Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Tina Drčar: Z glavo skozi zid – zidne poslikave

10 Februar 2015 > 10 Junij 2015 Vljudno vabljeni na otvoritev razstave z naslovom Z glavo skozi zid, umetnice Tine Drčar, ki bo v torek, 10. februarja 2015, ob 15. uri v Avli Ministrstva za kulturo.

Pri tokratni razstavi z naslovom Z glavo skozi zid bodo predstavljene zidne poslikave umetnice Tine Drčar in proces njihovega nastajanja v neposredni soseščini Ministrstva za kulturo. Umetnica že vrsto let prispeva monumentalne zidne slike, ki krasijo stavbe, strehe in pročelja Avtonomnega kulturnega centra (AKC) Metelkova mesto. Leta 2004 je diplomirala na Visoki šoli za risanje in slikanje z delom Grafiti in grafitno slikarstvo pri profesorjih Marku Butini in Tanji Mastnak. Delo, ki je pomenilo začetek raziskovanja zidnega slikarstva, je poslikava atrijskega prostora nekdanje Male šole z naslovom Akvarij, ki je nastala v času, ko sta z Binetom Skrtom delovala kot tandem. Ta poslikava je tudi njuno diplomsko delo. Mural Mrtvaški ples na stavbi Garaže je prvo delo tandema zaradi katerega je skupnost AKC Metelkova mesto umetnikoma dodelila ateljejski prostor.

Tina že od začetka sodeluje pri projektu Urbani likovni projekti (od leta 2004 program KUD Mreže), kjer gre za umetniške posege na stavbah in javnih površinah AKC Metelkova mesto. V tem sklopu so nastale njene javne poslikave, Vitraž na stavbi Hlev (tandem Tina in Bine), zidna slika Apokalipsa na stavbi Garaže (tandem Tina in Bine), Deka iz Šutke, Paviljon, Zmajeva roža, Raketa in GLOBINA 14 na stavbi Pešci. Pri vseh javnih intervencijah zaznavamo, da je umetnica razvila izjemen čut za povezovanje v timsko delo z različnimi umetniki in rokodelci, ki jih vključuje v svoje projekte.

Tina Drčar likovno interpretacijo prenaša tudi v druge medije; od klasično slikarskih del do izdelave estetsko uporabnih predmetov (pručke, namizna svetilka iz recikliranega materiala v sklopu projekta Svetlobna gverila) ter izdelave unikatnih plakatov za Defonijo. Vodi tudi otroške delavnice.

Umetničino likovno raziskovanje črpa iz bogate zgodovinske zakladnice umetnosti grafitov, street arta, klasičnega in stenskega slikarstva. Za njena dela so značilna ploskovitost, poudarjanje kontur ter barvitost, kar lahko asociira na naivno umetnost. Pri njenih podobah se prepletajo družbeno-kritične teme ter impulzi notranje spremljave stanj in racionalnih zaznav prostora in časa. Njene podobe izhajajo iz grotesknega gledališča, ki jih iz resničnega življenja umetnica prenaša v svoj likovni svet.

Ob razstavi bo izdan pregledni katalog.

V času razstave pripravljamo še spremljevalni program z več javnimi vodstvi in dvema delavnicama. O terminih spremljevalnega programa vas bomo sproti obveščali.

Produkcija: Ministrstva za kulturo RS
Koprodukcija: KUD Mreža/ Galerija Alkatraz
Zahvala: Mednarodni grafični likovni center

Tina Drčar Z glavo skozi zid Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave Tina Drčar: Z glavo skozi zid - zidne poslikave