Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil

07 Maj 2015 Vljudno vabljeni na predstavitev umetniškega dela umetnice Miie Puustinen in umetnika Vala Vairioa, v četrtek, 7. maja, ob 19.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Predstavitev, ki bo v angleškem jeziku, je del njune umetniške rezidence v Ateljeju Azil.

Izjavi umetnikov:

Valo Vairio

Živjo, sem 25 letni umetnik iz Helsinkov, na Finskem. Ustvarjam glasbene videe, kratke filme in slike. V Studiu Azil se koncentriram na slikarstvo. Moje slike so abstraktne in včasih naivne, ker želim, da ji vsak vidi na svoje, različne načine. Moj način dela je ponavadi zbiranje stvari iz okolice in iz zapuščenih prostorov. Vidim stare, polomljene, neuporabne in grde predmete, a vseeno lahko v njih vidim lepoto. Ti pozabljeni objekti delujejo kot navdih za nove slike in kolaže. Vedno je presenečenje to kar kaj najdeš, a mora biti na nek način tudi zanimivo: material, barva, struktura, oblike, občutek ali zgodovina predmeta – karkoli. Ponavadi so najdeni materiali le smeti, a skozi svoje delo jim želim vdihniti nov pomen, novo življenje, potem ko se nadaljuje njihova zgodba.

Miia Puustinen

Študiram tekstilno oblikovanje in umetnost na Univerzi Aalto v Helsinkih. Moj študij je povečini povezan z oblikovanjem, a vedno me je bolj zanimala umetnost in ilustracija. Tradicionalne tekstilne tehnike, kot na primer sitotisk in vezenina, so se mi vedno zdele zelo zanimive. Med aprilom in majem je v Ateljeju Azil moj projekt zbiranje vizualnih spominov. To v bistvu pomeni, da ilustriram tisto, kar dnevno vidim in izkušam. Uporabljam različne tehnike: tuš, risbo in fotografijo. Kaj je tisti trenutek, ko predmet, dogodek ali prostor postanejo spomini? Drugi del mojega projekta je izvesti te ”zbrane spomine” in narediti stensko vezenino.

Na kratko, v najini prezentaciji bova več povedala o najinih projektih in pokazala nekaj fotografij o najinem delu v nastajanju. Naredila sva tudi nekaj fotografij prostorov in struktur, ki jih vidiva kot navdihujoče in tudi te bodo del najine predstavitve.

Miia Puustinen Valo Vairio Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil Miia Puustinen in Valo Vairio: umetnika na rezidenci v Studiu Azil