Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Nika Oblak & Primož Novak / Saetchi Collection Gostovanje v galeriji Zero Project, Berlin

01 November 2008 > 14 November 2008 Samostojna razstava Saetchi collection
Gostovanje v galeriji Zero Project, Berlin

Samostojna razstava Saetchi collection, tandema Nike Oblak & Primoža Novaka.
Delo Saetchi Collection je zasnovana kot zbirka replik umetniških del tržno uspešnih sodobnih umetnikov. Uporabila sva strategijo, ki je pogosta pri kopijah uveljavljenih modnih in tehničnih blagovnih znamk, kjer Adidas postane Amidas, Hitachi pa Fitachi. Originalna imena umetnikov in ime zbirke sva spremenila, vendar le toliko, da so še vedno razpoznavna. Najina zbirka obravnava odnos med globalno ekonomijo in znamčenjem oziroma trženjem sodobne umetnosti.

Osrednji pomen v zbirki Saetchi Collection dobi odnos med originalom in kopijo v sodobni umetnosti, vendar ne v smislu Benjaminove tehnične reprodukcije. Najina zbirka izpostavlja znamčenje sodobnih umetnikov in vrednotenje umetniškega originala oz. kopije, kot odnos med neprecenljivim oziroma ničvrednim. Kajti potem ko umetnik postane zvezda, kot pravi Charles Saatchi, lahko proda karkoli, česar se dotakne.

Razkorak med ničvrednim in neprecenljivim ni značilen zgolj za umetnost, današnji čas in sodobno družbo, temveč tudi simbolizira neuravnoteženost globalne ekonomije, kjer razvite države za svojo blaginjo izkoriščajo nerazvite države tretjega sveta. Tako piratske kopije modnih in tehničnih blagovnih znamk vidiva kot kreativno reakcijo na hermetičnost globalne ekonomije. Ustanovitev svojega sistema, postavitev svojih pravil.

Najina zbirka omogoča, da si vsakdo lahko privošči umetniško delo Damiena Hirsta, Jeffa Koonsa, Tracey Emin ..., oziroma Damona Horsta, Jeffry Kunsta, Trace Amine ... Slednje je mogoče tudi zato, ker so umetniška dela izdelana v državah, ki nudijo ceneno delovno silo. Tako delo Saetchi Collection problematizira vprašanje avtorstva, umetnika kot blagovne znamke, agresivno globalno ekonomijo in elitizem na umetnostnem trgu.

Nika Oblak

rojena 1975, je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 2002. V šolskem letu 2000/2001 se je študijsko izpopolnjevala pri prof. K. Sieverding na Hochschule der Kuenste v Berlinu. Od leta 2002 umetniško sodeluje s Primožem Novakom. Leta 2005 je zaključila magistrski študij videa na ALU v Ljubljani.
Primož Novak

rojen 1973, je diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 2002. V šolskem letu 2000/2001 se je študijsko izpopolnjeval pri prof. K. Sieverding na Hochschule der Kuenste v Berlinu. Od leta 2002 umetniško sodeluje z Niko Oblak. Leta 2006 je zaključil magistrski študij kiparstva na ALU v Ljubljani.

www.zero-project.org

Saetchi collection