Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Sally Noall / Opazovalec

21 Maj 2008 Galerija Srečišče, Hostel Celica

Najavljamo: predstavitev del in performansa angleške ustvarjalke SALLY NOALL, ki bo 21. maja 2008 ob 20.00 v Galeriji Srečišče, Hostel Celica.


Pred tem je Sally Noall upodabljala površino kot ravnino, z minimalno globino. V seriji, ki jo ustvarja sedaj pa so njena slikarska izhodišča nekoliko drugače zastavljena, saj uporablja področja realizma, ki je formirano z svetlobo in senco in na področja ravnine ustvarjene z barvo in vzorci vnaša kontrast. Dela so različnih velikosti. V zadnji seriji umetnica upodablja tekočo hrano, ki je delom dala barvo, teksturo, strukturo in blesk, podobno kot pri tradicionalnem slikarstvu, z razliko, da je hrana ustvarila nestabilno površino, ki se lahko tekom časa spreminja in razkraja. Iz hrane, ki je nuja, užitek, so nastale packe, madeži, ki so neprijetni in mažejo čisto površino papirja. Nekaj je v nas samih, da lahko iste stvari narejene z bolj tradicionalnimi materiali sprejemamo, vendar jih po drugi strani zavračamo, če so narejene z hrano.

Med upodabljanjem mundanega in produkcijo dela, ki je vsakdanje obstaja prefinjeno ravnotežje.
Interes in inspiracija za ta dela je umetnica črpala iz zanimanja za trenutke vsakdanjega življenja, ko smo postavljeni v pozicijo preprostega opazovalca.

Podobe vzete iz mehkopornografskih in glamuroznih poz so poskus obrniti idejo ‘gledanja’ in ‘gledalca’, dejanja gledanja in dojemanja. Medtem, ko se poslednje podobe fokusirajo na upodabljanje gledanja in opazovanja, je umetnica poskušala obrniti to pozicijo na glavo in postaviti opazovalca v neugodno pozicijo opazovanja preko upodobitva podob samih in njihove materialne uporabe. Dekleta na slikah prevzemajo pozicijo gledalca, ker se zavedajo, da so opazovane in videne, medtem ko so odvisne od gledalca, ki jim daje razlog za njihovo delovanje.

Angleška ustvarjalka Sally Noall je končala študij na Falmouth College of Arts/university College Falmouth. Leta 2008 na isti fakulteti zaključuje magisterski študij. Je prejemnica nagrade Dennis Mitchell Sculpture za leto 2006 in nagrade Midas Project Graduate za leto 2007. Predstavila se je že s samostojnimi projekti v Veliki Britaniji in uspešno sodelovala tudi na mednarodnih razstavah.

Predstavitev bo potekala v okviru umetniškega rezidenčnega programa R.o.R - RESIDENCY PROGRAMM v Šempasu skupine BridA (Sendi Mango, Jurij Pavlica in Tom Kerševan).

Sally Noall / Opazovalec Sally Noall / Opazovalec Sally Noall / Opazovalec Sally Noall / Opazovalec Sally Noall / Opazovalec Sally Noall / Opazovalec Sally Noall / Opazovalec Sally Noall / Opazovalec Sally Noall / Opazovalec Sally Noall / Opazovalec