Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Stripburgerjeve Stranpoti stripa: Oficina Arara – Ararina tiskana džungla

18 November 2014 > 09 December 2014 Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Ararina tiskana džungla, kolektiva Oficina Arara, v torek, 18. novembra 2014, ob 20.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Razstava je del razstavnega projekta Stranpoti stripa, k ga organizira Stripburger / Forum Ljubljana.

Za jesensko in zimsko kolekcijo so v uredništvu revije Stripburger pripravili čeden stripovski asortima razstavnih projektov, delavnic, projekcij in pogovorov. Ena od njih je tudi razstava v Galerij Alkatraz, ki bo gostila vsestranski umetniški kolektiv Oficina Arara iz Portugalske.

Stripburger se je pri snovanju programa osredotočil na tiste avtorje oziroma projekte, ki strip vpenjajo v širše okvire različnih umetniških praks. Pokazati želijo na različne medijske aplikacije stripovske kulture in s tem opozoriti na širino njenega izraza. Tako so jih zanimale predvsem tiste avtorske pozicije, kjer je strip zgolj eden od likovno narativnih kodov, ki prehaja v druge oziroma sooblikuje nove formalne in vsebinske izraze. Z razstavno linijo v sklopu Stranpoti stripa želijo ob siceršnjem fokusu na področje stripa izpostaviti hibridno součinkovanje različnih medijev in žanrskih formul, hkrati pa predstaviti in kontekstualizirati tudi manj običajne prakse vizualnega snovanja, ki ga bodo avtorji v vlogi delavniških mentorjev tudi velikodušno podelili.

Okupacija metelkovske galerije, pod katero se podpisuje grafični oziroma umetniški naredi-si-sam laboratorij z domicilom v Portu na Portugalskem, bo tukajšnjemu občestvu predstavila še eno samoniklo greenroots umetniško iniciativo, ki stremi k preseganju ustaljenih produkcijskih oziroma likovnih praks. Oficina Arara pulzira in vibrira kot živahen multifunkcionalen art kolektiv, ki ga zaznamuje eksperimentalen in igriv odnos do umetnosti. Monumentalno grafično instalacijo, s katero se tokrat prvič predstavljajo v Sloveniji, tvori eklektičen nabor del, ki so jih člani kolektiva ustvarili v zadnjih letih. Pretežen del njihovega ustvarjanja temelji na tehniki sitotiska, ki ga v nadvse eksperimentalni maniri združujejo z drugimi grafičnimi in slikarskimi tehnikami, da bi z izrazito vizualno svežino in hudomušnostjo izpostavili vidike organskosti in materialnosti umetniškega tiska. Ob razstavi, v sklopu katere bo izveden tudi poseben razstavni projekt na prostem, bo potekala delavnica izdelovanja mask.

OFICINA ARARA je nastala leta 2010, ko je svoje moči združila skupina posameznikov najrazličnejših ustvarjalnih provenienc (Miguel Carneiro, Dayana Lucas, Luís Silva, Bruno Borges, David Ferreira, Daniela Duarte, Pedro Nora, idr.). Skupina deluje v Portu na Portugalskem, kjer imajo lasten studio v industrijskem hangarju. Ta se po potrebi spremeni tudi v živahno kulturno prizorišče, kjer potekajo koncerti, razstave, delavnice ... Večinoma ustvarjajo ročno tiskane posterje, knjige, ovitke za plošče ..., pri čemer izhajajo iz osnov risbe, slikarstva, street arta in stripa. Ustvarjajo lastne avtorske projekte pa tudi različne tiskovine za projekte drugih ustvarjalcev in kulturnih združenj. S svojimi projekti se pogosto podajajo tudi v javne urbane prostore. Sodelovali so tudi na razstavi Pozor, delo!

www.oficina-arara.org

Projekt sofinancira: Instituto Camoes Portugal - Ministério dos negócios estrageiros.
Producent: Stripburger/Forum Ljubljana.
Koproducent: Galerija Alkatraz/KUD Mreža.

Vizualni material za novinarje: www.stripburger.org/press/arara

Vabljeni tudi na brezplačno enodnevno delavnico izdelave mask z Oficino Arara, v Slovenski etnografski muzej, v soboto 15. novembra od 11.00 do 13.00 in od 14.00 do 18.00. Delavnica je brezplačna in namenjena starejšim od 11 let. Število mest je omejeno. Prijave so obvezne. Material in orodje bo priskrbel organizator, kljub temu pa so udeleženci vabljeni, da prinesejo svoje najljubše pripomočke (škarje, spenjač, olfa nož, barve, papir ... ).

PRIJAVE: Sonja Kogej Rus (Slovenski etnografski muzej). Telefon: 01 30 08 750, 031 72 89 55 E-mail: sonja.kogej-rus@etno-muzej.sivvv


Vizualni material za novinarje je na www.stripburger.org/press/araraOficina Arara: Ararina tiskana džungla Oficina Arara: Ararina tiskana džungla Oficina Arara: Ararina tiskana džungla Oficina Arara: Ararina tiskana džungla Oficina Arara, Ararina tiskana džungla Oficina Arara: Ararina tiskana džungla Oficina Arara, Ararina tiskana džungla Instituto Camoes logo Stripburger logo Forum_Ljubljana_Logo foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM foto/ photo: Misanthrope ToNFilM