Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Čajanka za sodobno umetnost N13: Performans – od režiranega dogodka do spontane javne intervencije

15 Junij 2014 20:00

Nadaljujemo s spodbujanjem diskurza in refleksije sodobne vizualne umetnosti, tako kritiške kot dialoga med umetniki in publiko. Čajanke se ne želijo ukvarjati z umetniško infrastrukturo, pač pa s formami in vsebinami v sodobni umetnosti. Tako občasno pretresajo tudi na videz znane pojme kot so performans, javna intervencija, umetniški dogodek (happening) ali situacija.

Zakaj se konkretni umetnik/ca odloči za časovno omejen in minljiv performativni izraz, ki je težko ulovljiva in nepredvidljiva umetniška oblika? Zakaj kurator pritegne in omogoči to situacijo, kdaj v galerijo in kdaj v javni prostor? Je galerija oz. zaprt prostor vmesna faza med teatrom in ulico? Do kakšne mere je situacija režirana, vnaprej predvidena, igrana in koliko interakcije z občinstvom dopušča? Gre za vzbujanje užitka, voajerstva, neugodja ali vsega po malem? Je posnetek performansa arhivski dokument ali umetniški video? Kakšna so spoznanja s konkretnih performansov in na kakšni ravni je performans v primerjavi s tujino? Kaj porečejo umetniki in kuratorji na pogost očitek gledalcev, da želijo s svojimi temami predvsem šokirati?

O vsem tem in vprašanjih publike se bodo pogovarjali Samira Kentrić, ena iz dvojice umetnic skupine Eclipse, ki je izvedla številne performanse z odmevnimi in izzivalnimi vsebinami na temo ljubezni in erotike, pogosto v povezavi z aktualnimi problemi slovenske družbe oz. dodeljenimi družbenimi vlogami; Jurij Krpan, umetniški vodja Kapelice, galerije za raziskovalno umetnost, ki ima bogato zgodovino in izkušnje s področja domačega in mednarodnega performansa; ter Zoran Srdić Janežič, ki ga zanimajo predvsem skupinski umetniški dogodki v javnih prostorih. Pogovor bo vodila umetnica in novinarka Aleksandra Saška Gruden.

Informacije:

15. junij  2014 ob 20. uri v Kino Šiška – Kiosk (pritličje), Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana
Gosti: Samira Kentrić, Jurij Krpan, Zoran Srdić Janežič
Moderatorka: Aleksandra Saška Gruden
Produkcija: Zavod za sodobne umetnosti in kulture Gulag
Koprodukcija: Kino Šiška, Galerija Alkatraz

Čajanka za sodobno umetnost N13