Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Peter Ciuha: Fraktalne grafike 1989-2014 (prvih četrt stoletja)

21 Marec 2014 18:00 > 16 April 2014

Peter Ciuha: Fraktalne grafike 1989-2014 (prvih četrt stoletja)

Letos mineva 25 let od prvega srečanja s fraktali - v ateljeju Slavka Tihca, s knjigo: „The Beauty of Fractals“ in z njenim zadnjim poglavjem: „Do it Yourself“.
Fraktali so v osemdesetih letih pretresli matematični svet, saj so na najbolj preprost mogoč način razložili in poustvarili neskončno kompleksnost narave.
Ter dokazali, da je ne bomo nikoli popolnoma ujeli v mrežo znanosti.

James Gleick je v knjigi „Kaos: rojstvo nove znanosti“ prvič uporabil izraz „Metuljev efekt“ - ki pravi, da lahko v naravi že najmanjši neizmerljiv dogodek - kot udarec kril metulja, dolgoročno povsem spremeni usodo vesolja.
Besedilo so spremljale slike, ki niso bile podobne ničemur, kar sem videl prej.
Da bi šel v to smer še naprej od matematikov, sem začel pisati svoje fraktalne programe v jeziku „Turbo Pascal“. Ti so spremenili računalnik v edinstveno orodje za raziskovanje abstraktnih oblik in barv.
Fraktali so ena od možnih oblik geometrije narave. V svojih oblikah so matematično povsem pravilni, s spreminjanjem barv, pa se doseže estetska zanimivost in nepredvidljivost.

Na spremembe oblik in barv je osredotočena ta postavitev.
Razstavljene so tri skupine del - šest sitotiskov, ki jih je na osnovi fraktalnega motiva izvedel beneški grafični velemojster Fiorenzo Fallani leta 2001 in so tokrat prvič prikazane javnosti.
Vsaka je drugačna. Kombinacija materialov in barv - potipajte jih - poudarja temo razstave - kontrast med svetlobo, barvo in temo, ob sedanjem posebnem trenutku - enakonočju in začetku pomladi.
Drugi dve - osvetljeni, sta tiskani z „Ink-jet“ tiskalnikom velikega formata na blago, pritrjeni na pleksi steklo in osvetljeni od zadaj. Motiv je „čokoladna punčka“ v navpični in vodoravni obliki.
Izrez iz fraktalnega prostora prikazuje, da je ta neskončen - kot vesolje. Prvič razstavljeni.
Tretja skupina del, pa se predvaja na ekranu in prikazuje barvno potovanje ali barvno animacijo palete barv, ki sestavlja posamezne motive.

Dodana je glasba, ki jih je najbolj „resonančno“ zaznamovala - skupine: Art of Noise - „Paranomia“ in „Moments in Love“ (1984-86) ter album „L' Apocalypse des Animaux“ grškega glasbenika Vangelisa (1973).

Vsebinsko so dela odprta - ogledalo za obiskovalca, pripovedujejo le o raziskovanju ali poti v neznano. Spreminjati nevidno v vidno, je zame notranja luč umetnosti, ki me kod sveča veščo, nenehno kliče k sebi.
Srečanje pa je tokrat dialog s skupino Articulation Artistica International in Mirkom Malle-jem z našimi skupnimi temami: fraktali, svetlobo, glasbo, predvsem pa z življenjem svobode in prostosti.

Povezave - splet: www2.arnes.si/~soppciuh

e-pošta: peter.ciuha@guest.arnes.si 041 573 879, Fraktalni film „Presence“:

http://black.fri.uni-lj.si/mouseionserapeion/page3.php?query=+Peter+Ciuha