Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Matej Čepin: Lep dan, mar ne?

08 Maj 2013 > 24 Maj 2013 Galerija Alkatraz Vas vljudno vabi na otvoritev razstave umetnika Mateja Čepina: Lep dan, mar ne?, v sredo 8. maja 2013, ob 20. uri, v Galerijo Alkatraz, Metelkova mesto. Kustos razstave je Jani Pirnat.

Galerija Alkatraz Vas vljudno vabi na otvoritev razstave umetnika Mateja Čepina: Lep dan, mar ne?, v sredo 8. maja 2013, ob 20. uri, v Galerijo Alkatraz, Metelkova mesto. Kustos razstave je Jani Pirnat.

S puhlicami, kot je ''Dober dan, mar ne?'' in morečim strmenjem, eksibicionisti, čudaki in iztirjenci vseh vrst iz Čepinovih slik srkajo energijo in zahtevajo pozornost od mimoidočih v zakotju temačnih parkov. Žrtev doživi travmo in podoba nadlegovalca in okolice se ji v trenutku vtisne v spomin. Celjski slikar Matej Čepin skozi svoja slikarska dela in instalacije raziskuje prav podobe drugačnosti in domačnosti, ki vzbujajo nelagodje. Ko poskuša razumeti like svoje domišljije, postane voyeur, pasivni zaveznik, ki slika okamenele podobe šoka. Pojavi, ki nas privlačijo in hkrati odbijajo ter občutki znanega, a vendar tujega, nas pogosto silijo, da objekt opazovanja zavržemo, še preden ga utegnemo razumeti. Stvaritve Mateja Čepina gradijo prav na teh občutjih freudovskega Das Unheimliche. Gre za strah pred samim seboj, za katerega želimo da ne bi obstajal, vendar slutimo, da je še kako z nami. Strah pred smrtjo in našo pogubnostjo za bližnje.

Umetnik v postavitvi razstave Dober dan, mar ne? v razstavni prostor s slikami umešča po vsebini podobne scenske instalacije. Sestavni del instalacij so postave v starinskih oblačilih, zamrznjene v trenutkih nenavadnih opravil. Odtujenost in ujetost v morbidno zastalost v času in prostoru, lahko povežemo z filmi Davida Lyncha, kot je npr. Eraserhead (1977), z videi serije Clown Torture Bruce'a Newmana ali performansi in videi Paula McCarthy'a, kot je npr. Painter iz let 1995. V delih omenjenih umetnikov Matej Čepin išče načine kako ustvariti pravi psihološki učinek slik in instalacij na gledalca. Avtorja v ustvarjanju zagotovo definira tudi zaposlitev v zavetišču za brezdomce v Celju, kjer je priča nevsakdanjim usodam in dogodkom, ki izvirajo iz socialnih in karakternih stisk. Njegov neusahljiv vir bizarnih vsebin je dnevni tisk. Zbira fotografije in nenavadne naslove. Izbrane izrezke v ateljeju po stenah lepi v kolaž ljudskih morbidnosti in obsesij, ki je neke vrste stenčas s sporočilom »Saj ni res, pa je!«

Kolaži služijo kot predloga za velika platna, poimenovana »temačni vrtovi«, kjer so osebe naslikane plosko in realistično ter po svoji čistosti in učinku izstopajo iz na debelo nanešenega reliefa temačne impresionistične narave. Pregled opusa ustvarjalca kaže na različne raziskovalne faze. V zgodnejših delih opazimo navezave na slikanje množic iz karnevalov Jamesa Ensorja ali intimne portrete Gabrijela Stupice, očitne so tudi razpadajoče figure Francisa Bacona. Obenem se predvsem v slikanju temačne narave čuti umetnikovo abstraktno ekspresionistično eksperimentiranje. Matej Čepin del svojega obsežnega in raznolikega opusa, kljub pogostemu razstavljanju v Sloveniji in izven nje, v Ljubljani s samostojno razstavo predstavlja prvič.



Jani Pirnat
















Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Lep dan, mar ne? Matej Čepin, Ein Garten in ... (And She s Not Even Pretty)