Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Igor Eškinja: Dan zatem

27 November 2013 > 13 December 2013 Vljudni vabljeni na otvoritev in javno vodstvo po razstavi Igorja Eškinje: Dan zatem, v sredo 27. novembra 2013, ob 20.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

Lahko se slepimo, da je umetnost avtonomna, toda verjetno je pomembno, kaj storimo potem.

Ta razstava je bila sprva načrtovana za leto 2010. Takrat bi bila bistveno drugačna.

Dan zatem je projekt po projektu, ki ga je izbrisal vdor realnega v razstavo. Zato Dan zatem sodi v Galerijo Alkatraz, galerijo, ki deluje v okviru AKC Metelkove mesta, kjer so vdori realnosti stalnica.

Razstava, ki jo je umetnik leta 2011 postavljal v projektnem prostoru Fondazione Arnaldo Pomodoro v Milanu, se ni nikdar odprla. Namesto tega je vrata za vekomaj zaprl milanski razstavni prostor. Umetnik ni mogel manipulirati z razstavnim prostorom. Ta je manipuliral z njim.

Eškinja je prvotni projekt zasnoval kot instalacijo in serijo fotografij povezanih z nekdanjo milansko tovarno, v kateri je domoval razstavni prostor fundacije Arnaldo Pomodoro. Na sivih tleh galerije je s črnim prahom, ki je ostal od nekdanje industrije, ustvaril risbo valujočega morja. Zaprtje razstavišča je ustavilo razstavo. Projekt je z vdorom realnega življenja iz zgodbe o nekdanji tovarni postal neznaten kamen v mozaiku zgodovine stavbe.

Dan zatem je vse mirno. Mediji so novico objavili, dogodki so bili odpovedani, glasovi jeze so potihnili. To je dan, ko umetnik z meditativnimi gibi pomete umetniško delo, ki ni našlo gledalcev.

Umetnik bi tu lahko obstal in dovolil, da delo prepusti plašču novih pomenov, ki bi jih tkali drugi, a namesto tega se je odločil, da bo projekt, ki ga ni bilo, popeljal v Dan zatem. Iz ostalin razstave je Eškinja ustvaril Dan zatem, pričanje o razkroju prvotnega projekta. V video instalaciji model milanskega razstavnega prostora briše podobe procesa v katerem črni tovarniški prah postaja morje. Tudi tokrat prostor določa vidnost, a umetniško delo je zdaj tisto, ki ima zadnjo besedo.

Dan zatem ni prinesel žalovanja za tistim, kar je bilo, ampak je na sivih ruševinah ohranil umetnost. Dan zatem je projekt o vztrajanju in preseganju, o ohranjanju umetniške izjave tudi takrat, ko bi bitko marsikdo vodil drugače. Z vdori realnega se umetnik spopada na bojnem polju umetnosti in na umetniški način.

Petja Grafenauer


Igor Eškinja (1975, Reka) je leta 2002 diplomiral na Beneški akademiji likovnih umetnosti. Za njegovo prakso so značilni metafora, znak in spremenjene kompozicije. Razstavne prostore izrablja na kritičen in subverziven način. Razstavljal je v Camera Austria, Gradec, Avstrija (2013), MAC/VAL, Pariz, Francija (2012) 2. Industrijski bienale, Ekaterinburg, Rusija (2012), Museum of Arts and Design, New York, ZDA (2012), Power Plant gallery, Toronto, Kanada (2011), Kuntsforum Bank of Austria, Dunaj, Avstrija (2011), MSU Zagreb, Hrvaška (2011), Kuntlerhaus Bremen, Nemčija (2010), Forum d’art contemporain, Luksemburg, Luksemburg (2009), Wellcome Collection, London, GB (2011), Kunstforum, Dunaj; Avstrija (2009) in na 7. Manifesti, Italija (2008). Njegova dela so na ogled v javnih zbirkah:  MAXXI Rim, Italija, MSU, Zagreb, Hrvaška; FRAC Carquefou, Nantes, Francija; MMSU, Reka, Hrvaška; MAC/VAL, Pariz, Francija; CAB-Caja de Arte, Burgos, Španija, in v privatnih zbirkah.

Fotografije iz otvoritve: Sunčan P. Stone



Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem Igor Eškinja: Dan zatem / The Day After Igor Eškinja: Dan zatem / The Day After