Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Tjaša Pogačar Podgornik: Nič od tega

19 Marec 2014 Vabljeni na enodnevno razstavo z naslovom »Nič od tega«, Tjaše Pogačar Podgornik, ki bo na ogled v sredo, 19. marca ob 20h, v Galeriji Alkatraz.

Razstava ne bo »predstavitev mlade obetavne umetnice«, niti »nadarjene izstopajoče umetnice najmlajše generacije«, pa tudi ne »prodorne umetnice, ki s svojim prepoznavnim slogom zaznamuje aktualno likovno sceno.« Ne bo »odkritje nove generacije«, niti »nov val nečesa, kar smo že pozabili.« Ne bo »prelomno vračanje«, ne »minimalen izraz manifestacije«, niti »preučevanje formalnih motivnih in vsebinskih elementov znotraj konkretne materije«, niti »neposredno nagovarjanje gledalca«. Ne bo »profiliran pogled na tematiko«, niti  »subjektiven a hkrati kompetenten uvid«. Ne bo razstava »emblematičnega dela«, ne »radikalne oblike del«, ne bo »eksistencialna prevetritev osebnega in širšega družbenega preizpraševanja«, niti »spodbujanje izhodišča za umetniški dialog in kritično mišljenje«. Ne bo »kritično preizpraševanje aktualnih družbeno-političnih problemov«, niti »iskanje odgovorov« ali »zastavljanje vprašanj« in ne bo »vrnila zaupanja v umetniško spoznanje«.

Predstavljeno delo ne bo »inovativno in aktualno«, ne »družbeno kritično«, niti »angažirano«. Prav tako ne bo »odlično, klasično poznavanje metjeja« ali »čisto 'tkanje' na podobah«, niti ne bo kazalo »izrazite poetične moči«, ne »močnega osebnostnega značaja in nadnaravne občutljivosti« pa tudi ne »subtilnega pristopa« umetnice. Ne bo »svojevrsten likovni odziv«, ne »fleksibilno iskanje novih poti umetniškega ustvarjanja in pripravljenost delati« in ne bo govorilo o tem, »kako obstati v času krize in šoka«, niti o tem »kako preživeti in obstati v umetniškem sistemu«, ne o tem »kako se soočiti z vse pogostejšimi finančnimi rezi v kulturi«, niti o tem »kaj pomeni biti umetnik v današnjem času poznega kapitalizma«. Ne bo »tematiziranje trenutnih pogojev udeležbe v proizvajanju kulturnih produktov in artikuliranje svojih razmišljanj o umetnosti, trenutnem položaju umetnika v umetnostnem sistemu in širšem bivanjskem kontekstu«. Ne bo govorilo o »vlogi posameznika v naraščajoči absurdni družbeni stvarnosti« niti o »ekonomskih preživetvenih taktikah, ki bi omogočile izognitev sistemski regulaciji«, niti o »spektakelski funkciji umetnosti«, ne o »umetniku kot tržni znamki«, niti o tem »kako spektakel ne zavrača kritike«. Ne bo »raziskovanje razvoja lokalnega okolja in prostora in časa« niti »zavedanje pogojev bivanja v sodobni družbi«.     Ne bo razstava o tem, da »so mreženje, dobri odnosi z vplivnimi ljudmi in spretna samopromocija enako ali celo bolj pomembni kot lastna ustvarjalnost«, ne o tem, kako »morajo umetniki in kulturni izvajalci svoje ideje in nazore podrejati aktualni kulturni politiki, da kot umetniki sploh lahko delujejo«, niti ne bo o tem ..... itn
_____________________________________________

V galeriji si lahko ogledate utrinke razstave v nastajanju.


DSC_0062 DSC_0068 DSC_0086