Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Mirjana Batinić in Robertina Šebjanič: Lom beline (Zagreb)

04 November 2011 > 18 November 2011 Vljudno vabljeni na pogovor pred otvoritvijo razstave Mirjane Batinić in Robertine Šebjanič Lom beline v Galerijo SC, Savska 25, Zagreb, v petek, 4. novembra, ob 18. uri. Na pogovoru bosta sodelovali umetnici Mirjana Batinić in Robertina Šebjanić, kuratorica Jadranka Plut in asistentka Ana Grobler. Ob 20. uri vljudno vabljeni tudi na otvoritev razstave. Galerija Studentskega centra je odprta:
Ponedeljek - petek: 12.00 - 20.00
Sobota: 10.00 - 13.00

Lom beline je dvokanalna video instalacija, ustvarjena v letu 2010. Producent njenega nastanka je Galerija Alkatraz, podporo projektu pa sta nudila še LJUDMILA - Ljubljanski laboratorij za digitalne medije pri KUD France PrešerenTrnovo in Šola uporabnih umetnosti Famul Stuart iz Ljubljane. Finančno izvedbo sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.  Delo je bilo premierno predstavljeno v Galeriji Alkatraz, temu je sledilo sodelovanje na 14. mednarodnem video festivalu Videomedeja v Novem Sadu. V avgustu 2011 je bil Lom beline razstavljen v zahodnem delu kleti Dioklecijanove palače v Splitu v organizaciji Hrvaškega združenja likovnih umetnikov v Splitu HULU. V oktobru 2011 pa v Galeriji Prima Centra Berlin v Berlinu, kjer sta avtorici ostali tudi na umetniški rezidenci.

Razstava Lom Beline je rezultat sodelovanja dveh intermedijskih umetnic, ki ju je njuno osebno zanimanje za raziskovanje medijev videa in fotografije povezalo k skupnemu eksperimentalnemu projektu. Robertina Šebjanič razume video predvsem v smislu njegovih tehničnih, skulpturalnih in socialnih karakteristik, ki na nek način dostikrat same diktirajo tematiko in razvoj motiva. V njenih prejšnjih instalacijah Niro (2006), Bubble (2008) in Signal 01/02/03 (2008), so subjekti videov nekakšne fantazme, ki se zdijo kakor da bi jih proizvedel kar medij sam, zgolj z minimalnim avtoričinim usmerjanjem, in ki se na ta način socializirajo oziroma obstajajo v prostoru v vzajemnem odnosu z gledalcem. Mirjano Batinić v izhodišču zanimajo predvsem emotivne zmogljivosti videa. Njena video dela, npr. Medusa (2006), In my own time (2007) ter Home (2008), izpostavljajo kontinuirano in disciplinirano osredotočenje na izbrani motiv z namenom, da preko njega prikaže fleksibilnost videa kot sprožitelja emocij in poseganja v intimno. Ekperimentalna pri pričujočem projektu je kombinacija obeh pristopov, torej puščanje videu njegovo tehnično nepredvidljivost, njegov animizem, po drugi strani pa trdno držanje videa v avtorskih vajetih. Na ta način se vzpostavi ne zgolj komunikacija med obema avtoricama, pač pa tudi komunikacija med njima in medijem, in dalje, med umetnicama, medijem in gledalcem.

Ključno vlogo pri video instalaciji Lom beline igra namerno razkrivanje strukture ter vsebine, torej procesa montaže in razvijanja koncepta, kar gledalca simultano vključuje in izključuje. Ko gledalec pomisli, da je doumel vsebino, ga avtorici z naslednjo potezo (prizorom, kadriranjem, montažo) izključita do te mere, da mora ponovno začutiti oziroma racionalizirati tisto novo, kar vidi pred seboj. Prizori so na dveh ločenih površinah nanizani kakor filmski izseki, premikajoče se fotografske podobe, med seboj povezane po principu prelomljene repeticije ter razbijanja enakih elementov na obeh platnih. Vizualno ikonografijo dopolnjuje zvočna krajina šepeta, ki poudarja teksturo videa. Narativa je v prizorih prisotna naključno, ne nujno namerno, in je odvisna predvsem od gledalčeve percepcije, od njegove dojemljivosti za nekatere zelo osebne, in druge nekoliko klišejske ali prepoznavne emotivne podobe, kot sta npr. razpršena abstrakcija oblakov ali racionalna grafičnost okenskega okvirja. Avtorici manipulirata gledalčevo percepcijo s tem ko 'prekljapljata' med emocionalno atmosfero in produkcijskimi dejstvi, hkrati pa dopuščata dovolj časa posameznim prizorom, da se razvijejo, in dovolj miselnega prostora gledalcu, da se opredeli do videnega. Avtorici tudi poudarjata, da je pri njunem projektu pomembna popolna neodvisnost od filozofskih ali teoretičnih interpreatcij. Nasprotno, njun projekt je v svoji osnovi emocionalni video, neracionalni poligon vtisov, podobno kakor na nepredvidljivosti medija, grajen enakopravno na nepredvidljivi empatiji gledalca.

Lom beline je projekt dveh subjektivnosti, kjer obe umetnici hkrati zavzemata svojo osebno ustvarjalno pozicijo in sledita lastnim interesom, ki jih na koncu združita v nepredvidljiv preplet. Čustvena interaktivnost z gledalcem, prostorska definiranost instalacije, intersubjektivnost, ki se vzpostavlja skozi izmenjavanje impresij obeh avtoric, in poigravanje s tehnologijo medija, so temeljni poudarki pričujocega projekta, ki kulminirajo v privlačni, estetiziriani in subtilni, po drugi strani pa kontemplativni in asociativni imageriji.

Besedilo: Maja Lozić

*********
Avtorici: Mirjana Batinić and Robertina Šebjanič

Kuratorici: Jadranka Plut and Maja Lozić

Zvok: VLADIMIR ILIĆ - Lenjin2, Mario Sammut - CYGNA, Mirjana Batinić, Robertina Šebjanič
http://www.myspace.com/lenjin2music
http://www.myspace.com/cygnamusic
http://mirjanabatinic.blogspot.com
http://vimeo.com/robertina

*********
Produkcija: Alkatraz Gallery/KUD Mreža, Masarykova 24, 1000 Ljubljana (2010)

Koprodukcija: Galerija SC, Savska 25, Zagreb

Galerija SC  je odprta: Ponedeljek -Petek: 12.00 - 20.00

Sobota: 10.00 - 13.00

*********

Program Galerija Alkatraz podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.
Video je bil narejen s tehnično podporo LJUDMILE - Ljubljanskega laboratorija za digitalne medije pri KUD France Prešeren Trnovo in Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart iz Ljubljane.

Zahvala: Galerija Kapelica


Lom beline Lom beline - fotografija  Jasmina Klančar Lom beline - fotografija  Jasmina Klančar Galerija SC Galerija SC