Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Miklós Erhardt / The Tequila Gang & Ladja norcev

20 Avgust 2009 > 25 Avgust 2009

The Tequila Gang (1998) 57 minut, Hi8 in Super 8, prenesena na video
Projekt Miklósa Erhardta
Filmska režija: László Hudák in Imre Lénárt
Video dokumentacija: Imre Lénárt
Montaža: Miklós Erhardt
Producent: Balázs Béla Studio Foundation (BBSA)

The Tequila Gang je film, ki niha med dokumentarcem, fikcijo in psihodramo. Upodablja zgodbo o skupini brezdomcev iz Budimpešte, z njimi v glavnih vlogah.

The Tequila Gang se je razvil iz socialno dokumentarnega projekta Inside Out (1997) Dominica Hislopa in Miklósa Erhardta (imenovana tudi Big Hope), pri katerem so brezdomci iz Budimpešte fotografirali in podajali razlage teh fotografij iz svojega vsakdanjika. László Hudák, eden izmed udeležencev Inside Out, se je z energijo, voljo in zadovoljstvom posvetil daljšemu ustvarjalnemu procesu, ki se je kasneje razvil v film.
Kot že v projektu Inside Out je bil predmet razprave, samo-zastopanje marginaliziranih družbenih skupin, v nevarnosti; ali skupine posedujejo pravico do svoje podobe in pripovednosti in kako kulturno/družbena hierarhija vpliva na branje teh podob in/ali pripovednosti.
The Tequila Gang seznanja z atipično situacijo kulturne antropologijie, kjer obveščevalci (oz. ovaduhi) sprejmejo odgovornost, da artikulirajo svojo vsebino v kulturno-umetniški format, brez vsiljevanja znanstvenih analiz in zaključkov. Film ima dva režiserja. Eden je László Hudák, “vodja” skupine brezdomcev, ki je ustvarjal situacije in dajal navodila igralcem in snemalcu, drugi pa kulturni antropolog / socialni delavec Imre Lénárt, ki je na diskreten način dokumentiral prizore. Montaža filma je sledila Hudákovi zgodbi. Strokovni vidiki in sodelovanja so bila skrčena na potrebni minimum.

Ladja norcev – The Ship of Fools
Little Warsaw / Miklós Erhardt, 2008.

Video, 30 minut, color & sound
Madžarski z angleškimi podnapisi

“Smo v Roveretu, v Italjii, skoraj v Alpah, v precej majhnem mestu. Obdan z visokimi gorami z vseh strani, se človek na ulicah počuti skoraj tako kot v sobi. Dežuje pogosto, zrak je vlažen in okoli 30.000 ljudi živi okoli nas. Mladi ste in 21. septembra ob zori ste skvotali prazno stavbo, ki je v lasti mesta. Do jutra je mestni svet poslal vse enote kazenskega pregona, ki so obkolile stavbo. Deložirali so vas po trinajstih urah okupacije. Kri ni bila prelita, agresija se ni zgodila. Stavba ni bila v uporabi pred in po okupaciji, do julija 2008, ko jo je gostila Manifesta 7. Film, ki ga snemamo, bo prikazan tam.” (citirano iz filma)

Ladja norcev (The Ship of Fools) je simbolična reakcija na zgornjo zgodbo, poskus da se lokalna realnost sooči z drugo realnostjo in je neposredno dejanje z svojo refleksivno rekonstrukcijo. Umetniki in aktivisti iz Budimpešte so bili povabljeni, da rekonstruirajo in se odzovejo na stvarne dogodke, sklicujoč se na originalne dokumente, medijsko kritje, kot tudi na intervjuje s pričami in protagonisti okupacije in na nekaj značajskih vrstic, ki so jim omogočale da oblikujejo svoje vloge. 20 urni performans je bil uprizorjen v zaprtem in neuporabljanem gledališču v Budimpešti in montiran v polurni film.

Ladja norcev (The Ship of Fools) je prvi kolaboracijski projekt tandema Little Warsaw (András Gálik in Bálint Havas) in Miklósa Erhardta.

Miklós Erhardt

je rojen leta 1966, živi v Budimpešti. Od leta 1998 je sodeloval s škotskim umetnikom Dominicom Hislopom in nemško umetnico Elske Rosenfeld v skupini Big Hope. Skupina Big Hope je ustvarila več družbeno dokumentarnih projektov, ki temeljijo na sodelovanju in je v veliki meri razstavljala po mednarodnem umetniškem prizorišču. Od leta 1998 je kurator Balazs Bela Studio Arhiva iz Budimpešte. Trenutno poučuje, objavlja, igra glasbo, sodeluje na razstavah in umetniških dogodkih in končuje doktorat na Akademiji za lepe umetnosti. Njegov prevod knjige Guya Deborda Družba spektakla, ki je bil takrat prvič objavljen v madžarskem jeziku, je izdala Založba Ballasi leta 2006.
Miklós Erhardt (1966) je umetnik, ki živi in dela v Budimpešti. (www.bighope.hu).

Erhardt Erhardt Erhardt