Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Mia Makela in Marko Košnik / Pogovor o “živem kinu” in “videoinstrumentalizmu”

28 Maj 2008 Pogovor o “živem kinu” in “videoinstrumentalizmu”
v galeriji Alkatraz, Metelkova, Masarykova 24, Ljubljana

Mia Makela je v Barceloni delujoča finska umetnica, ki je v zadnjem destetletju letih večino svojih naporov posvetila nastopom z videom v živo in utemeljila področje delovanja s terminom “živi kino” (“live cinema”). Ob solo nastopih širom sveta in sodelovanjih s številnimi glasbeniki in sorodno delujočimi videasti, vodi tudi delavnice, postavlja instalacije in objavlja teoretske tekste, med katerimi so številni posvečeni “živemu kinu”.

16. maja je s solo nastopom otvorila Festival pomladi v Mestnem muzeju v Ljubljani, vodila tudi delavnico živega kina in te dni zaključuje dvotedensko rezidenco v Sloveniji.

Za zadnji večer njenega bivanja v prestolnici sta Mia Mikela in Marko Košnik povabila drug drugega na javni razgovor, ki ga v galeriji Alkatraz gosti kuratorka Jadranka Ljubičič.

Kaj pravzaprav druži napovedana razpravljalca? Po primerjavi njunih biografij je najbolj očitno, da sta oba otvarjala berlinski Transmediale, Makela leta 2004 in Košnik letos. Pripadata različnim generacijam, uporabljata pa kopico enakih in podobnih programskih in elektronskih orodij. Poznavalci bi znali poiskati še marsiketero stično točko v delu ene in drugega, prav gotovo je prepoznavno dolgoletno raziskovanje podobne problematike in ukvarjanja s praksi pripadajočo teorijo. Prav gotovo pa bosta v sredinem pogovornem salonu vzpostavila razmerje med “živim kinom” kot ga razlaga Mikela in “videoinstrumentalizmom” kot ga je definiral Košnik davnega leta 2001.

Stalna potreba po refleksiji lastnih pionirskih prizadevanj obeh performejrev nam obeta osvetlitev zaodrske problematike specifčne izrazne zvrsti v sodobni umetnosti, ki bi jo uradnejše predstavitve stežka zagotovile.

Marka Košnika poznamo kot polimedijskega umetnika, ki se je vzopostavil na sceni v osemdesetih kot konceptualni mislec v zgodnjih alternativnih skupinah. S sodelavci že četrt stoletja producira učne in raziskovalne situacije, odprte laboratorije in medijske platforme, predvsem posvečene sinhronizaciji avtorjev iz različnih področij, s poudarkom na samoorganizaciji. Deluje kot performer. pisec, glasbenik, instalacijski umetnik, producent in video instrumentalist.

Razgovor bo potekal v angleškem jeziku.

Povezave na spletu:
http://www.solu.org
http://www.solu.org/profile.html
http://www.festivalpomladi.com/fp2008_program_eng.html
http://wiki.vidvox.com/index.php/Videoinstrumentalism
http://web.mac.com/marchegon