Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Neven Korda: Teža jabolka

14 December 2013 Vabljeni k ogledu instalacije: Teža jabolka, umetnika Nevena Korde, v soboto, 14. decembra 2013 med 17. in 23. uro., v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

Dileme sodobnega trenutka v umetnosti in družbi: Teža jabolka v Galeriji Alkatraz, v soboto, 14. decembra 2013 med 17. in 23. uro.

Družbeno kritična instalacija Teža jabolka upodablja položaj alternativne umetnosti v družbi glede na njen položaj med drugimi položaji na polju umetnosti in vpliv vseh teh položajev na invanzivno infaltilnost kulture pri zatonu umetnosti v kulturi.
Umetnost se je instrumentalizirala na vse bolj ozek elitizem na eni strani in na izdelke za množice na drugi strani. Cinizem je še danes prisoten na obeh močno skrčenih polih, vmes pa je vse večje področje izpraznitve – hrupna tišina.
Korda je nedvomno ugotovil, da so prostori kulture na Metelkovi in sploh prostori alternativne meje paradoksalno naravnani v »potrošnjo« in ne v »produkcijo, ki se jo potroši«. Ugotavlja, da se je podrla meja med umetnostjo in kulturo in je kultura zalila umetnost. Družbeno kritična umetnost, tako s strani avtorjev in aktivistov, kakor teoretikov, pa obsceno soustvarja oz. emancipira svetovno gospostvo.
Teža jabolka je konceptualno delo družbeno kritične avtopoetike v video tehniki na polju zajemanja informacij, njihove obdelave in zgodovinjenja. V sklopu instalacije je objekt Scenosled, v katerem so popisane ključne časovne točke avtonomije na Metelkovi.
Z umetnostjo nad kulturo! Umetnost je delo, ki ga proizvede umetnik. Umetnost, ki ne bi odpirala, ki ne bi širila polja svobode, pravzaprav ne bi imela smisla. Umetnost pa ničesar ne more odpirati ne da bi se popolnoma zaprla vase.

Teža jabolka (prva postavitev 12. - 20. november 2013, +MSUM)
Galerija Alkatraz, 14. december 2013
avtor: Neven Korda
kustosinja: Jasmina Klančar
oblikovanje: Lijana Veličkovič
programiranje: Branko Ždralo
Zahvala: Stephan Doepner, SCCA-Ljubljana, Janez Štamberger, Boštjan Čadež
Produkcija: Zavod Zank
Projekt je podprlo: Ministrstvo za kulturo RS.

Neven Korda je svojo čisto video prakso odprl na začetku tisočletja, sredi družbenega defetizma,  ponovnega razglašanja konca zgodovine, instrumentaliziranja umetnosti s strani novih političnih gibanj in nevladnih organizacij v kulturi. Zastavil je program oboževanja lepega in ga upodabljal v svojih scenskih performansih, video instalacijah in performativnih budnicah. Z besedami upanja in žalosti, radosti in strahu, bežnih nostalgij in čutnih tihožitij, v teh delih upodablja paradoks človeka za kamero, ki je v tem, da se prostor za prakso in uporabo umetnosti krči navkljub napihovanju volumna umetnosti v kulturi in sploh vseprisotnosti 'kulturnosti' v današnjih družbah.
Sodeloval je in bil tudi sam pobudnik platform ustvarjalcev elektronske umetnosti, ki z umetnostjo povezujejo dva polja elektronike: galerijsko in delavniško (workshop) kulturo na eni strani, ter klubsko in koncertno kulturo na drugi strani. Gre pravzaprav za prelivanje v obe smeri čez napetostno mejo med umetnostjo in kulturo.

S klikom na  povezavo lahko prenesete dokument Izbrani deli vodstva po razstavi Teža jabolka, 20. 11. 2013, v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Spodaj prilagamo seznam podnaslovov dokumenta:

Oprostite, presvetli, ali vi govorite o avtonomni umetnosti ali o avtonomni Metelkovi?
Antiglobalistični paradoks
Z umetnostjo nad kulturo
Neofinančna redukcija
Borba za sredstva med akterji (prezentatorji) in zastopniki (reprezentatorji)
1985 – začetek razgradnje transpodročne scene
Intermedibani, vojščaki neofinančnega kapitalizma in druge anomalije
Kratka razprava o razumnih muzejskih nalogah danes in o pogojih generiranja novega.

Neven Korda, Teža jabolka Neven Korda, Teža jabolka Neven Korda, Teža jabolka