Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Maša Štrok / Komisija

20 Maj 2009 > 06 Junij 2009

Edina povezava med restavratorskim delom (katerega umetnica opravlja za preživetje) in slikanjem (ki se dogaja spontano) je ta, da za svoja slikarska dela uporablja okvirje in podokvirje z restavratorskega odpada, ter jih pred napenjanjem in preparacijo platna sanira za lastne slike.

Koncept njenih slik je zasnovan na mazohistični potrebi posameznika po podrejanju najrazličnejšim institucijam. Maša Štroka v svojih slikah, ki so izrazito figuralne, upodablja tim. »komisije« kot človeške like robustnega videza. Komisija ji predstavlja pomembno »instanco« v življenju posameznika, ki mu ponavadi odrejajo način življenja in tako neposredno vplivajo na posameznikovo socialno in ekonomsko pozicijo znotraj družbe.

Teksti, ki spremljajo njene slike so intergralni deli, slikarka jih povzema iz citatov pesmi znanih izvajalcev Teda Miltona, Amy Winehous, Discipline kičme, Crampsov, Iggy Popa in Kate Pierson, Buldožerjev, Žoambo Žoet Workestrao…

Intenzivnost izbranih barv in besedila iz pesmi ne označujejo neko navidezno stanje veselja in radosti temveč autoironično življenjsko igro umetnice.

Maša Štroka

je rojena leta 1973 v Zagrebu na Hrvaškem. Diplomirala je na umetniški akademiji v Zagrebu, smer slikarstvo. Od leta 1995 dela na Hrvaškem restavratorskem zavodu na oddelku za štafelajno slikarstvo. Leta 2000 je bila na študijskem izpopolnjevanju na Studio restauro di pinti v Firencah, Italiji. Do sedaj je večkrat razstavljala na samostojnih in skupinskih razstavah na Hrvaškem. Živi in dela v Zagrebu.
Razstavo sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo.

Komisija Komisija Komisija