Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Camila Rocha / Bazen

27 November 2009 > 04 December 2009

Produkcija: KUD Mreža / Galerija Alkatraz
V sodelovanju z: Galerijo Studio 8

Camila Rocha

je brazilska umetnica, ki trenutno živi in dela v Istanbulu. Na HIAP – Helsinki Institute Artist-in-residenc programu, leta 2003 je spoznala svojega pokojnega moža enega od mednarodno najbolj prodornih turških umetnikov Hüseyina Alptekina. V zadnjih petih letih je gostovala na umetniških rezidencah v mnogih državah, ki so pripeljale do porasta njene prepoznavnosti. Njene umetniške predloge kažejo, da posebno pozornost posveča kroženju motivov in tem, povezanih z rastlinskim svetom, ki mu grozi izumrtje, in razkrije kako te reference v sodobnem svetu preživijo v glavnem le skozi podobe. Širok razpon dejavnosti, ki jih je izvajala v teku svoje kariere – kot producentka in oblikovalka razstav in celo kot raziskovalka BRG (Barn Research Group) – se odseva v njenih umetniških predlogih, v katerih se zateka k zagovoru tehnik, ki segajo od risanja, videa, fotografije in performansa, še posebej v njenih najnovejših aktivnostih izpeljanih v urbanih prostorih.

Lucia Marques v "An Atlas of Events" razstavni katalog, Lizbona, 2007

Z umetniško instalacija Bazen želi Camila Rocha ustvariti posebno okolje, ki v gledalcu ustvarja občutje, da se je znašel v bazenu. Bazen napolnjen z vodo je drugaen svet kot tisti, ki smo ga vajeni, zato nudi nove vidike gibanja telesa v različnih okoliščinah. Voda ustvarja ne dobro poznane resničnosti telesa, v njej lahko eksperimentiramo z drugačno fizičnostjo. Telo nasproti tolikššni gostoti vode postane svetloba.
Bazen predstavlja prostor počitka, sprostitve in zabave. Avtorica je želela ustaviti čas že tako počasnega in ležernega dogajanja in s tem prikazati primerjavo z vrvežem vsakodnevnega življenja v Istambulu. S čudnim performansom, kot mu sama pravi, oblečene igralke s staromodno plavalno čepico, je ravno zato zamrznila trenutek v katerem se nahaja igralka. Obenem ga je postavila v isti čas kot ljudi, ki hodijo mimo in nenavadne situacije sploh ne zaznajo, saj so ujeti v ritem vsakdanjega življenja. Tako je v območju časa približala dve resničnosti, ju postavila na ogled in primerjavo.

Pri projektu so sodelovali še: Filiz Sizanli (performans), Cengiz Tanz (kamera) in Murat Opus (zvok).

Foto: Jasmina Klančar

Camila Rocha Camila Rocha Camila Rocha Camila Rocha Camila Rocha Camila Rocha Camila Rocha Camila Rocha Camila Rocha