Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Nataša Ribič Štefanec: Evina druga narava

29 Maj 2013 > 28 Junij 2013 Galerija Alkatraz vljudno vabi na otvoritev razstave umetnice Nataše Ribič Štefanec: Evina druga narava, v sredo, 29. maja 2013, ob 20. uri, v Galerijo Alkatraz, Metelkova mesto.

Galerija Alkatraz vljudno vabi na otvoritev razstave umetnice Nataše Ribič Štefanec, Evina druga narava, v sredo, 29. maja 2013 ob 20. uri, v Galerijo Alkatraz, Metelkova mesto.

Nataša Ribič Štefanec, ki se odlično znajde v risarski in grafični disciplini, nam v galeriji Alkatraz predstavlja cikel najnovejših slik. Slikarska platna zapolnjujejo ženski obrazi, v katerih  je zaobjeta vsa  moč portretne izraznosti in delno figuralike. Iz podob izstopajo karakterne značilnosti upodobljenk, od mladostnic do starejših ženskih obrazov; tematsko pa se avtorica dotika frustracij, duševnih razpetosti, vprašanj življenja in smrti, disfunkcionalnosti odnosov, odraščanja, vpetosti in nevpetosti v družbeni sistem itd.

Portreti, ki jih slika, so nekakšne poduhovljene animacije ženskega obraza, zreducirane na bistvo, ki ga predstavlja. Teme, ki jih odslikuje, pa se navezujejo na ujetost in tempo bivanja tu in zdaj. Vse to slikarka poskuša upodobiti na preprost, karikiran, očem razumljiv način, s kancem humorja in ironije. Evina druga narava kot serija, torej razkriva temno plat v nas, tisto, kar je očem skrito, in s čemer se neradi soočamo. Zato se je zavestno odločila za stilizacijo portretov, humorno pretiravanje, disproporce portretirank ..., vse z namenom, da poskusi detabuizirati duševna stanja, ki jih ljudje ne maramo preveč.

Razstavo Evina druga narava lahko razumemo v tem greenbergovskem pojmu kot antipod realnemu. Umetnica tako pred nami odstira absurdnosti današnjega bivanja in biti, kjer smo velikokrat ujetniki lastnih življenjskih nesmislov. Danes je človek izgubil svojo individualnost in postaja vedno bolj podoben številki ali v najboljšem primeru računalniški datoteki. Ta pot konstituiranja identitete nima konca, vedno se konča v kaosu, ki ga povzroča človek sam. To absurdnost in grotesknost človeške biti, v tem primeru ženske, je umetnica raziskovala že v  svojem umetniškem projektu, ki ga je naslovila Srečno novo leto,  pri tokratni razstavi pa gre za slikarsko nadgradnjo. „Bit je tisto najbližje, a bližina je človeku najdlje.“ (Martin Heidegger) Napraviti oddaljenost za bližino, je naloga umetnosti; odsotnost pretvoriti v prisotnost, tako, da se le-ta nikdar ne razkrije v svoji dokončnosti.

Razstava Evina druga narava nam odkriva to »strast realnega«, kjer pride do premestitve, ko se preveč približamo želenemu objektu, kajti ta privlačnost se sprevrže v karikiranost in grotesknost človeške biti. Slika je sestavljena iz zgodb ter opisa doživetega v času. Brez teka časa, se ne da povedati nobene zgodbe, in ravno na tej točki se pojavi absurdna situacija, saj so slike zamrznjene v trenutku. Vendar ravno ta, navidezna nezmožnost, odpira nov svet, ki izhaja iz interpretacije gledalca. Le-ta vedno aktivno sodeluje pri interpretaciji zgodbe, ki se skriva onkraj logike strogo vidnega sveta.

Jadranka Plut


Nataša Ribič Štefanec, rojena leta 1963 v Ljubljani, leta 1988 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, v razredu prof. Bernika, leta 1991 končala podiplomski študij slikarstva pri prof. Gustavu Gnamušu, v letih 1991-93 obiskovala podiplomski študij grafike pri prof. Branku Suhyu. V domovini in tujini se je predstavila na več kot dvajsetih samostojnih in več kot tridesetih pomembnejših skupinskih razstavah. Njena dela so uvrščena v več domačih in tujih likovnih zbirk, med drugim v zbirko dunajske Albertine. Živi in ustvarja v Ljubljani.

fotografije: Sunčan P. Stone

Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Evina druga narava Nataša Ribič Štefanec, Jezni otrok