Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

14. Mesto žensk, Mednarodni festival sodobnih umetnosti: Kinda Hassan / Ašura in Selda Asal / Odporne na smrt

17 Oktober 2008 > 30 Oktober 2008 Kinda Hassan (Bejrut) / Ašura/Ashoura / video instalacija
Selda Asal (Istanbul) / Odporne na smrt / Hard to Die / dvd projekcija
Organizacija: Mesto žensk
V sodelovanju: Galerija Alkatraz
S podporo: Roberto Cimetta Fund

Šiitski muslimanski komemoracijski praznik Ašura (Ashoura) je posvečen spominu na Alija Huseina, vnuka islamskega preroka Mohameda, ki je konec 7. stoletja kot mučenik padel v bitki pri Karbali. Ta žrtveni praznik z veliko mučeniške krvi predstavlja za mlade redko priložnost srečanja in celo zapeljevanja. Skozi oko kamere je umetnica zabeležila ljubezenske igre ter razkrila spolne vloge in z njimi povezana pričakovanja, kjer je ženska (le) objekt pogleda moškega/plenilca.
Dokumentarni video ob novih vlogah tradicionalnih običajev opozarja tudi na odpor do ustaljene tradicije družinskega prava, ki še danes pogosto omejuje življenje mlajše generacije v obliki dogovorjenih porok, patrilinearnega dedovanja ipd.

Kinda Hassan

je vizualna in zvočna umetnica, ki dela z mediji, kot so fotografija, video, instalacija ipd. Njena dela so razpeta med teorijo, virtualnim prostorom in vsakdanjim življenjem, raziskuje pa tudi vpliv množičnih medijev in družbenih obredov. Dejavna je tudi v okviru bližnjevzhodne glasbene založbe eka3productions. Z videom Yet Another Shot je sodelovala na festivalu Transmediale 07.

Video instalacija je del večletnega dokumentarnega projekta Restore Hope, ki preizprašuje paradoksalno realnost življenja na robu smrti. V videu o tradiciji častnega ubijanja so v ospredje postavljene posameznice, ki so morale zapustiti življenje doma, da bi se izognile smrti. Brez komentarja sledimo zemljevidu neposrednih izpovedi o usodah deklet in žensk, ki so izbrale življenje. Častna ubijanja niso povezana z religijo, ampak s tradicijo, ki je ponekod še živa, zlasti na Bližnjem in Daljnem vzhodu, od ruralne Turčije, Pakistana in vse do Indije. Video je posnet v Nemčiji, kamor so posameznice prebegnile, a ubijanja se dogajajo tudi v ZDA, Kanadi in drugod. Čeprav so ubijanja zakonsko prepovedana, vsem ne uspe preživeti; medtem pa storilci – člani družine - pogosto ostanejo na prostosti.
Selda Asal

je novomedijska in video umetnica, ki s svojim delom posega na področje socialnega dela, psihoanalize in ustvarjanja kot terapije. Zanimajo jo neposredne življenjske izkušnje označenih, izgnanih in odtujenih v sodobni družbi. Skozi povezovanje umetnosti, aktivizma in kritične obravnave mehanizmov nadzora razkriva zamolčana dejstva človeške družbe ter išče načine za ustvarjanje območij »svobode« in druženja. Selda Asal je tudi idejna vodja projekta Apartment (http://apartmentproject.com).

http://seldaasal.com

Kinda Hassan Selda Asal Kinda Hassan Kinda Hassan Kinda Hassan Kinda Hassan Kinda Hassan Kinda Hassan Kinda Hassan Kinda Hassan Kinda Hassan Kinda Hassan