Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Mircea Nicolae / Google Tourist

27 Junij 2008 > 19 Julij 2008

Razstava je del zaključnega projekta Laboratorija kuratorskih praks 2007/2008 z naslovom Destinacija: Metelkova. Definicija konteksta Metelkove mesta je udeležence Laboratorija usmerila, da so kuratorsko strategijo oblikovali kot povabilo umetniku iz tujine in s tem do prostora Metelkove vzpostavili oddaljen, distanciran pogled.

Spomini prostora, možnost za drugačen vpogled in ustvarjanje zgodovinskih podob, mutacija simbolov in znakov, realizacija in reprodukcija zgodovine, so le nekatere od možnosti, ki jih ponujajo gostujočemu umetniku na Metelkovi. Ta je mesec dni v stiku z neposredno okolico delal na umetniškem projektu, ki ga je naslovil Google Tourist.

Udeleženci Laboratorija in kustosi razstave: Nataša Bodrožić, Petra Milič, Teja Rot, Jernej Škof in Vanja Žanko.

Razstava bo na ogled od 27. 6. do 19. 7. 2008, galerija pa je odprta od ponedeljka do torka, od 17. do 20. ure; od srede do petka, od 21. do 24. ure.

Vabljeni!

Gostujoči umetnik

Mircea Nicolae (Bukarešta, 1980) sodi v mlajšo generacijo sodobnih romunskih umetnikov, ki živi in deluje v Bukarešti. Že več kot dve leti raziskuje urbana prizorišča in opuščene industrijske zgradbe romunskih mest, Sibia, Bukarešte, področja Ramnicu Valcea in Cluja. Projekt v nastajanju sestavlja sto posegov in intervencij v zapuščene in javne stavbe v Romuniji. Nicolae proučuje in razkriva historično ozadje specifičnih prizorišč, ki jih za krajše obdobje tudi zasede in spremeni v razstavni prostor. Med najbolj mističnimi, intrigantnimi in pomenljivimi lokacijami, ki so doslej pritegnile umetnikovo pozornost, so gledališča (eksperiment Deserted Cinema), trgovine (Deserted Shop, Calea Victoriei), zgodovinski in kulturni spomeniki (Historical Monument, Memorial of Rebirth), opuščene pekarne, cerkev, porušena v času komunističnega režima (Demolished Church), parlamentarna stavba v Bukarešti (Plaster Molding) in raznovrstne (delno) porušene mestne hiše (Demolished Houses).

Več: http://mircea-nicolae.blogspot.com/
Razstava Google Tourist

Naslov projekta razkriva dvoje. Prvič: za analizo Metelkove in njenega konteksta je bilo uporabljeno digitalno geografsko orodje, pa tudi druga raziskovalna sredstva, na primer branje besedil o tej problematiki in srečevanje z ljudmi z lokalne scene. Zaključki, do katerih sem prišel, so rezultat razmišljanja osebe, ki prihaja od zunaj, turista oziroma gosta, ki je v omejenem časovnem obdobju (v enem mesecu) skušal razumeti bistvo Metelkove. To je zunanji pogled, označen z željo po védenju, vendar tudi s površnostjo, saj je možno, da obiskovalec s kamero posname napačno sliko v napačnem trenutku z napačnega zornega kota. Kljub temu obstaja velika verjetnost, da bo ta naključni zapis odstrl dejansko stanje in bo zato pomenljiv.

S podobo Triglava sem poskušal Metelkovo umestiti v širše simbolično in geografsko polje. Reinterpretacije, ki so jih po originalnem umetniškem delu skupine OHO ustvarili Irwini in trije Janezi Janše, so le nekatere izmed podob, ki se nanašajo na idejo ikoničnega slovenskega Triglava, na misel pa pride tudi slovenski grb. V jukstapoziciji z mavričnimi stebri, ki spominjajo na kopico evro simbolov, troglava gora postane polemična podoba, ki opozarja na dejstvo, da trenutni sistem, ki nadzira življenje Slovencev, ni nič več povezan z ideologijo komunistične partije, temveč z ekonomijo samo. Bela gora tako opusti predhodno mitologijo in sklicevanje na ostala dela sodobne umetnosti ter se prelevi v navidez naivno podobo s preobratom.

Z uporabo satelitskih fotografij z Google Eartha sem nenazadnje poskušal razkriti nekaj značilnosti Metelkove kot dejanskega prostora v mestu. Dve podobi "severa in juga" poudarjata dve različni urbani krajini, ki jima pripadata dva dela Metelkove. Očitno je, da je severni del povezan z industrijskim železniškim predelom in da južni del pripada stanovanjskemu predelu mesta. Tovrstne razlike sem poskušal izbrisati z uporabo ogledala, s katerim želim poudariti skupno funkcijo Metelkove kot celote - ta mesto Ljubljano oskrbuje s kulturnimi dobrinami, njen razvoj pa trenutno podpira država.

Mircea Nicolae

Vizualno gradivo / vabilo: http://www.worldofart.gro/visiting-artist/vabilo/

Več: www.worldofart.gro
Produkcija

SCCA, Zavod za sodobno umetnost - Ljubljana
Svet umetnosti - Šola za sodobno umetnost
Vodja šole Svet umetnosti: Saša Nabergoj
Mentorica Laboratorija kuratorskih praks: Petja Grafenauer Krnc
Koordinatorka šole Svet umetnosti: Maja Lozić
E-mail: svetumetnosti@scca-ljubljana.si
www.worldofart.growww.worldofart.gro
V sodelovanju z

Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Masarykova 24, Ljubljana
Vodja galerije: Jadranka Ljubičić
Tel.: + 386 1 434 03 45,
e-mail: kud.mreza@guest.arnes.si
galerijalkatraz.org
Projekt so podprli

Okolje Consulting, d.o.o.; Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo; Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Medijski sponzor: inDirekt
Dodatne informacije:

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, 1000 Ljubljana (uradne ure: 11.00-15.00)
Kontaktna oseba: Maja Lozić (koordinatorka Sveta umetnosti)
Tel.: (01) 431 83 85, faks: (01) 430 06 29
e-mail: svetumetnosti@scca-ljubljana.si
www.scca-ljubljana.si

KUD MREŽA/GALERIJA ALKATRAZ, MASARYKOVA 24, 1000 LJUBLJANA
galerijalkatraz.org
e-mail: kud.mreza@guest.arnes.si
telefon: +386 (0)1 434 03 45
fax: +386 (0) 1 432 33 78
mobi: + 386 (0) 40 454714