Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Ana Sluga / Familiar

15 Februar 2011 > 04 Marec 2011 Vljudno vabljeni na odprtje razstave v torek, 15.februarja, ob 21.uri, v Galerijo Alkatraz


Ana Sluga bo v samostojni razstavi v Galeriji Alkatraz na ogled postavila fotografije in montirane videoposnetke svojega vsakdana. Njena umetniška dela vsebujejo izrazito poetičnost, njihova pripovednost pa je izmuzljiva. Na prvi pogled se avtoričino izhodišče ne zdi prepojeno s političnimi izjavami in ravno ta zmes poetike vsakdana je tista, ki bo zanimiva obiskovalcem različnih zanimanj in ne le strokovni javnosti. O rutini vsakdana, ki  je vsem dobro znana in smo je že rahlo naveličani, vsaj površno premišljujemo prav vsi. Tu je obravnavana poglobljeno; v razstavljenih delih najdemo veliko več kot le poetiko brez namena, avtorica nas namreč na subtilen način vabi k premisleku in vodi do drugačnega načina razmišljanja.

V video delih in fotografijah s skupnim naslovom Familiar se umetnica poigrava z arhetipom pojma družina; zanimajo jo pritiski, ki jih lahko ustvarja ta družbeno uveljavljeni pojem na vsakega njenega člana. Zanimajo jo posledice novo nastale skupnosti na življenje posameznika; v svojem primeru obravnava sožitje treh članov družine. Skozi razstavo zlagoma ozavešča dejstvo, da tisto, kar naj bi nam bilo najbližje in najbolj znano (familiar); to kar smo si najbolj želeli, lahko vodi v lastno neuglašenost in odtujuje. Tri fotografije na pleksi steklu prikazujejo en posnetek njene družine. Na vsako izmed njih je avtorica vnesla male spremembe, na njih bivata po dva obarvana kroga, ki prekrivata par obrazov portretirancev. Identiteta vsake osebe se razkrije le na eni fotografiji, medtem ko sta drugi dve zakriti. Vsak izmed njih se, ločen od ostalih dveh, le enkrat izpostavi kot samosvoje bitje, s svojimi potrebami in osebnostjo. To ni tipičen družinski portret z zaigranimi nasmehi ampak podoba resničnega življenja; z ravnokar opranimi lasmi zrejo mama, oče in otrok resno v svet.

Avtorica nadaljuje zgornjo temo s štirimi fotografijami celopostavnih figur njene širše družine. Tokrat osebe stojijo vsaka zase, v okolju, ki najbolj določa njihove osebnosti in zanimanja. Umetnica s pomočjo fotografij raziskuje in išče izvore njihovih dejanj, gledalci pa lahko s pomočjo njenega vpogleda raziskujemo odnose in subtilne podobnosti med njenimi najbližjimi.

Video Somewhere else je sestavljen iz dvojne projekcije, na levi strani avtorica sedi na strehi, na desni se menjavajo prizori iz narave, zvočna kulisa pa je umirjena avtorska glasba Jožeta Baše prepletena s posnetki radijskih oddaj v različnih jezikih. Glasove radijskih oddaj kaj kmalu izločimo kot šum, ki spominja na napeti in divji ritem živjenja, ki mu je avtorica obrnila hrbet, pa čeprav le za trenutek. Video Pot do kina (The Way To The Cinema) prikazuje diametralno nasprotno pozicijo in s poskočnim ritmom glasbenega ozadja mehča izjave ostalih razstavljenih del ter opozarja na pozitivne lastnosti življenja.

Razstava govori o iskanju ravnovesja med lastnimi potrebami in pričakovanji najbližje okolice ter družbe. Pripoveduje o iskanju smisla, ki se ne konča s srečnim koncem, ampak v najboljšem primeru le s trenutkom umirjenosti, ko „egoistično“ obrneš hrbet vsem in vsemu. Umetniška dela Ane Sluga so popolno nasprotje histerične hiperaktivne sreče, ki jo posamezniku zapoveduje sodobna zahodna družba. Avtorica ne govori o zdolgočasenosti, ki jo povzročajo vedno nove, nikoli izpolnjene, želje po naslednji senzaciji, temveč ponovno ovrednoti prosti tek življenja in v njem poudari pozitivnost in miselno produktivnost časa, namenjenega le razmisleku, ki je v norem ritmu porabniškega življenja postal podcenjena in povsem spregledana dobrina.

.......................................................................................................................................................

Ana Sluga (1981) živi in ustvarja v Ljubljani. Diplomirala in magistrirala je iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, del magistrskega študija pa je opravljala na Kunstiakadeemiji v Tallinnu, Estonija. Razstavljala je v Sloveniji, Franciji, Nemčiji, Avstriji, Španiji, Estoniji in Iranu. Za svoje delo je prejela več nagrad in priznanj. Kot nominiranka za Nagrado Essl je leta 2007 razstavljala v Narodni Galeriji v Ljubljani in kot drugo nagrajena sodelovala na razstavi vseh nagrajencev Essl Awarda v Muzeju Essl v Klosterneuburgu v Avstriji ter v Kunstforum Ostdeutsche Galerie v Regensburgu v Nemčiji.

http://www.anasluga.si/

Fotografije z otvoritve: Sunčan Stone




Ana Sluga / Familiar Ana Sluga / Somewhere else Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz Otvoritev razstave Ane Sluga ˝Familiar˝ v galeriji Alkatraz