Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Svet umetnosti 1997-2009 / V 4.380 dneh okoli sveta umetnosti

30 Oktober 2009 > 20 November 2009 Razstavno dokumentarni projekt

Na razstavi bo celostno predstavljena dvanajstletna zgodovina šole za sodobno umetnost Svet umetnosti. Poleg umetniških del bo na ogled tudi uredniško obdelan video arhiv dogodkov, akcij, predavanj, razstav.

Sodelujoči umetniki: Lada Cerar & Sašo Sedlaček, Alen Floričić, Marko A. Kovačič, Tanja Lažetić & Dejan Habicht, Ivan Marušić Klif

Kustosinja: Saša Nabergoj
Asistentka: Sonja Zavrtanik
Postavitev razstave: Damijan Kracina
Produkcija: Zavod SCCA-Ljubljana
Koprodukcija: Galerija Alkatraz / KUD Mreža

SPREMLJEVALNI PROGRAM

Marko A. Kovačič: Sub-avkcija
Torek, 10. novembra, ob 20. uri v Galeriji Alkatraz
Tečaj za kustose in serija predavanj sta leta 1997 nastala v želji, da bi mlade bodoče strokovnjake spodbudili k usmerjenemu ukvarjanju s sodobno umetnostjo. Ime Svet umetnosti, ki ga je skovala Alenka Pirman (skupaj z Lilijano Stepančič iniciatorka programa), je bil zavoljo svojega širokega, vseobsegajočega pomena mišljen nekoliko ironično. Enajst tečajev in razstav, nekaj ducat predavanj, okroglih miz, delavnic, seminarjev, študijskih potovanj in dobra stotnija sodelujočih pa je pripeljalo do današnjega Sveta umetnosti - šole za sodobno umetnost, ki je v svoji kompleksnosti, raznolikosti in obsežnosti dorasla imenu.

V 4.360 dneh okoli sveta umetnosti ni pregledna razstava in izbor umetniških del ni narejen na podlagi demokratičnega ključa: torej enakovrednega predstavljanja izbora vsakega letnika. Kustosinja je postavila vsa dela, ki so bila vključena v enajst zaključnih razstav tečaja za kustose, v okvir fizično neobstoječe zbirke Sveta umetnosti, ki so jo vsako leto dopolnjevale nove, glede na afinitete in znanja zelo različne skupine tečajnikov. Vse generacije so se oblikovale znotraj konteksta tečaja za kustose, njegovih omejitev in usmeritev, ki so jih narekovali mentorji in nenavsezadnje celoten kontekst institucije, torej Zavoda SCCA-Ljubljana, in seveda edina stalna prebivalka Sveta umetnosti, Saša (Glavan) Nabergoj. Le-ta je prvo leto delovala kot asistentka, vsa naslednja pa kot vodja šole, včasih tudi mentorica, vedno vpletena v vse nivoje vsebinskega in organizacijskega ustroja programa. Izbor petih del iz zbirke enainosemdesetih je rezultat raznolikih kriterijev: štela je vloga posamičnega dela v širšem opusu avtorja, njegova umestitev v širši okvir tečaja, ključen pri izboru pa je bil tudi kontekst Galerije Alkatraz, ki zadnji dve leti nudi domicil razstavnemu delu šole.

Svet umetnosti ima glede na obsežnost programa malo javnih dogodkov, saj se bistveni procesi zaradi narave dela odvijajo v majhnih krogih tečajnikov, seminaristov ..., čeravno bi bili zavoljo svoje vsebine zanimivi tudi širši javnosti. Zato smo ob tej priložnosti še posebej skrbno raziskali obsežen avdio-vizualni arhiv, ki se gradi od vsega začetka in ki je izjemno dragocen, obenem pa zavoljo kroničnega pomanjkanja kadrov, časa in denarja, ki pesti vse majhne organizacije, kreativno-kaotično (ne)urejen in premalo dostopen raziskovalcem in študentom. V 4.360 dneh okoli sveta umetnosti bo tako ponudil uverturo v bodočo študijsko-arhivsko platformo Sveta umetnosti. V Galeriji Alkatraz bo predstavljen prvi del obdelanega arhiva dogodkov, akcij, predavanj, razstav. Prvič bo tako na ogled kompilacija video esejev, ki so v okviru seminarja nastajali od leta 2004. Izpostavljamo pa tudi največjo dragocenost Sveta umetnosti in to je izjemna kakofonija sodelovanja številnih posameznikov, ki so v okviru Sveta umetnosti poučevali, sodelovali, debatirali, izmenjavali ideje, razvijali skupne in ob oblikovanju sebe sooblikovali tudi umetnostno sceno.

Foto: Dejan Habicht

Alen Floričić, Bez naslova (Untitled), 2001 Ivan Marušić Klif, Bez naslova (Untitled), 1993-1995 Tanja Lažetić & Dejan Habicht, Govedji gulaš, 1997 Marko A. Kovačič, Europe (Rubbish Bin of History), 1997 Lada Cerar & Sašo Sedlaček, Toilets / Made in India, 2004 Lada Cerar & Sašo Sedlaček, Toilets / Made in India, 2004 Lada Cerar & Sašo Sedlaček, Toilets / Made in India, 2004 Lada Cerar & Sašo Sedlaček, Toilets / Made in India, 2004 Lada Cerar & Sašo Sedlaček, Toilets / Made in India, 2004 Lada Cerar & Sašo Sedlaček, Toilets / Made in India, 2004