Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Nika Oblak & Primož Novak / Absolutely Fabulous 3

26 November 2009 > 06 December 2009 Produkcija: KUD Mreža / Galerija Alkatraz

Razstava Absolutly fabulous 3 tandema Nike Oblak & Primoža Novaka bo predstavila novo produkcijo serije videov, vizualno rekonstruiranih trailerjev; ter serijo fotografij in vizualno rekonstruiranih plakatov kultnih filmov.

Trailerji so vizualno, frame do frame-a rekonstruirani originali izvlečkov iz prihodnjega filmskega programa. Celote trailerjev sta umetnika rekonstruirala v studiu s tehniko chroma key in enostavnimi rekviziti kot so igrače (avtomobilčki in pištole), karton, papir… Nika Oblak & Primož Novak odigrata vse vloge, Nika vse ženske in Primož moške vloge, za ozadja prizorov pa konstruirata foto kolaže iz lastnih fotografij in fotografij najdenih na internetu.

Serijo vizualno rekonstruiranih filmskih trailerjev konceptualno dopolnjuje serija fotografij in svetlobnih objektov - light boxov vizualno rekonstruiranih originalnih plakatov kultnih filmov (fotografije, različne dimenzije, 2008-2009). Tako kot v seriji vizualno rekonstruiranih trailerjev, se Nika Oblak & Primož Novak na vizualno rekonstruiranih plakatih kultnih filmov pojavljata v vlogah vseh prisotnih protagonistov, Nika v vseh ženskih in Primož v vseh moških vlogah.

Na ta način se avtorja izpostavita vplivu množičnih medijev in materializirata splošno fascinacijo z znanimi osebnostmi. Kot igralca vseh vlog v fiktivnih trailerjih neobstoječih filmov ter protagonista vseh vlog na vizualno rekonstruiranih filmskih plakatih, Nika Oblak & Primož Novak postaneta fiktivni superzvezdi. Vizualno rekonstruirani trailerji in filmski plakati postanejo de-ja-vu izvirnikov, ki zrcalijo globalno pop kulturo in raziskujejo položaj posameznika kot pasivnega potrošnika monopoliziranih, enosmerno posredovanih medijskih vsebin.

Foto: Jasmina Klančar

Oblak & Novak Oblak & Novak Oblak & Novak Oblak & Novak Oblak & Novak Oblak & Novak Oblak & Novak