnih znanosti in docentka za civilno in gospodarsko pravo na Fakulteti za družbene vede,

Dr. Mitja Velikonja je profesor na oddelku in katedri za kulturologijo na Fakulteti za družbene vede.

Pogovor bo moderirala Mojca Zabukovec novinarka Dela.

V priponki prilagamo pismo, ki je bilo poslan, 10. 10. 2016 na Mestno občino Ljubljana in odgovor, ki smo ga prejeli.