Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Walter Steinacherk / Souvenirs

21 Februar 2008 > 02 Marec 2008

Fascinacija s Titom ni samo ex-jugoslovanski fenomen, njegova podoba je pritegnila pozornost tudi Walterja Steinacherja, trenutnega gostujočega umetnika na Metelkovi. Za razliko od nekdanjih Titovih podložnikov avtor ni ne osebno ne čustveno determiniran zato ponuja pogled z distance. Komunistična ikonografija kulta osebnosti je sproducirala celo serijo upodobitev maršala, ki pozira v različnih vlogah. Te fotografije so uporabljene v tehniki medium painting, ki zahtevajo velik vložek dela.

Trenutno stanje tega projekta bo razstavljeno v galeriji Alkatraz, možen pa je tudi ogled umetnikovega ateljeja. Osnovna ideja ni nova raziskava o vlogi in delu Josipa Broza Tita, temveč odpira razmislek o metodah kapitalistične družbe, ki tudi svoje nasprotnike spreminja v potrošniško blago – najbolj razvpit primer je gotovo Che Guevara.
Poleg Titovih platen se slikar posveča še eni ikoni socialističnega časa – Cockti. Čeprav to ni bila pijača njegove mladosti je njena marketinška podoba prepoznaven simbol preteklega časa.

Mag. Walter Steinacher

je prvi Umetnik na delovnem obisku / Artist-in-residence programu, ki je nastal iz potrebe po aktivnejšem pretoku ljudi in idej na področju kulture in umetnosti v AKC Metelkova mestu. Program je zasnovan tako, da gostujoče umetnike spodbuja k povezovanju in aktivnemu vključevanju v lokalno skupnost. Program Umetnik na delovnem obisku / Artist-in-residence temelji na mobilnosti, interdisciplinarnosti, participatornosti, gradi dialog in sodelovanje tako med umetniki kot tudi med umetnostjo in širšo skupnostjo. Razstava Souvenirs je plod Walterjevag trimesečnega delovnega obiska.

Poleg razstave si lahko kolekcijo souvenirjev ogledate še v muzejski zbirki Javka pri Rdeči zvezdi (stavba Pešci – atelje) avtorja Marka A. Kovačiča.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Več informacij: Mag. Walter Steinacher
typotektonik@gmx.at
typotektonik.net
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sponzor razstave je Droga – Kolinska!

Walter Steinacher / Souvenirs Walter Steinacher / Souvenirs Walter Steinacher / Souvenirs Walter Steinacher / Souvenirs Walter Steinacher / Souvenirs