Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

XXII. Čajanka za sodobno umetnost

15 September 2008 20:00

Jesensko sezono Čajank za sodobno umetnost bomo odprli z predstavitvijo umetnikov mlajše generacije. Tokrat se bomo pogovarjali z umetniškim tandemom Niko Oblak & Primožem Novakom.

Nika Oblak, rojena 1975, je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 2002. V šolskem letu 2000/2001 se je študijsko izpopolnjevala pri prof. K. Sieverding na Hochschule der Kuenste v Berlinu. Od leta 2002 umetniško sodeluje s Primožem Novakom. Leta 2005 je zaključila magistrski študij videa na ALU v Ljubljani.

Primož Novak, rojen 1973, je diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 2002. V šolskem letu 2000/2001 se je študijsko izpopolnjeval pri prof. K. Sieverding na Hochschule der Kuenste v Berlinu. Od leta 2002 umetniško sodeluje z Niko Oblak. Leta 2006 je zaključil magistrski študij kiparstva na ALU v Ljubljani.

Nika Oblak & Primož Novak sta avtorja, ki na ironičen, humoren način odpirata vprašanja ujetosti posameznika v kolesje sodobnega sveta in nezmožnost pobega. Avtorja v svojem delu ironizirata pomen sodobnih medijev ter komunikacije med gledalcem in medijem. Sprašujeta se o vlogi in vplivu medijev na sodobnega gledalca, pri čemer opažata, da se javna občila do gledalca danes obnašajo nadrejeno, saj mu narekujejo, kaj naj misli in kako ter mu vsiljujejo svoje vrednote oziroma vrednote sodobne potrošniške družbe. Z njima se bo pogovarjala Jadranka Ljubičič.

Čajanke za sodobno umetnost

so serije projektov diskurzivne narave, skušajo vzpostaviti diskurzivno, dialoško in vizualno situacijo na področju sodobne umetnosti in so odprte za vse, ki si želijo konstruktivni stik in drugačen način širjenja znanja, podob in informacij, nekakšen Bahtinovski karneval namenjen menjavi vednosti o aktualnih temah na področju sodobne umetnosti.

Čajanke pripravljajo Petja Grafenauer Krnc, Jadranka Ljubičič in Zoran Srdić.

Čajanke za sodobno umetnost so v produkciji KUD Mreža / Galerije Alkatraz in Zavoda za sodobne umetnosti in kulture GULAG