Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Julij Borštnik / predstavitev diplomskega dela

05 April 2007 predstavitev diplomskega dela
Institucija umetnosti, gospostvo in umetnost

Tekst, ki bo predstavljen v četrtek, se trudi iz žabje pozicije in s ptičje perspektive pogledati na institucijo umetnosti in njeno vlogo v družbi in v sistemu gospostva.

Izhodišče za tekst je bilo vprašanje: Kako in zakaj, kapitalistični trg in njegovi nadzorniki dopuščajo in vzdržujejo posebne pogoje predstavitve in trgovanja z umetnostjo? Kako to, ko sicer tako besno in brezobzirno vsiljujejo vsem vrstam produkcij, menjav in predstavitev, enotno logiko dobičkonosnosti, ki ne pozna izjem?

Posebni pogoji predstavitve in trgovanja z dodano duhovno vrednostjo so v kapitalističnem sistemu nujni, saj omogočajo neobhodno (samo)navezavo vladajočega razreda in njegovih pomožnih kadrov na dodano duhovno vrednost. Hkrati omogočajo namerno vlaganje v odtujevanje dodane duhovne vrednosti od produkcijskih in potrošniških množic. Posledica in hkrati orodje take vloge institucije umetnosti je ideološki konstrukt vzvišenega. Fikcije, ki je sestavni del vladajoče ideologije.

Hkrati pa je institucija umetnosti ideološki aparat. Institucija umetnosti je del sistema ideoloških aparatov, katerih naloga je reprodukcija produkcijskih odnosov. Kot ideološki aparat pa je institucija umetnosti, in to je pomembno, vselej-že področje razrednega boja.