Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Srdjan Ljubiša Stoiljković / FABERZEJEVO VZHODNO JAJCE

27 Marec 2009 > 03 April 2009

"Ročna bomba spremenjena v Faberzejevo zahodno jajce je poskus transformacije orožja v umetniški objekt. Faberzejevo jajce je leta 1897 izdelal Carl Faberge, dvorni draguljar. Tradicija je nastala, ko je Nikolaj I, oče zadnjega carja, svoji ženi, carici Mariji Fedorovni, podaril velikonočno jajce. Tej je darilo tako ugajalo, da je car naročil Fabergeju, naj mu vsako leto izdela eno in ga osebno dostavi na dvor. Po smrti Nikolajevega oceta je tradicijo nadaljeval sin. Ta je jajca poklanjal svoji materi in ženi. Zadnje jajce v zbirki je bilo narejeno za Veliko noč 1917.  ...metamorfoza ikonografije destrukcije. Fenomenologija vojne in militarizacija družbe je pustila veliki pečat na področju bivših jugoslovanskih republik. Objekti, ki jih avtor razstavlja asocirajo na destrukcijo in agresivnost, ki jo uteleša vojaški ustroj. V prvi vrsti gre za kritiko naraščajoce militarizacije družbe, ki jih avtor izpostavlja s sakralizacijo objekta, ki je namenjena destrukciji in spremembo le tega v simbol moči in želje."

Srdjan Ljubiša Stoiljković

je rojen leta 1980 v Nišu. Leta 2006 je zaključil študij Akademije likovnih umetnosti  smer slikarstvo v Beogradu. Od leta 2005 je aktiven član društva Pokreta alternativne kulture ZALET v katerem deluje kot asistent umetniškega direktorja v sekciji vizualnih umetnosti. Razstavlja doma in v tujini.

Srdjan Ljubiša Stoiljković Srdjan Ljubiša Stoiljković Srdjan Ljubiša Stoiljković Srdjan Ljubiša Stoiljković Srdjan Ljubiša Stoiljković Srdjan Ljubiša Stoiljković